Címlapsztori Sztár

Mary Zsuzsira emlékezik a lánya, Angéla: „Gyerekkoromban talán háromszor láttam az édesanyámat”

Híres és közkedvelt emberek voltak a szülei, ám Angéla mégsem élhette meg teljesen felhőtlenül a gyerekkorát. A nehezített magánéleti körülmények ellenére Mary Zsuzsi és Dobos Attila lányából boldog felnőtt lett.

Az énekesnő és a slágergyáros szerelmi házasságából született Dobos Angéla. „A szüleim fiatalon imádták egymást. Édesanyám az 1968-as Táncdalfesztiválon első helyezést ért el az édesapám által írt Mama című dallal. Akkoriban ők voltak az ország legnépszerűbb párja” – mondja Angéla, de azt ő sem érti, hogy a szülei a sikereik csúcsán miért döntöttek a disszidálás mellett.

„Én már Németországban születtem. Hamar kiderült, hogy külföldön nem tudják folytatni a művészi pályájukat, itthon pedig kegyvesztetté váltak, a  rádiók többé nem játszották a slágereiket, szinte elfelejtődtek a közönség számára. Sajnos kint mégsem alakult úgy az életük, ahogy szerették volna. A művészi pályát félretéve édesapám visszatért az eredeti, fogorvosi szakmájához, anyukám pedig beleszeretett az ismert vállalkozóba, Klapka Györgybe.”

Zsuzsi és Attila az 1968-as Táncdalfesztiválon

Angéla születése után nem sokkal a házaspár elvált, a közös kislányuk 11 hónaposan pedig az édesapja felügyelete alá került. „Édesanyám akkoriban Klapka lokáljában dolgozott a düsseldorfi éjszakában. Édesapa nem örült ennek, és egy hétvégi láthatás alkalmával, amikor édesanyámék elutaztak nyaralni, megszöktetett, és többé nem engedte el a kezemet. Innentől kezdve ő nevelt fel nagy-nagy szeretetben. Gyerekkoromban talán háromszor találkoztam édesanyámmal, mert neki új családja lett Klapkával. Négy féltestvérem született abból a házasságából.”

Itthon újra sikeresek lettek

Mielőtt Mary Zsuzsi híres lett, Szegeden élt az anyukájával

Angéla az édesapjával 1985-ben München mellől Magyarországra költözött, a középiskolai tanulmányait már itt kezdte el. „Édesapám itthon újra beindította a művészi pályáját, és nagyon szerette volna, hogy énekesnő legyek. Néhányszor felléptem vele, de mindig nagyon lámpalázas voltam, így hamar beláttam, hogy a szereplés nem nekem való.”

Angéla csak felnőttként került közelebb az édesanyjához, amikor Mary Zsuzsi is visszatért Magyarországra a 90-es évek közepén. „Édesanyámnak nagy szerencséje volt, a közönség azonnal a kegyeibe fogadta, a retróhullámnak köszönhetően pedig ismét kedvelt énekesnő lett. Ő  színpadra termett egyéniség volt, lubickolt a népszerűségben.”

Angéla azt mondja, szeretett volna bizonyos kérdésekre őszinte választ kapni az édesanyjától, de erre nem igazán adódott lehetősége. „Édesanya a színpadnak élt, koncertről koncertre utazott. Szerintem örült, hogy kikerült a háziasszonyszerepből, mert ő Németországban nem volt híres, csak egy sokgyerekes családanya. Nem török pálcát felette, amiért úgy élte az életét, ahogy. Jószívű, humoros és nagyon kedves nő volt.”

Az énekesnő Angélával és a Klapka Györgytől született gyerekeivel

Összesen nyolc testvére van

Az édesapjával volt bizalmasabb kapcsolatban, pedig ő is többször nősült, Angéla után még két gyereke született. „Nálunk a családi szálak kicsit összekuszálódtak – nevet. – A szüleim különböző házasságaiból egy édes és hét féltestvérem született, de egykeként nőttem fel. Elfogadtam, hogy a bohém művészvilágba sok minden belefér. Mindkét szülőm idősebb korában jóval fiatalabb társat választott magának, harminc-negyven év korkülönbséggel ők nem foglalkoztak.”

A bonyolult családi viszony Angéla saját magánéletében nem köszönt vissza. Az első és reményei szerint utolsó házasságában él. „Lassan húsz éve vagyok férjnél, és három csodálatos gyerekünk van: Abigél, Bendegúz és Bonifác. Sokszor eszembe jut, bárcsak édesanyám még élne, és játszhatna az unokáival. Sajnos erre nem volt lehetősége, mert 2011-ben váratlanul elhunyt.”

A lelkük mélyén szerették egymást

Mary Zsuzsi karácsony első napján, december 25-én hajnalban távozott el. Angéla szerint az események véletlenül vettek rossz fordulatot.

„Szenteste reggelén beszéltünk telefonon. Jókedve volt, karácsony másnapján készült hozzánk vendégségbe. A hangjában nem fedeztem fel semmi szokatlant. Később kiderült, hogy december 24-én napközben egy nagyon feszült családi összejövetelen vett részt a volt férjénél, Klapkáéknál. Izgult az esemény miatt, és hogy megnyugodjon, előre bevett két szem nyugtatót. A karácsonyi ebéd közben pezsgőt ivott, majd mire hazaért, úgy gondolom, a szervezetében felerősödött az alkohol és a gyógyszerek hatása. Akkoriban a pajzsmirigyproblémájára is szedett pirulákat, s az este folyamán összekeverhette a tablettákat, altatóból véletlenül többet vehetett be. Ez vezethetett a tragédiához. Biztos vagyok benne, nem akart véget vetni az életének. Másnap hajnalban már csak az élettelen testét találta meg Klapka egyik alkalmazottja. Édesanyám 64 évesen ment el.”

Dobos Angéla a szüleivel egy farsangi bálon

Angéla két évvel ezelőtt az édesapját is elveszítette. „Édesapa nyolcvanéves korában aludt el örökre. Bár élete utolsó időszakában állandó ápolásra szorult, összességében boldog és sikeres életet élt. Amikor meghallom a rádióban az örökzöld slágereit (Isten véled, édes Piroskám; Se veled, se nélküled; Minden ember boldog akar lenni; Annál az első, ügyetlen csóknál – csak hogy néhányat említsek), mindig mosolygok, és eszembe jut, milyen kivételes képességű zeneszerző volt. Egy nagy szívfájdalmam van. Tudom, a szüleim a lelkük mélyén mindig szerették és tisztelték egymást, de valahogy idős korukban már nem adatott meg nekik a közös boldogság. Kisebb-nagyobb kísérletek voltak, hogy ez a fiatalkori szerelem ismét lángra kapjon, de a sors máshogy akarta. Talán odafent most újra átölelik egymást, és közösen éneklik az egyik legszebb slágerüket, a Nyári záport. Hiszem, hogy így van.”

Fotó: Tóth Beáta, Szabolcs László, Olajos Piroska, Archív