Divat Egészség

Égési sérülésre méz, makacs foltokra éti csiga nyála: vegye fel a harcot a hegek ellen

A tökéletes bőr mindenki álma, hiszen úgy érezzük, ez az ápolt megjelenés titka. De mit tehetünk a hegekkel?

Véletlenek és műtétek

Leforrázzuk a kezünket, egy pattanás elfertőződhet, elesünk, és lehorzsolódik a bőrünk. Rossz esetben mind heget hagynak rajtunk. És akkor még nem beszéltünk a műtéti beavatkozásokról: egy anyajegy-eltávolításról, egy császármetszésről, aminek megmaradt nyomait keserűen viseljük. Eltüntethetők tökéletesen ezek a bőrhibák, megúszhatjuk a drága kozmetikai kezeléseket, plasztikai beavatkozásokat?
Mikor hatásosak az otthoni kezelések, és mikor kell szakemberhez fordulni?

Aknék utáni hegek? Hámlasszunk!

„Leggyakrabban gennyes aknék helyén jelentkeznek az arcon maradandó elváltozások” – állítja Hódi Erika kozmetikai szakoktató. „Olyanok, akár egy kráter, mélyen a bőrbe, a hámig lehúzódhatnak. Úgy keletkeznek, hogy a gyógyulási folyamat során az új kötőszövet hibásan fejlődik. Pattanások és bárányhimlő után fordul elő a leggyakrabban. Hámlasztással tudjuk legjobban eltüntetni. A kémiai eljárás hatékony, de bízzuk szakemberre. A kezelés során olyan anyagokat – leggyakrabban gyümölcssavat, illetve glikolsavat – juttatnak a bőrbe, melyek hatására a legfelső rétege lehámlik, így az sokkal egyenletesebbé, sőt ránctalanabbá válik.

Otthoni használatra

  • Bioptron lámpa: kiegészítő kezelésként használhatjuk, gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Ha a sérülés után, de legkésőbb a heg megjelenése után alkalmazzuk, esélyünk van rá, hogy nem lesz maradandó elváltozás a bőrünkön. Komolyabb sebeknél azonban kérjük ki orvos tanácsát.
  • Citromos tonizálás: a kiváló hámlasztó, valamint halványító hatásáról ismert citrom levét csepegtessük egy vattára, és töröljük át vele minden reggel és este az arcunkat. Ezzel meggátolhatjuk a hegek és a foltok állandósulását.
  • Csigaprotein: Már a kozmetikaipar is rájött, és aktívan használja is a pettyes éti csiga váladékát, mivel a benne található glikoprotein képes helyreállítani a bőr károsodásait, felgyorsítja a regenerálódási folyamatokat, kikü-
    szöböli az irritációt.

Égési sérülésre: méz, tej

Ha kisebb felületen leforrázzuk vagy megégetjük a kezünket, azonnal rakjuk legalább 10 percre vízbe a sérült részt! Ezután kenjük be mézzel, a seb így kevesebb fájdalommal jár és gyorsabban gyógyul, a hegesedés is kisebb mértékű lesz. Ha hólyagosodik a bőr, fontos, hogy ne nyissuk fel a sebet, mivel így könnyen elfertőződhet! Egy másik kiváló házi praktika, ha víz helyett hideg tejbe áztatott kendőt rakunk rá. A tej hűsít, és a benne lévő tápanyagok és enzimek gyorsítják a gyógyu-lást. Ha ezt elmulasztjuk, bőrünkön maradandó hegek keletkeznek. Jobb, ha minél előbb nekikezdünk a sérülés kezelésének!

Profi megoldások

  • Szilikonlapok: Ez a forradalmian új módszer fájdalom- és mellékhatásoktól mentesen gyógyítja a hegeket. Bőrgyógyászok és plasztikai sebészek körében nagy népszerűségnek örvend, ugyanis az esetek döntő többségében pozitív változást idéz elő: hatására a hegek körvonala lényegesen csökken, lágyabbá teszi az ott kialakult szöveteket. Mindenféle hegre alkalmazható! Az eredményt fokozhatjuk azzal, ha a szilikonos lapok mellé ugyanilyen gélt is használunk.
  • Plasztikai sebészet: Sebészeti beavatkozásra általában műtéti – császármetszés, anyajegy-/szemölcseltávolítás – hegek, valamint túlburjánzott hegek esetén lehet szükség. A keletkezésük utáni első évben folyamatosan változnak, ezért ekkor az orvos inkább speciális krémet ajánl. Később a következő megoldások közül választják ki a nekünk legmegfelelőbbet:
  • Szteroidos injekció: elburjánzott hegeknél gyakran javasolják a szteroidos kezelést. Ekkor a kitüremkedést injekciós kúrával kezelik, ami ellaposodik, vékonyabb és világosabb lesz. Hátránya, hogy túl gyakran nem szabad alkalmazni, és igen fájdalmas.
  • Lézeres hegkezelés: korábbi műtétek, balesetek, aknék után kialakult hegeket viszonylag jól lehet lézerrel orvosolni. Már a kialakulás kezdeti fázisában is kezelhető kis dózisban, ekkor akár nyomtalanul is megszabadulhatunk a hegektől, a már régóta a bőrünkön éktelenkedő hegeket viszont nem távolítja el.
  • Hegkimetszés: az egyik legnépszerűbb hegkezelési módszer, amely az összes fajtájára megoldást nyújt. Alkattól függ, hogy milyen eredményt lehet vele elérni, de megfelelő utókezeléssel lényeges a javulás. Általában helyi érzéstelenítéssel végzik, és speciális varratokkal biztosítják a minél esztétikusabb gyógyulást.
  • Mikrodermabrázió: „Mikrodermabrázióval – azaz bőrcsiszolással – csodás eredményeket lehet elérni, főleg az atrófiás, bemélyedő hegeknél. Az egyik leghatásosabb bőrmegújító módszerként tartják számon. A bőr felső rétegét lecsiszolják, ami nemcsak a sérült hámréteget távolítja el, de fokozza a vér- és nyirokkeringést is.” A változás már az első alkalom után szembetűnő, de hosszú távú eredményt csakis kúraszerű alkalmazással lehet elérni.

Fotó: profimedia