Címlapsztori Otthon és Kert

Rendezzük át a virágállványt! Ezek a pompás virágzók díszíthetik télen is a lakást

Jó időben a kert, az erkély gondoskodik a természettel való kapcsolatunkról, ősztől viszont felerősödik a szobanövényeink szerepe. Érdemes frissítenünk az állományunkat néhány ilyenkor is virágzó darabbal.

A szobai kedvencek ügyes válogatásával gondoskodhatunk róla, hogy a lakásban télen is legyen fotoszintézis. Szerencsére a kertészetekben rengeteg mutatós növény közül válogathatunk, amelyek díszítenek, és akkor hoznak virágot, illetve varázsolják körénk a színek kavalkádját, amikor arra a lelkünknek a leginkább szüksége van.

Varázslatos orchidea

Mutatós külseje ellenére nem igényel sok törődést. Ritkán kell öntözni, hogy ne kezdjen rothadni a gyökere. Elég, ha hetente egyszer 5-10 percre beállítjuk egy vödör vízbe, ennyi idő alatt éppen elég nedvességet szív magába. Fontos, hogy ne sima virágföldbe, hanem speciális orchideaföldbe ültessük, csak abban marad meg. Attól, hogy a virágait időnként elhullatja, nem kell megijedni, mert ez a növény életciklusainak természetes része.

Pompázatos medinilla

Csüngő, rózsaszín virágaival a hidegben is üde színfoltja lesz a lakásnak. Nagyon kedveli a magas páratartalmat és a napsütést, mégsem szabad tűző napra, az ablakba tenni, mert akkor megég. A hűvös, de napos helyeket szereti. Fontos, hogy mérsékelten öntözzük, mert nem szeret vízben állni. Páraigényes mivolta miatt a fürdőszoba vagy a konyha tökéletes lakóhely számára. A cserepe aljába érdemes agyaggranulátumot helyezni, ami a túlöntözését és a kiszáradását is megakadályozza. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, virágesővel ajándékoz meg.

Mesés amarillisz

A hideg hónapokban virágzik, amikor kinn a fű sem nő. Ha megjelennek rajta az első bimbók, nevezzünk ki otthonául egy világos ablakpárkányt, a napsütés nagyon jót tesz neki. Bimbós állapotban elég mérsékelten, alkalmanként öntözni, majd a virágzás idején fokozatosan emelni a vízadagot.
Miután elvirágzott, hagyjuk meg a szárát, csak akkor vágjuk le, ha teljesen kiszáradt. Ezután a hagymáját cserepestől eltehetjük a sarokba a következő őszig.

Mutatós rákvirág

Különleges és mutatós szobanövény, visszafogott igényekkel. Akkor is boldog, ha kevés fény éri. Ha melegebb, szárazabb levegőn van, hasznos időnként langyos vízzel permetezni a lombozatát. Ez megszabadítja a leveleit a rárakódott portól, így a növény fellélegzik. Mérsékelt öntözés mellett szépen fejlődik. Tőzeg vagy tőzeges homok keverékében, egy kis tápoldat mellett remek dísze lehet a lakásnak.

Bámulatos vitorlavirág

A hobbikertészek egyik kedvence. Kifejezetten szereti, ha nem éri túl sok fény, ezért egy keleti fekvésű ablakban remekül elél. Tápanyagdús földben érzi igazán jól magát, azt azonban nem kedveli, ha túlöntözik. Érdemes figyelni, hogy mennyi idő alatt szárad ki a földje, és ennek megfelelően locsolni – ez a lakás hőmérsékletétől és a talaj vízelvezető képességétől is függ. A gondozása akkor lehet a leghatékonyabb, ha kitapasztaljuk a pontos igényeit. Nagyon szereti a vízpermetet, a huzatot azonban nem tűri, az elhelyezésekor legyünk tekintettel erre.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértője. További növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: Adobestock