Lélek Sztárok

Mary Zsuzsi tragédiája: Képtelen volt elfogadni, hogy meghízott, idegennek érezte magát a testében

Szenvedéllyel teli és tevékeny élete tragikus véget ért. Délben még vidáman ebédelt a szeretteivel, aztán este, amikor egyedül maradt, végzetes mennyiségű gyógyszert vett be.

Mi lehetett a baj? A közvélemény értetlenül állt a 11 éve bekövetkezett tragédia előtt, amikor jött a hír, hogy Mary Zsuzsi karácsonykor öngyilkos lett. Pedig – legalábbis úgy tűnt – nem volt magányos. Korábban akadtak ugyan konfliktusai a gyermekei apjával, Klapka Györggyel, de ezek addigra rendeződni látszottak. Mi sem mutatta ezt jobban, minthogy azon a balvégzetű napon két kisebb gyerekükkel együtt ülték körül az ünnepi asztalt.

Klapkától négy gyereke született. A szemüveges Dennis tavaly augusztusban hunyt el

Képtelen volt elfogadni a megváltozott külsejét

„Zsuzsi korábban összeveszett a fiunk­kal, Dennisszel, és a lányunkkal, Sandyvel is voltak afférjai, mióta beteg lett – nyilatkozta akkoriban Klapka György. – Elhatároztam, hogy karácsonykor kibékítem őket. Így is történt, együtt ebédeltünk december 24-én, ahogy a családok általában. Mindenki kapott ajándékot, és átöleltük egymást. Zsuzsin nem látszott, hogy bármi baj lenne, de a hét hónapos teljes alkoholmentesség után akkor, ott egyedül megivott egy üveg pezsgőt. Tudtuk, zavarja a betegsége és a hirtelen felszedett negyven kiló, de nem látszott boldogtalannak. Dennisék a haza tartó vonathoz mentek, Sandyék pedig a kedvese szüleihez indultak vacsorázni. Zsuzsi visszament a lakásába. Este hétkor telefonált kétségbeesve a nővére, hogy nézzük meg, mi van a húgával, mert a telefonba azt mondta neki, hogy öngyilkos lesz, mert nem bírja elviselni a megváltozott külsejét, egyedül érzi magát, nem akar így élni tovább.”

A halála előtti napon Klapka Györggyel ebédelt

Az énekesnő utolsó éveiben sokat küzdött a párkapcsolati magánnyal. Boldogtalansága miatt eleve halálra ítélt kapcsolatba bocsátkozott egy nála évtizedekkel fiatalabb férfival, ami még rosszabb lelkiállapotba sodorta. Hol a viharos szerelmi életéről, hol az alkohollal kapcsolatos gondjairól, hol az időközben kialakult pajzsmirigy-betegségéről szóltak a címlapok. Ő, aki világéletében csinos volt, ő, aki bárhova belépett, minden szempár rá szegeződött, nem tudta megemészteni a jelentős súlygyarapodást. Idegennek érezte magát a saját testében, s vélhetően ez is vezetett a szörnyű tragédiához.

Fiatal korában szerette megmutatni a csodás alakját

Háziasszonyként Németországban

Alig 21 éves volt, amikor 1968-ban a Mama című slágerrel megnyerte a Táncdalfesztivált. Dalszerzője, Dobos Attila lett a férje, akivel öt évig éltek boldog házasságban. Jelentős hazai sikereiket maguk mögött hagyva disszidáltak, és Németországban próbáltak szerencsét. Zsuzsit akkoriban nem érdekelte a rivaldafény, várandós volt, és az a cél vezérelte, hogy gyermekének Nyugaton könnyebb élete lehessen. Lányuk, Angéla már külföldön született, ám a szerelmük nem bírta ki az országváltással járó megpróbáltatásokat. Zsuzsi nem sokkal később megismerte élete szerelmét, Klapka Györgyöt, és búcsút mondott az összetört zeneszerző férjének. Az új élete bevált: a vállalkozásairól ismert milliomos férfinak négy gyereket szült: Nicole-t, Christiant, Sandyt és Dennist. Viharos házasságban éltek 1999-ig, amikor az énekesnő hirtelen úgy döntött, elege van a háziasszonyszerepből, és visszaköltözik Magyarországra. Két kisebb gyereke vele tartott, a két idősebb viszont Klapkával maradt külföldön.

A zeneszerző Dobos Attila volt az első férje. Közös sikereik csúcsán, 1968-ban készült ez a fotó

Zsuzsi hazatérése után azon igyekezett, hogy felélessze előadóművészi karrierjét, de szembesülnie kellett azzal, hogy 60-as évekbeli sztársága óta minden megváltozott. „Elmaterializálódott a szakma – panaszkodott egy műsorban. – A művészet csak arról szól, kinek van több pénze, ki tud hamarabb klipet forgatni. Ahhoz képest, hogy harminc évig nem voltam színpadon, azt gondolom, hogy az igény rám ugyanúgy megvan. A munkámban, a kinézetemben és a hangomban is igyekszem a maximumot nyújtani.”

Nem vette észre, hogy kihasználják

A nagy visszatérés és a zajos siker azonban egyre késlekedett. Ugyan Zsuzsinak voltak emlékezetes fellépései, nem mindennapi hangja és kiállása nosztalgiázni vágyó tömegeket csalt köré, az áttörés nem következett be. Jellemzően a tévéműsorok és a bulvár adta kézről kézre az énekesnőt, aki olykor túlságosan is őszinte volt, nem vette észre, hogy kihasználják, és már nem a hangjával, hanem a viharos magánéletével kelti fel a közönség figyelmét.

Cininek és Payer Öcsinek gyakran öntötte ki a szívét

A 2000-es évek végére úgy tűnt, sem a siker, sem a nyugodt időskor nem adatik meg számára. Utolsó interjúját néhány héttel a halála előtt szomorkásan adta: „Az életben mindenért meg kell harcolnom. Most az egészségem van soron. Minél előbb meg kell gyógyulnom, és fel kell tápászkodnom a földről. Már többször megmutattam, hogy erős asszony vagyok, aki képes az újrakezdésre. Jó lenne, ha újév hajnalán mikrofonnal a kezemben újra közönség előtt állhatnék, és a szűk kis fellépőruhámat viselhetném. De jó lenne, édes Istenem!” – az égieknek azonban más tervük volt vele.
S azóta már Klapka György és a legkisebb közös fiuk, Dennis sem él.

fotó: Szabolcs László, Rózsa Erika, Archív, MTI, Fortepan/Főfotó

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete