Lélek

Különleges ápoló trükkök: cukorstoppal szépítheti meg az arcbőrét

Alapos tisztítás, rendszeres krémezés, elegendő alvás – ezeken az alapvető dolgokon kívül még több mindennel segíthetjük a bőrünket, hogy minél tovább megőrizze szépségét, simaságát és rugalmasságát.

Cukorstop

Az nem újdonság, hogy a cukros ételek nem tesznek jót az alakunknak – de az arcbőrünknek sem. Ennek a legfőbb oka az, hogy a cukor elmerevíti a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelős kollagénrostokat, törékennyé teszi őket – és emiatt a bőr sérülékenyebbé válik, könnyebben ráncosodik, és elveszíti ruganyosságát. Érdemes visszafogni nemcsak kimondottan a cukor fogyasztását, hanem a finomított liszttel készült ételekét is, ezek is hasonló hatással vannak a kollagénhálózatra. Az egészséges, zöldségekben gazdag, sok friss, nyers hozzávalót tartalmazó étrenddel sokat tehetünk azért, hogy a bőrünk fitt maradjon.

Lehet egy csésze teával több?

A folyadékpótlás nagyon fontos az egész szervezet és a bőr egészsége szempontjából is. A legjobb persze a tiszta víz, de az édesítetlen, esetleg citromlével frissebbé tett zöld tea is jó választás. Tele van antioxidánsokkal, aminek köszönhetően az öregítő hatású szabad gyökök ellen nagyon hatékony, és élénkít is. Nyáron, amikor a napsugárzás miatt a bőrnek extra védelemre van szüksége, különösen jó hűsítő lehet. A lefőzött teafiltert pedig lehűtve szem alatti pakolásként is használhatjuk, nagyon jól bevethető táskás szemek ellen.

Fordított testhelyzetek

Bármilyen sport jót tesz az egészségnek, és keringésfokozó hatásának köszönhetően a bőrnek is, de vannak olyan mozgásformák, amelyek különösen jó fiatalító hatással rendelkeznek. Ilyenek például a jóga, a pilátesz, és minden olyasmi, amely sok nyújtó gyakorlatot tartalmaz, plusz fordított testhelyzeteket. Ilyenkor az arc, a hajhagymák vérellátása különösen felpezsdül, ami anti-aging szempontból remek. Plusz ezek a mozgásformák a testtartás harmóniáját is segítik, ami szintén rendkívül jótékony: a gerinc mozgásának beszűkülése és a testtartás egyenetlensége bizony az arcon is nyomot hagy ráncok és aszimmetria formájában.

Selymes kényeztetés

Ha odafigyelünk arra, hogy lehetőleg hanyatt fekve aludjunk, és a párnahuzatunkat selyemre cseréljük, azzal valóban sokat tehetünk a bőrünk szépségéért. Az olyan alvópozíció, amelyben az arcunk összenyomódik, ráncolódik, bizony hozzájárul a nagyobb és mélyebb ráncok kialakulásához. Természetesen nem az a cél, hogy egész éjszaka mozdulatlanul a hátunkon feküdjünk, de próbáljunk úgy elhelyezkedni, hogy ne vasaljunk ráncokat a bőrünkre. A selyempárna ehhez úgy járul hozzá, hogy sima, síkos felületének köszönhetően nem gyűri és dörzsöli a bőrt, és nem szívja magába az arcra felvitt éjszakai krémet sem, ellentétben például a pamuttal. A hajat is sokkal kevésbé kócolja össze, és irritációt, viszketést is ritkábban okoz.

Kevesebb smink

Ha vastag sminkréteggel próbáljuk elfedni azt, amivel elégedetlenek vagyunk, például a pigmentfoltokat, az apró egyenetlenségeket, ráncocskákat, azzal maximum rövid távon érhetünk el valódi javító hatást. Tartsuk észben, hogy a korrektor, az alapozó és leginkább a púder egy idő után összegyűlik az apró ráncokban, és sokkal feltűnőbbé teszi a pici szarkalábakat és vonalkákat is. A vastag, matt smink helyett könnyed, enyhén fényes alapozót, színezett hidratálót, BB-krémet érdemes választani, a fényvisszaverő formulák ugyanis csökkentik a ráncok láthatóságát, simábbnak mutatják a bőr felszínét. Szinte minden sminkszerről elmondható, hogy a nehéz, matt textúrák helyett a könnyed, enyhén fényes, de nem látványosan csillogó, halvány, üde textúrákat és árnyalatokat ajánlott előnyben részesíteni.

Napszabályok

Hihetetlen, de tényleg így van: a ráncok legnagyobb részének kialakulásáért az UV-sugárzás a felelős. Visszafordítani ugyan nem tudjuk a már bekövetkezett károsodásokat, de a továbbiak kialakulása ellen nagyon sokat tehetünk, ha magas faktorszámú fényvédőt használunk. És nemcsak akkor, ha strandra megyünk, hanem kora tavasztól késő őszig minden egyes nap. A nyakunk, a kézfejünk, a dekoltázsunk se maradjon ki – ezeken a területeken sokszor látványosan idősebbnek látszik a bőr, mint az arcon, a fényvédelem és a rendszeres hidratálás hiánya miatt.

Aki sokat nézegeti a telefonját, azon néz filmeket, pörgeti a közösségi oldalakat, számíthat arra, hogy az állvonal kontúrja hamarabb megereszkedik, a nyaka hamarabb ráncosodik. Ez ellen rendszeres arcmasszázzsal, krémezéssel, a nyak és a váll tornáztatásával és kevesebb telefonozással tehetünk.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete