Címlapsztori Sztár

Örökségéért pereskedik Chrudinák Alajos fia, Ádám: „Nagyon fáj, hogy nem tudtam elbúcsúzni apámtól”

A Panoráma sármos műsorvezetője, Chrudinák Alajos élete utolsó húsz évét a harmadik feleségével töltötte, és teljesen eltávolodott az első házasságából született fiától. Ádám édesapja haláláról is csak utólag értesült.

A tévés fia, Chrudinák Ádám meglepődött, amikor megkerestük, hogy meséljen az édesapjáról. Eddig ugyanis senki nem kérdezte a híres felmenőjéről. „A történet végéről kell kezdenem, hogy érthető legyek – mondja a 64 éves férfi. – Apu harmadszor is megnősült 2000-ben, és miután eladtuk a budapesti házunkat, újdonsült feleségével – aki 19 évvel volt fiatalabb nála – leköltöztek egy kis faluba. Eleinte tartottuk a kapcsolatot, de 2006 után, rajtam kívülálló okok miatt, ez megszakadt. Hiába küldtem leveleket, és többször is telefonáltam édesapámnak, nem reagált a megkeresésemre. Nekem úgy jött le, mintha a felesége kisajátította volna magának, mert nemcsak én nem értem el aput, hanem a régi barátok, az unokái és a nővére sem. Nagyon szomorú vagyok, hogy 14 évig nem találkoztunk, és úgy ment el 2020 márciusában, hogy nem tudtam elbúcsúzni tőle. A halála után apám özvegye három részre osztotta a hamvakat. Egy parányi urnát én is kaptam, amibe apu hamvainak egy részét tették. Csináltam egy kis szentélyt a házamban, így most már örökre velem marad” – mondja szomorúan Ádám.

Ali első unokájával, Nikolett-tel, 1985-ben

Az örökségen megy a vita

Bár Chrudinák Alajos négy éve elhunyt, Ádám a mai napig perben áll a műsorvezető özvegyével. A hagyatékon megy a harc.

„Nem vagyok telhetetlen, de ami törvényesen jár, arra igényt tartok. Semmit nem örököltem apám után, egyetlenegy személyes tárgyát nem kaptam meg. Hogyan lehetséges ez? Korábban mi nagyon jó kapcsolatban voltunk apuval. A szüleim válása után is hozzá kerültem. Hármasban laktunk: apu, a nagymamám és én” – árulja el a tévés fia. – Bár édesapám a 70-es, 80-as években rengeteget dolgozott külpolitikai újságíróként, és a forgatások miatt gyakran utazott külföldre, nagyon szerettük egymást. A különböző érdeklődésünk ellenére mindig jókat beszélgettünk, minőségi időt töltöttünk együtt. Aput az irodalom, a történelem és a politika érdekelte, engem a fizika és a matematika. Sosem akartam tévés lenni. Néhány évig fizikusként dolgoztam a Mikro­elektronikai Vállalatnál doktoranduszként, majd hosszú ideig számítástechnikával foglalkoztam, közben volt vendéglátós érdekeltségem, jelenleg pedig egy elektromosfűtés-telepítő és -gyártó vállalkozásom van.”

Ádám a családjával látogatta meg az édesapját Jordániában

Chrudinák Ádám öt gyermek édesapja. A legidősebb lánya, Nikolett 40 éves, a legkisebb gyermeke 8 esztendős.

„Apu a második házasságomból született három unokáját, Virágot, Angyalkát és Botondot sosem látta, talán a létezésükről sem tudott, mert nem jutott el hozzá az üzenetem. A harmadik feleség csak azt engedte apám közelébe, akit ő jónak látott, és mi nem tartoztunk közéjük” – teszi hozzá Chrudinák fia.

A rendszerváltás után száműzték

Ádám emlékei szerint édesapja munkamániás, maximalista és bátor férfi volt. „Oknyomozó riporterként sok borsot tört a szocialista párt orra alá. Dokumentumfilmjeiben felhívta a figyelmet a  társadalmi problémákra. Széles látókörű és vakmerő volt, így sikerült a korszak meghatározó politikusaival interjút készítenie. Például: Jasszer Arafattal, Kadhafival, Václav Havellel és Simón Peresszel. Apám kitűnően beszélt oroszul, angolul és arabul, ezért könnyen szót értett a Közel-Kelet vezetői­vel. A rendszerváltás után apámat itthon parkolópályára tették. A  népszerű külpolitikai magazinműsorát, a Panorámát megszüntették, majd a Magyar Televízió akkori vezetése Jordániába száműzte, három évig helyi tudósítóként dolgozott. Két alkalommal hosszabb időre a két nagylányommal meg is látogattuk a jordán fővárosban. Szeretett ott élni, rosszat nem tettek vele, de hiányzott neki az állandó képernyős jelenlét.”

A tévés az édesanyjával, a fiával és két unokájával, 1995-ben

Miután Chrudinák Alajos visszajött a kiküldetésből, egyre inkább kiszorult a műsorkészítésből, a mé­dia világából.

„Apám nemzeti érzelmű volt, és Csurka István jó barátja. Szerintem ezért is megbélyegezték. Méltatlanul bántak vele élete utolsó két évtizedében.

A szakmai tudása és riporteri tapasztalata miatt több tisztelet járt volna neki.”

Egy eltitkolt fiúról szólnak a hírek

A karizmatikus műsorvezetőért fénykorában nők százezrei rajongtak, de Ádám úgy tudja, hogy édesapjának szinte csak hosszabb kapcsolatai voltak. „Anyámat kétszer vette el feleségül, később pedig az újságírónő Oravecz Éva volt az élettársa. Egyszer Zalatnay Saroltával is összefutottam a sashegyi házunkban, még a 90-es évek elején. De úgy tudom, köztük csak rövidebb viszony volt. Az utolsó feleségével pedig húsz évig élt.”

Alajos fiatalon a nők kedvence volt

Az a hír járja, hogy az egyik kereskedelmi tévécsatorna munkatársa Chrudinák Alajos eltitkolt gyermeke, de Ádám ezt nem tudja megerősíteni.

„Én is értesültem a városi pletykáról, de apám nem beszélt nekem arról, hogy van egy házasságon kívül született fia, vagyis egy féltestvérem. Ha így is történt, sírba vitte magával ezt a titkot. Beletörődtem, hogy sosem tudom meg az igazságot.”

Ötszörös nagypapa volt a tévés

Ádámnak öt gyereke van: Nikolett (40), Michelle (36), Virág (14), Angyalka (12) és Botond (8).

„A kisebbek sportolnak, válogatott kajakosok. Bárcsak apu látta volna őket versenyezni! Fiúunokára mindig nagyon vágyott, de szerintem úgy halt meg, hogy fogalma sem volt arról, hogy ez az álma teljesült.”

Fotó: Ambrus Marcsi, Mti, privát, Fortepan / Erky-Nagy Tibor