Riportok

Az első pillantás a legfontosabb: így tehet jó benyomást azonnal egy állásinterjún

Legyen szó akár leendő munkaadóról, akár randipartnerről, természetes, hogy szeretnénk egyből szimpatikussá válni, nyerő helyzetbe kerülni. Na de hogyan kell ehhez viselkedni?

Számos kutatás tanúskodik arról, hogy amikor először találkozunk valakivel, a kapcsolatunk alakulását tekintve minden eldől, mielőtt még megszólalnánk. Dénes Évi érzelmiintelligencia-coach szerint is sok igazság van ebben, az azonban nem árt, ha betartunk néhány viselkedési és kommunikációs szabályt.

Félre az előítéletekkel!

„Talán különösen hangzik, de az első benyomást megelőzheti az úgynevezett nulladik benyomás – mondja Dénes Évi. – Sokszor az, ahogyan első blikkre egymáshoz viszonyulunk, nem rólunk és a jelenről, hanem a múltról szól. Ez pedig a pozitív vagy a negatív előítélet. Ha valaki emlékeztet egy barátunkra, hasonló alkat, mint mi, vagy egyszerűen csak jókat hallottunk róla, könnyebben nyitunk felé, mintha az ellenségünkre emlékeztet, harminc kilóval kevesebb nálunk, vagy megelőzte őt a rossz híre. Az első találkozáskor a legfontosabb, hogy ezeket az előítéleteket mi magunk is letegyük, és nyitottan, kíváncsian forduljunk a másik felé. Ő ezt megérzi, és bármi is volt a velünk kapcsolatos prekoncepciója, észrevesszük majd, hogy elkezd fesztelenül viselkedni a társaságunkban.”

1. A későbbi csalódások elkerülése végett

Ha olyan első találkozóra megyünk, ami sorsfordító hatással lehet az életünkre, természetes, hogy izgulunk, és a lehető legjobban szeretnénk teljesíteni. Ilyenkor – éppen a megfelelési vágyból fakadóan – igyekszünk önmagunkat a lehető legjobb színben feltüntetni, ami nem mindig szerencsés. „Vágyunk arra, hogy bennünket válasszanak, így valamilyennek mutatjuk magunkat. Jellemzően olyannak, ami szerintünk jót tehet a helyzetnek. Pedig a legjobb, ha őszinték és természetesek vagyunk, hiszen a hétköznapokban úgysem tudunk majd ebben az idealizált szerepben maradni, és a másik fél könnyen érezheti magát csalódottnak. Nekünk sem kényelmes úgy élni, ha egy maszk mögé kényszerítjük a valós énünket, csak hogy elfogadjanak. Ez lebegjen a szemünk előtt, és bátran adjuk önmagunkat!” – fogalmaz szakértőnk.

2. Figyeljünk, mit üzen a testünk!

Megfelelési helyzetben gyakori, hogy teljesen a másik fél igényeire fókuszálunk, és közben nem figyelünk arra, mi történik bennünk. „Gyakori hiba, hogy csak arra koncentrálunk, mi hogyan teljesítünk, és nem gondolunk arra: egyébként ez az ember, aki itt ül velem szemben, milyen érzéseket vált ki belőlem. Szeretném-e, ha jelen lenne az életemben mint a főnököm vagy a társam? Milyen a testbeszédem a társaságában? Össze­húzom magam, mint egy félénk kiscica, vagy nyitott testtartással, bátran és ellazultan beszélgetek vele? A testünk jelzései ilyen szempontból nagyon értékesek. Ha veszélyt szimatol, bátran higgyünk neki!” – tanácsolja Dénes Évi.

3. Képviseljük magunkat!

A rólunk kialakuló első benyomás kapcsán kulcsfontosságú az is, hogy merjük-e jelezni az igényeinket és meghúzni a határainkat. Ha mindenre rábólintunk, nem merünk visszakérdezni és képviselni önmagunkat, azzal csak veszíthetünk. „Az életünk minden területén egyenrangú kapcsolatok kialakulására van szükségünk ahhoz, hogy ne sérüljünk, és egyáltalán, hogy kiteljesedhessünk – magyarázza szakértőnk. – Lehet úgy határozottnak és karakánnak lenni, hogy közben ne tűnjünk beképzeltnek, nagyképűnek. A legfontosabb, hogy legyünk tisztában a saját értékeinkkel és igényeinkkel, képviseljük őket az első perctől, hogy semmiképp ne alakuljon ki az optimális partneri viszony helyett fölérendelt-alárendelt kapcsolat, ami már rövid távon is sokat árthat nekünk.”

4. A külső fontos, de nem minden

Természetes, hogy fontos találkozóra a lehető legjobb formánkban szeretnénk érkezni, de van, hogy az élet közbeszól. Lehet, hogy éppen éjszakáztunk a gyerekkel, kisírtuk a szemünket egy családi probléma miatt, vagy éppen kijött egy nagy pattanás az orrunk közepén – azonban higgyük el, nem ezek a dolgok fogják meghatározni a kapcsolat további alakulását. „Persze, amennyire csak lehet, legyünk ápoltak, csinosak, de ami a partner szemében legalább ennyire vonzó: az, ha valaki emberi – mondja Dénes Évi. – Jó ötlet már érkezéskor elmondani, most nem vagyunk a topon, és egy-két mondatban vázolni a helyzetet, odafigyelve arra, hogy ez ne torkolljon a részünkről végeláthatatlan panaszáradatba. A másik fél méltányolni fogja a bizalmunk jeleit.”

TIPP:

Ami az első beszélgetés sikerességét illeti, fontos, hogy a kommunikáció oda-vissza működjön. Meséljünk magunkról, kérdezzünk, és tudjunk odaadóan hallgatni is. Ezzel elérhetjük, hogy a partnerünk jól érezze magát a társaságunkban, ami már fél siker.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete