Divat

Viszlát, korpa! Étkezéssel is csökkenthető a kellemetlen gyulladásos bőrbetegség tünete

Hámlás, viszketés, a bőr kipirosodása, zsíros korpa a fejbőrön – ezek az úgynevezett szeborreás dermatitisz tünetei. A kellemetlenségek azonban a megfelelő életmód és hatóanyagok segítségével enyhíthetők.

Az emberek nagyjából 1-5 százalékát érinti a szeborreás dermatitisz néven ismert krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely a korpásodásnak is gyakori oka. Olyan bőrterületeken tűnik fel, ahol sok faggyúmirigyünk van. Többek között a hajas fejbőrön, az arcon, a mellkason, a háton jelenhetnek meg a viszkető, vörös, hámló foltok. A pici babák fején is feltűnhet, ezt a jelenséget koszmó néven ismerik a szülők. Érdekes módon a férfiakat gyakrabban érinti, mint a nőket, összességében pedig a felnőttek fele találkozik vele legalább egyszer az életben.

Kopaszodáshoz is vezethet
A betegség, bár nem fertőző, mégis rendkívül kellemetlen. Az érintett területen a kivörösödés és a viszketés mellett sárgás, fehéres hámlás, zsíros korpa is megjelenik. Érdemes tudni, hogy nem a higiéniai hiányosságok okozzák. Kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Sokszor a bőrön természetes módon megtalálható Malassezia gombák túlszaporodása miatt lángol fel, de a tünetek előtörését befolyásolja a táplálkozás, az emésztés, a stressz, egyes betegségek és gyógyszerek, hormonális változások és az immunrendszer legyengülése is. A hideg, száraz, szmogos környezet is súlyosbíthatja, míg a nyári meleg és a napsütés enyhítheti a kellemetlenségeket. A fejbőr szeborreája a hajhagymák oxigénellátását akadályozó zsírosodás és a gyulladás miatt súlyos esetben hajhullást, kopaszodást is okozhat, ám a megfelelő kezelés hatására a bőr gyógyulása után ezeken a területeken a legtöbb esetben visszanő a haj.

Kímélő szerek
Ahogyan a betegség okai is sokrétűek, úgy a gyógyítását is érdemes több oldalról megközelíteni. A hajas fejbőr és a szakáll alatti terület esetében gombaellenes hatású, illetve nyugtató, ápoló hatóanyagokat, gyógynövény-kivonatokat tartalmazó samponokra, tisztálkodószerekre, más felületeken pedig szeborreás bőrre ajánlott krémekre, oldatokra van szükség. Fontos, hogy ezek a készítmények ne szárítsanak, alkalmazkodjanak az érzékeny bőr speciális igényeihez. Ha a probléma nem szűnik meg néhány hét alatt a recept nélkül kapható készítményekkel, vagy súlyosak a tüneteink, akkor bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki szükség esetén akár gyógyszeres kezelést is előírhat. Figyeljünk arra is, hogy ne vakarjuk, sértsük fel a viszkető területet, nehogy ezek az apró sebek felülfertőződjenek.

Nem mindegy, mit eszünk
A bőrfelszín kezelését az életmódunk átalakításával is fontos kiegészíteni. A rosszul szellőző sapkák, kalapok, a szoros frizurák viselését érdemes kerülni, amikor fellángolnak a tüneteink. Amennyire csak lehet, igyekezzünk mozgással, relaxációval oldani a bennünket érő stresszt, és próbáljunk eleget aludni. A dohányzásról és az alkoholról is jó, ha lemondunk. Az állati eredetű, telített zsírok és a finomított szénhidrátok, cukrok helyett fogyasszunk omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó halakat, dióféléket, valamint összetett szénhidrátokban gazdag zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket. A megfelelő mennyiségű A-, C- és E-vitamin bevitele is fontos: szerepeljen az étrendünkben minél többször tojás, máj, sárgarépa, sokféle gyümölcs, valamint növényi olajok és diófélék.

fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete