Címlapsztori Sztár

Sosem akarta abbahagyni a zenélést Kóbor János: „A csúcson befejezni hülyeség”

Kiváló zenész volt, és csodálatos ember. A magyar beatzene legendája. Az Omegával hat évtizedet töltött a reflektorfényben, mégis megmaradt egyszerű srácnak.

Nem úgy élt, mint egy különc rocksztár, nagyon is két lábbal a földön járt. Igényelte maga körül a rendet, a szervezettséget. Többször jártam a törökbálinti villájában, amit a Korda házaspártól vásárolt meg. Az otthona mindig ragyogott a tisztaságtól, még a székeknek is mértani pontossággal kellett állniuk az étkezőasztal körül. Nem tűrte a hanyagságot, nem érezte jól magát a káoszban.

„A precízségemet a tanult szakmámból hozom, építészmérnökként végeztem. Sajnos egy napot sem dolgoztam építészként, mert mire befejeztem az egyetemet, a beatkorszak és az Omega már dübörgött. A diplomámat édesanyám vette át, mert a fiúkkal épp külföldön koncerteztünk. Imádok zenész lenni, de hiányérzetem van, hogy nem terveztem épületeket. Budapestnek remek adottságai vannak, és sokkal szebbé tehetnék a fővárosunkat” – nyilatkozta korábban a Meglepetésnek.

Az Omegával aratta a legnagyobb sikereit

Zsóka és Léna megfiatalította

A Régi csibészek, a Gyöngyhajú lány és a Petróleumlámpa slágerek előadója több mint fél évszázadot töltött színpadon, és még hetvenévesen is megőrizte kortalanságát. Maga volt az életerő, az energia és a tűz. Nyugdíjas éveiben is vállig érő lobonca és szikár alkata volt.

„A szüleimtől örökölt jó géneknek és a  sportnak köszönhető a lendületességem. És a nálam jóval fiatalabb, gyönyörű feleségem, Zsóka és a kislányom is megfiatalított. Érdekes, de nem látom magam idős embernek. Amikor Lénáért megyek az óvodába, nem tűnök túlkorosnak a fiatal apukák között. Persze a pozitív hozzáállás is nagyon fontos: én már gyerekként kijelentettem, hogy nem fogok megöregedni” – mondta nevetve Kóbor János.

Az Aranycsapat tagjai voltak a példaképei

Az énekesnek két házassága volt. Az elsőből született a fia, Dániel, aki technikusként az édesapja mellett dolgozott. A másodikból, Deme Zsókától Léna, aki 2007-ben jött a világra. Mindkét gyermekét nagyon szerette, gondoskodó családapa volt. Támogatta őket és a legjobbat akarta nekik.

„Mi mindig összetartó család voltunk. Ezt hozom otthonról. A szüleim nagyon szerettek engem és a húgomat. A nyarakat a Bátaszéken élő nagyszüleinknél töltöttük. Napközben a jó levegőn, a szabadban voltunk. Fára másztunk, bújócskáztunk és a srácokkal fociztunk. Olyan híresek akartunk lenni, mint az Aranycsapat. Nekem saját bőrlabdám is volt, ami igazi kincsnek számított akkoriban. Csupán egy darab volt a faluban, az enyém. Karóránk nem volt, de pontosan tudtuk, mikor fejezzük be a focizást, hogy vacsorára hazaérjünk. Csak a teheneket kellett figyelnünk. Amikor megindultak a legelőről hazafelé, mi is otthagytuk a pályát” – elevenítette fel az 50-es évek nyarait.

Felesége teljesítette a végakaratát

Azt is mesélte, hogy a falusi élethez hozzátartoztak a magyaros ételek: a halászlé, a paprikás krumpli, a padláson érlelt jófajta házi szalonna és kolbász. A borospince mélyén pedig a hűvös kadarka.

„A nagyszüleimnek a domboldalban volt szőlőskertjük. Gyerek voltam, amikor a  nagyapám először megkóstoltatta velem a borát. Onnantól kezdve pedig egy gyűszűnyi kadarkát sok szódával mindennap engedélyezett számomra. Úgy volt vele, a bor kis mennyiségben gyógyszer, hadd igyon az a fiúgyerek!” – árulta el nevetve Mecky. Gyerekként Bátaszékhez kötődött, felnőttként a Balatonhoz, ahol még egy vitorlása is állt a kikötőben.

„Aligát sokkal jobban kedvelem, mint a tengert. A végtelen víz számomra unalmas. Szeretem látni a partvonalat, és az a hullámméret, ami a Balatonon van, bőven elég nekem. Ráadásul nem kell félnem a medúzáktól és a tengeri sünöktől sem. Nem szeretek úgy a vízbe menni, hogy közben azon aggódom, mi csíphet meg” – mesélte egy másik interjúban a Meglepetésnek. Élvezte a gondtalan a nyarakat és a családjával töltött időt. Érdekes, de nem a színpadon akart megöregedni, és a legutolsó találkozásunkon ezt szóba is hozta.

A családja tartotta fiatalon

A csúcson befejezni hülyeség, mert még a lankás lejtő is jó lehet egy ideig. A rockzene a fiatalságról szól, éppen ezért most már jóval kevesebbet akarok koncertezni, előtérben lenni, mert nem szeretnék szánalmat kelteni az emberekben” – mondta 2020-ban. Akkor még nem sejtette, hogy másfél évvel később, 78 éves korában a koronavírus-járvány áldozata lesz. Hamvainak egy része a Szent István-bazilika altemplomába került, a másik felét az énekes végakarata szerint egy lebomló urnában a Balatonba engedték. Utolsó útjára csak a szűk családja kísérte el.

Mi lett a családjával?

A zenész özvegye, Deme Zsóka ápolja imádott férje emlékét. Lánya, Kóbor Léna már 17 éves. A tanulás mellett ő játssza az egyik főszerepet a Gyöngyhajú lány című musicalben, ígéretes művészi karrier vár rá. A 48 éves fia, Kóbor Dániel révén két unokája van, Hanga Szófia és Sára. Mecky a nagyszülőséget csak rövid ideig élvezhette, kicsik voltak az unokái, amikor meghalt.

Fotó: Nagy Zoltán, Fülöp Dániel, Birton Szabolcs, dfp, Archív