Címlapsztori Sztár

Távol él a világ zajától Simorjay Emese: „Én már nem akarok mindenáron színpadon lenni”

A lágy hangú, kedves mosolyú színésznő boldogan él a festői szépségű faluban, Noszvajon a férjével és fiával. Érkezésünkkor éppen lecsót főzött ebédre. A kertben szinte minden megterem, amire szükségük van. Azt mondja, élete első felében a színház volt a fontos, most a családi harmónia.

Évek óta nem hallottunk róla. Nem véletlenül. A 65 éves művésznő már a csendesebb időszakát éli. A Szomszédokból és a Barátok közt sorozatból ismert Simorjay Emese már nem kíván mindenáron szerepelni, csak a számára kedves feladatokat vállalja el.

„Aktív vagyok, csak már nem dolgozom annyit, mint régen – mondja a színésznő. – Amikor 22 évvel ezelőtt elköltöztem a fővárosból, távol kerültem a nyüzsgéstől. A budai lakásunkat is eladtuk, édesanyám halála után pedig már csak havonta néhányszor utazom Budapestre. A Batthyányi téri Szent Anna-plébánián működik egy karitász közösség, aminek én is tagja vagyok, minden hónapban a Máltai Szeretetotthonban időseknek adunk műsort.”

A Barátok közt sorozatban Tündét játszotta

A helyiek gyorsan befogadták

Emese a férje révén került Heves vármegyébe.

„Gyuri itt lakott, és én boldogan költöztem le. Az évek során felújítottuk és kibővítettük a házunkat. Szeretünk Noszvajon élni, nagyon barátságos kis község, engem is gyorsan befogadtak a helyiek. Amióta itt vagyok, úgy érzem, mintha mindig nyaralnék. Friss a levegő, festői a környezet, csend és nyugalom vesz körül. Én már nem akarok mindenáron színpadon lenni. Ráadásul a drámairodalom sem kényezteti el a korosztályomat megfelelő szerepekkel. Tudomásul veszem, hogy a fiatal generáció is érvényesülni szeretne. Elégedett vagyok, mert sok szép pillanat volt a pályámon.”

Emese feltalálja magát otthon is. „A házban és a kertben meglehetősen sok munka van. Tegnap szilvabefőttet raktam el télire és zöldborsót fagyasztottam le, a bodzaszörp és a mentás citromfű pedig már üvegekben a polcon sorakozik. Szinte minden napra jut valami feladat, de azt is nagyon élvezem, amikor napernyő alatt pihenünk a férjemmel” – árulja el nevetve.

Szívesen pezsgőzik a férjével

Jólesik egy kis pezsgő a rekkenő hőségben

A színésznő negyvenéves volt, amikor megismerkedett Márkus Györggyel, aki nemzetközileg elismert pezsgőkritikus. „Eleinte távkapcsolatban éltünk, de 23 évvel ezelőtt összeházasodtunk. A férjem a munkája révén sokat utazik Franciaországba és Angliába, a cham­pagne- és pezsgő-világbajnokságon zsűritag. Büszke vagyok rá. Bevallom, korábban csak szilveszterkor ittam pezsgőt, de amióta megismertem Gyurit, azóta gyakrabban előfordul.”

„Magyarországon a pezsgőkultúra fejlődőben van, kár lenne csak az ünnepnapokhoz kötni a fogyasztását. Nyári napokon bármelyik pillanatban nyugodtan iható, nagyon kellemes ital” – teszi hozzá Gyuri.

Fellép az egyház rendezvényein is

Fia, Gergő 22 éves. Sokáig úgy tűnt, folytatja édesanyja művészi pályáját, mert gyerekként szeretett szerepelni, és több zongoraversenyen sikert ért el. „Gergő kilenc éven át zongorázott, de egy napon elénk állt, és azt mondta: nem szeretné tovább folytatni. Elfogadtam a döntését. Az autók, a motorok érdeklik, ezért az Óbudai Egyetem gépészmérnöki karára jár, most lesz másodéves. Nem bánom, hogy nem lett belőle művész. Az a fontos, hogy olyan foglalkozása legyen, amit tiszta szívéből csinál.”

A jóképű fiatalember nyári munkaként Egerbe jár dolgozni. „Csupán tíz kilométerre van tőlünk a város, ahová könnyedén bejutunk, hiszen itt nincsenek forgalmi dugók. Én is rendszeresen megyek Egerbe. A katolikus egyház rendezvényein gyakran fellépek, verset mondok, és különböző műsorokban veszek részt. Az egri pszichiátriai intézetben is havonta egyszer tartok irodalmi foglalkozást, versekről beszélgetünk.”
Emese jól érzi magát a bőré­ben, és a magánéletében is boldog.

„Életem első felében a színház volt a fontos, a második szakaszában a családi harmónia. És most, hogy a fiam felnőtt, újabb lehetőségek adódnak számomra a környékünkön. Nincsenek már különleges álmaim. Apró dolgoknak is örülök. Például annak, hogy sikerült a férjemet rábeszélni, hogy utazzunk el a tengerhez. Gyuri nem igazán szeret nyaralni, így kész csoda, hogy beadta a derekát, és egy hétre elmegyünk az Adriára.”

Jockey-nál járt Dallasban

A Dallas sorozat Pamelájaként is ismerjük, hiszen Emese volt a világsztár (Victoria Principal) magyar hangja.

„A 90-es években személyesen jártam a forgatás helyszínén, a Southfork Ranchon. Úgy volt, hogy az amerikai szappanopera szereplőivel, Pamelával, Jockey-val, Samanthával és Bobbyval is találkozunk, de ez végül nem jött össze. Az olajmágnás Ewing család házából turistalátványosságot csináltak. Érdekes volt a díszletek között sétálni, néhány fotót készítettem emlékbe” – meséli a színésznő.

Fotó: Ambrus Marcsi, RTL