Címlapsztori Sztár

Ükunokái ápolják Benedek Elek emlékét: „A meséken keresztül tanultunk a szeretetről” 

Egyszer volt, hol nem volt, élt két nővér, akik gyerekként üknagyapjuk meséin nőttek fel. Akkor még nem tudták, hogy Elek apó az egyik leghíresebb meseíró, és történetei generációkon átívelve tanítják kicsiket és nagyokat. Benedek Elek Székelyföldön élő ükunokái, Bíró Bíborka és Bíró Boróka családi örökségként gondozzák a híres szellemi hagyatékot. 

Kulturális menedzserként szüleikkel együtt működtetik a Benedek Elek Emlékházat Kisbaconban. Ez az a hely, ahol a meseíró egykor élt és alkotott, és ahol a két nővér mindent megtesz, hogy megőrizzék és továbbadják üknagyapjuk szellemiségét és örökségét. Bíborka és Boróka kizárólag női ágon kapcsolódnak a legendához, ezért a Benedek vezetéknevet nem viselik. A nagy mesemondónak hat gyermeke volt, közülük a legkisebb lány, Rózsa volt a dédnagymamájuk.

„Elek apó a kúriát eredetileg nyaralónak építtette, de végül családi ház lett belőle. Nyaranta mi is ott töltöttük a gyerekkorunkat, és már akkor nagy kíváncsisággal hallgattuk a meséket, és az üknagyapánk életéről szóló történeteket” – mondja Boróka.

A nagynénitől vették át a stafétát

A ház már 55 éve fogadja a látogatókat. „Benedek Elek egyszerű földműves szülei azért, hogy legkisebb, »szépeszű« gyermeküket taníttathassák, földterületeket adtak el. Később, amikor Elek befutott íróvá vált, visszavásárolta ezeket a területeket, sőt, sok új parcellát is. Így a birtok napjainkban egy 12 hektáros kertből áll” – árulja el a testvérpár, akik a mai napig folyamatosan kutatják a meseíró múltját.

„A családunk szétszóródott, mi maradtunk Székelyföldön. Dédnagymamánkhoz, nagymamánkhoz hasonlóan, édesanyánk és mi is székely férjet választottunk. Elek apónak fontos volt az erdélyi magyarság, ezért bármerre sodorta a sorsa, mindig visszatért. Élete utolsó hét évében Kisbaconban lakott. A leszármazottak közül sokáig nagymamánk, Lőrincz Júlia és nagynénénk, Szabó Réka ápolták Elek apó hagyatékát, majd mi vettük át a stafétát édesanyánkkal együtt.”

Bíborka és Boróka ápolják a rokonuk emlékét

A testvéri szeretet mindennél fontosabb

Benedek Elek szellemisége és tanításai az életük mindennapi része volt: mindkét ükunokája doktori címet visel és egyetemen oktat.

„Gyerekként belenőttünk Elek apó hagyatékába, nem sejtettük, hogy ami számunkra természetes, az mások számára különleges lehet, ezért nem is éreztük a nyomást, hogy átlagon felül teljesítsünk. Nem kiváltság, hanem kötelesség volt, hogy a magyarságot, a nyelvet és az irodalmat ápoljuk, versenyeken vegyünk részt, és később, felnőttként ugyanezzel a könnyedséggel folytassuk a munkát. Büszkén mondhatjuk, hogy igyekeztünk megőrizni ezt a természetességet, és a tanításaink is ezen alapulnak: a szeretet és a szellemiség átadásán, különösen a székelyföldi magyar közösségek támogatásában. Az ösztöndíjjal szerzett külföldi tapasztalatok ellenére mindig tudtuk, hogy haza kell térnünk, és itt kell alkotnunk” – árulják el a nővérek, akiknek gyerekként a mesék és történetek olvasása mindennapos volt.

„Egyik kedvenc mesénk Benedek Elek »Szép Cerceruska« című története, amikor a címszereplő kishúga az őzike lábnyomából ivott, ezért elátkozta a mostoha, és őzzé változtatta. A nővére oltalmazta, ahogyan engem is világ életében Boróka. Amikor a nagymamánk olvasta ezt a történetet, mindig magunkat láttam benne. A testvéri szeretet a meséken keresztül belénk ivódott” – mondja Bíborka.

Vasárnapi ebédre tyúkhúsleves készült

A híres mesemondóval kapcsolatos kutatások, népmesemondó találkozók és a szellemi örökség ápolása az életük részévé vált.

„Számos régi anekdota van Elek apóról. Például, amikor először hozta el Kisbaconba a nagyságos asszonyt, Fischer Máriát. Az emberek azt gondolták, egy kicicomázott dáma érkezik, de közben egy nagyon kedves hölgy jött, aki nem viselt más ékszert, csak a karikagyűrűjét. Nálunk is családi hagyománnyá vált, hogy nem hordunk fülbevalót, ahogyan az is, hogy gyerekkorunk óta minden karácsonyt Kisbaconban ünneplünk. Felesége iránti mérhetetlen szeretetének jele, hogy a kúria fala homlokzata a nevét viseli. Flóra nénitől megvannak a családi receptjeink, és a leiratokból az is kiderült, hogy a vasárnapi ebédre nagyanyó mindig tyúkhúslevest készített, a csirkemellet külön megsütötte, és feldarabolva tálalta Elek apónak, hogy kedveskedjen neki. Nagyapó évekig nem merte elmondani, hogy nem a csirkemell a kedvence, az ezüstlakodalmukon vallotta be, hogy a csontos részeket szereti.”

A híres mesemondó 35 éves kora óta Elek apónak hívta magát, mindenkinek a jóságos, fehér szakállú, szelíd tekintetű ember jut róla eszébe.

„A családcentrikusság jellemezte. Mesélte a nagymamánk, hogy az íróasztalán cukorkákat tartott, amikor ott nyaralt a család, a gyerekeknek édességet adott, az ölébe ültette őket, és mesélt nekik. Úgy köszöntötték az unokái, hogy ’adjon isten jó reggelt, édes Nagyapókám’, ő pedig azt felelte: ’adjon Isten jó reggelt, édes kis fiókáim.’ A munka szeretete szintén az egyik hagyatéka, mindig azt mondta: ’hidd meg nekem, hogy csak az a valamennyire egész ember, kinek könnyű a toll, s nem nehéz a kasza.’ Tisztelte a kétkezi munkát is, amellett, hogy írt. Még a halála reggelén is a kertben kaszált. Arra tette fel az életét, hogy a meséi által a gyerekeket nevelje, és segítse a fiatalságot és a székelyföldieket.”

Érdemes ellátogatni hozzájuk

A meseíró 1929-ben halt meg. Az emlékház tavasztól késő őszig várja a látogatókat. Évente több ezren zarándokolnak el ide. „Visszatérő vendégeink hűsége, visszajelzéseik, valamint az évről évre növekvő látogatószám mutatja, hogy érdemes folytatni ezt a munkát. Nem kicsi feladatot vállaltunk fel, de megéri az erőfeszítést. A kiállításunk keretében a kúria két szobája látogatható: a nagy ebédlő és Benedek Elek dolgozószobája. Virtuálisan a Benedek Elek Emlékház közösségi média felületein kereshetők fel.”

Fotó: Privát