Divat

Jöhet a zimankó: így készítse fel a bőrét a hideg időjárásra

Ahogy beköszönt a hideg időjárás, érdemes egy kicsit átalakítani a megszokott szépségápolási szokásainkat, hogy kint is, bent is komfortosan érezzük magunkat.

Extra hidratálás

A szél, a mínuszok és a fűtött helyiségek levegője mind-mind szárítják, azaz dehidratáltabbá teszik a bőrünket. Épp ezért fontos, hogy ne maradjanak ki az arc- és testápolásunkból sem a hatékony hidratáló összetevőket tartalmazó krémek. Ezek közül az egyik legfontosabb a hialuronsav: saját súlyának ezerszeresét képes vízből megkötni, rendkívül eredményesen pótolja az elveszített nedvességet.

Több táplálás

A száraz bőrnek nemcsak hidratálásra, hanem az elvesztett vagy csökkent zsírtartalom pótlására is szüksége van. Nem véletlen, hogy a téli időszakban a könnyű gélek, tejes állagú arcápolók helyett jobban esnek a gazdagabb állagú, olajosabb krémek. Ezek visszaadják a bőr komfortérzetét, rugalmasságát, és ellenállóbbá is teszik a kinti hideg időjárással szemben. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban egy testesebb krémre van szüksége a bőrünknek, néhány alkalommal kipróbálhatjuk, hogy az éjszakai arcápolónkat visszük fel nappalra is. Ha ettől kevésbé húzódik, viszket vagy feszül a bőrünk, akkor valóban érdemes egy zsírosabb nappali krémre is beruházni.

Maradjon üde

A zordabb külső körülmények miatt a bőr védekező üzemmódba kapcsol, ilyenkor gyakran tapasztalhatjuk, hogy durvábbá, érdesebbé, vastagabb érzetűvé, fakóbbá válik. Ennek oka a megvastagodott legfelső hámréteg lehet. Ez ellen a  testen radírozással, például finom szemcséjű sós vagy cukros testradírral tehetünk. Az arcra a fizikai bőrradírok helyett inkább a kémiai hámlasztókat, az AHA-savakat (glikol-, tej-, mandulasav) vagy BHA-savakat (szalicilsav) tartalmazó termékeket ajánljuk, sokkal kíméletesebben szabadítják meg a bőrt az elhalt hámsejtektől.

Bőrradír a konyhából

Könnyen készíthetünk otthon is test­radírt: ha finom szemcséjű sót, cukrot, esetleg kávézaccot kókuszolajhoz, olívaolajhoz adunk, már kész is van. Tehetünk még bele pár csepp illóolajat (például rózsát, gerániumot, narancsot, levendulát) vagy mézet, joghurtot.

Fontos a frizura is

A hidegtől és a sál, sapka, kabát, garbónyakú pulóverek okozta dörzsölődéstől sokkal sérülékenyebbé válhatnak
a hajvégek. Egy jó olaj vagy szérum rengeteget segíthet, hogy a tin­cseink jó állapotban maradjanak tavaszig.

Olajozottan megy

Arcra és testre is nagy sikerrel vethetjük be télre az olajokat. Pár csepp a bevált arckrém fölé, vagy akár a krémbe belekeverve, és máris ellenállóbbá, puhábbá válik a bőrünk. A testápolót lecserélhetjük testolajra – ebben az esetben fürdés után, a még egy kicsit nedves bőrre vigyük fel. De tehetünk a testolajból a bevált testápolóba is pár cseppet. Sőt, egy kevés mandula-, sárgabarackmag- vagy kókuszolajat is keverhetünk hozzá, ha egyszerűbb megoldást keresünk.

Kézen-közön

Nagyon sokan küzdenek télen a kezük bőrének kiszáradásával, kirepedezésével. A krémezésen kívül sokat segíthet az is, ha a kézmosáshoz SLS-mentes kézmosót vagy szappant használunk. Érzékeny bőrre pedig érdemes az illatanyagmentes, ureát vagy CBD-olajat tartalmazó krémet kipróbálni.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete