Divat

Megereszkedett szemhéjak: természetes módszerrel harcolhat az idő látható múlása ellen

Az idő múlása a szemünk környékén is nyomot hagy, és nem csak ráncok formájában. A szemhéj megereszkedése viszonylag nehezen kezelhető esztétikai probléma, de nem kell beletörődnünk, léteznek rá trükkök, módszerek.

Ahogy a ráncok kialakulását is csak késleltetni és csökkenteni lehet, teljesen megelőzni vagy eltüntetni őket nem, ugyanúgy a bőr (és a szemhéj) megereszkedése is természetes és elkerülhetetlen folyamat. A megereszkedett szemhéj eleinte észrevétlenül, majd egyre látványosabban mutatja az arcot fáradtabbnak, szomorkásabbnak, előrehaladott állapotban akár a látóteret is beszűkítheti. „Ez részben a bőr rugalmasságának elvesztése miatt következik be. Idővel a bőr kollagéntermelése csökken, ahogy a feszességet adó elasztikus rostok száma is, emellett pedig a bőr alatti zsírréteg is leépül – magyarázza dr. Faluhelyi Dóra bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos. – A bőr öregedését és annak megereszkedését leginkább genetikai tényezők befolyásolják. Nem mindenkinél alakul ki ugyanolyan mértékben, és bár a jelenség általában elkerülhetetlen, odafigyeléssel és megfelelő kezelésekkel lassítható.”

Lassítsuk le az időt!
Az öregedés jeleit illetően szinte mindegyikre igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni, mint eltüntetni vagy mérsékelni. Épp ezért a mindennapos bőrápolásunknak nagy szerepe lehet abban, hogy minél később tapasztaljuk a bőr és a szemhéj megereszkedésének zavaró hatását. „Fontos, hogy legyen egy megfelelő (lehetőleg szakember által összeállított) bőrápolási rutinunk. A bőr rendszeres hidratálásáról semmiképp ne feledkezzünk meg, ahogy a napfény káros hatásaival szembeni védekezésről se – figyelmeztet a szakértő. – A legerősebb öregedést kiváltó külső tényező az ultraibolya sugárzás, ezért folyamatos védelmet javaslok fényvédő készítményekkel és védőruházattal, például kalappal, napszemüveggel. Professzionális bőrápoló szerek, például hidratáló krémek és szemkörnyékápolók használata hatékonyan segíthet megőrizni a bőr rugalmasságát és csökkentheti a megereszkedés jeleit.

Visszafordítható?

Ha csak egy kissé ereszkedett meg a szemhéjunk, otthoni módszerekkel is lehet próbálkozni a helyzet javításán, bár szakértőnk szerint a hatékonyságuk korlátozottabb, mint a professzionális technológiáké, amelyek a bőr mélyebb rétegeit tudják megcélozni. Lássuk, mik azok, amelyeket érdemes bevetni!

Speciális szemkörnyékápolók: A hidratáló és ráncfeltöltő készítmények helyett vagy mellett olyanokat keressünk, amelyeket kimondottan a bőr feszességének fokozására, a kontúrok visszaállítására fejlesztettek ki.

Masszázstechnikák: Érdemes a kozmetikusunkat kikérdezni, hogyan masszírozzuk be a szemkörnyékápolót, hogy azzal a szemhéj megereszkedése ellen dolgozzunk.

Masszírozó eszközök: A gua sha kővel végzett szakszerű, rendszeres masszázs segíthet az arc és a szemkörnyék üdébbé, feszesebbé téte­lében. A mikroáramos, ultraszónikus, illetve ultrahangos szemkörnyéki masszírozók szintén jók a feszesség fokozására.

Hideg és meleg pakolások a szem környékén: Vérkeringés-fokozó és feszességjavító hatásuknak köszönhetően segíthetik a szemhéj feszességének megőrzését.

A leghatékonyabb megoldás
„A szemhéjplasztika egyértelműen a legeredményesebb módszer a szemhéj megereszkedésének kezelésére, különösen akkor, ha az már panaszokat vagy jelentős kozmetikai problémát okoz. Ilyenkor más kezelési lehetőségek már nem hozzák meg a kívánt sikert, csakis a plasztika – mondja dr. Faluhelyi Dóra bőrgyógyász. – A műtét során eltávolítják a felesleges bőrt, zsírszövetet, és szükség esetén korrigálják a szemhéj izmait is. A szemhéjplasztika alacsony kockázatú eljárásnak tekinthető, a beavatkozás mindössze egy órát vesz igénybe, minden előkészülettel együtt. A felépülési idő is rövid, cserébe nagyon látványos eredményeket érhetünk el vele. Kiváló választás lehet, mielőtt azonban erről bárki döntést hozna, fontos konzultálni szakorvossal, aki részletesen tájékoztat a beavatkozás előnyeiről, hátrányairól és a várható eredményekről.” Ha a szemhéj nagyon megereszkedett, orvosi szakvéleménnyel alaposan indokolt esetben (ha a lelógó szemhéj a szaruhártya felső harmadát is takarja) tb-­támogatással is elvégeztethető a plasztika.

Nyitottabb, fiatalosabb tekintet
Akinél még nem indokolt a plasztika, vagy még nem áll készen arra, hogy kés alá feküdjön, annak is számos lehetőség áll rendelkezésére, hogy javítsa a szemkörnyék megereszkedését. „A botoxinjekció segíthet csökkenteni a szem körüli ráncokat és feszesíti a bőrt. Az olyan kollagénindukciós, azaz a bőr saját kollagéntermelését serkentő eljárások, mint a lézeres bőrfiatalítás, kémiai hámlasztás, mikrotűs kezelés, plasmage kezelés, felszívódó szálas kontúrozás vagy a rádiófrekvenciás terápia hatékonyan javíthatják a bőr rugalmasságát és megfiatalíthatják a szem környékét – magyarázza szakértőnk. – Az ilyen kezelések előtt is fontos konzultálni szakemberrel, hogy az egyéni igényekhez és problémákhoz mérten találjuk meg az optimális megoldást.”

Sminkeljünk ügyesen!

Néhány egyszerű sminktrükkel optikailag nagyobbíthatjuk a szemünket és nyithatjuk a tekintetünket.

✔ A szemöldökünk legyen szépen szedve és finoman hangsúlyozva, a természetes vonalat megtartva, de a külső íven picit felfelé alakítva.

✔ A körkontúrt felejtsük el. A pillák tövét épp csak picit hangsúlyozzuk, és nagyon figyeljünk arra, hogy a külső sarokban ne irányuljon lefelé a vonal.

✔ Fekete helyett használjunk inkább a szemet lágyabbnak mutató barna szemceruzát.

✔ Krémes festékkel árnyaljuk a szem külső sarkát, és satírozzuk felfelé.

✔ A belső szemzugba világosabb, por állagú festéket vigyünk fel.

✔ Aki szereti, a szemhéj közepére vihet fel élénkebb színt, például lilát vagy zöldet.

✔ Az alsó vízvonal kiemelése világos szemceruzával élénkebbnek mutatja a tekintetet.

✔ Használjunk göndörítő hatású szempillaspirált, még jobb, ha előtte göndörítjük a pilláinkat.

✔ A felső pillasoron két rétegben, alulra csak egyszer vigyük fel a pillafestéket.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete