Egészség Lélek

7 + 1 tipp a szarkalábak ellen: a gyengédségben rejlik a titok

A szem körüli apró ráncok arról árulkodnak, hogy örömmel mosolygunk. Leradírozni nem tudjuk őket, de megpróbálhatjuk halványítani, vagy megelőzni, hogy elmélyüljenek.

1. Csak kíméletesen!

A szemünk körül vékonyabb a bőr, mint az arcunk többi részén, és kevesebb faggyúmirigy található benne. Ennek köszönhetően sérülékenyebb, és jobban hajlamos a ráncosodásra – főleg, ha nem figyelünk oda az ápolására. Ez azt jelenti, hogy a hidratálásról, a lipidek pótlásáról gondoskodni kell, és azt is, hogy a krémezésnél óvatosan, a bőrt nem húzva, nyújtva, feszítve érdemes eljárni, ha nem akarunk felesleges ráncokat.

2. Félre a szürkeséggel!

A C-vitaminos bőrápolók nagyon szépen élénkítik a bőr felszínét, valamint a kollagéntermelés serkentésével a rugalmasságát is segíthetnek megtartani. Szemkörnyékápolókból, szemránckrémekből is léteznek C-vitaminos változatok, a téli időszakban különösen érdemes ilyet választani.

3. Uborka helyett

A szemekre helyezett uborkaszelet jó lehet duzzanat, puffadtság ellen, de a szem körüli ráncokra semmilyen hatása nincs. Sőt, rendszeresen használva, mivel vizet von el a bőrtől, inkább száríthatja. Jóval hatékonyabb lehet egy speciális, szemkörnyékre kifejlesztett fátyol- vagy hidrogéles maszk, mely akár a reggeli készülődés ideje alatt látványosan felfrissíti, üdébbé és teltebbé teszi a szemkörnyék bőrét.

4. Ránctalanítás felturbózva

Ha csökkenteni szeretnénk a már meglévő ráncok mélységét, vagy megakadályozni, hogy újabbak alakuljanak ki, a retinol nevű hatóanyag remek választás. Ez az utóbbi évek egyik legtöbbet kutatott bőrápolási összetevője, bőrfiatalító, a ráncok és a pigmentfoltok elleni hatását számos vizsgálat igazolja. Szemkörnyékápolókban is megtalálható, fokozatosan érdemes hozzászoktatni a bőrt.

5. Tökéletes tisztítás

A mindennapos sminklemosás is segít, hogy sokáig megőrizzük a bőrünk fiatalságát. A szem környékén fenn maradt alapozó, korrektor, szemfesték, spirál irritációt, kiszáradást, a pórusok eltömődését okozhatják, ezért nagyon fontos, hogy minden este óvatosan, de kíméletesen tisztítsuk meg a bőrt – ezen a területen is. Sminklemosóval átitatott vattával finoman oldjuk fel a festéket, majd óvatosan, dörgölés nélkül töröljük le. A túl erős mozdulatok sem a bőrnek, sem a pilláknak nem tesznek jót.

Sokan mutatóujjal viszik fel a krémet a szemük alá, pedig legkényelmesebben, leghatékonyabban és legkíméletesebben a gyűrűsujjal dolgozhatunk.

6. A vonalak ellenében

Sokkal látványosabb lehet bármilyen szemránckrém hatása, ha nagyon óvatosan, a ráncok futásával ellentétesen, tehát a szem alatt kívülről befelé masszírozva visszük fel. Fontos, hogy az érintés gyengéd legyen, és annyi krémet használjunk, hogy könnyedén sikló érzést keltsen a bőrön.

7. Simaságvarázslók

Találjuk meg a bőrünk igényeinek és az életkorunknak megfelelő szemkörnyékápolót, és használjuk reggel-este a legjobb eredmény elérése érdekében!

+1: Folyadék

Ha nem iszunk elegendő folyadékot, az a szemkörnyékünkön hamar meglátszik: beesetté válhat, és sötét árkok jelenhetnek meg.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete