Divat

Bekuckózós, lazító szépségtippek: banán segít a megfáradt lábakon, avokádó simítja a ráncokat

A téli zord időben sokat dobhat a hangulatunkon néhány óra kényeztető pihenés. Csak mi magunk, egy jó könyv, kellemes zene és a finom krémek, pakolások – hosszú időre feltöltenek lendülettel.

Simogató fürdő

Akár csak egy estét tudunk szépítő pihenéssel tölteni, akár egy egész napra miénk a lakás és a fürdőszoba, egy lazító, nyugtató, melengető fürdő jó, ha része a relaxélménynek. A kellemesen meleg (de nem túlságosan forró) víz és a lágy hab vagy a selymes olaj nemcsak a testet, hanem a lelket is nyugtatja, lecsendesíti, ellazítja. Egy színes fürdőbombával vidám, játékos hangulatot teremthetünk, a hidratáló, tápláló hatású habfürdő selymesebbé teszi, szinte simogatja a bőrt, egy illatos olajkeverék pedig nyugtató, harmonizáló hatással lehet ránk.

Fürdőgolyó házilag

Melegítsünk fel 50 g kakaóvajat, adjunk hozzá 1 evőkanál mandulaolajat. Tegyünk összesen 10 cseppet az alábbi illóolajokból, tetszés szerint kombinálva: mandarin, neroli, ilang-ilang, muskotályzsálya, levendula. Jégkockatartóba adagolva hűtőben hűtsük le, és dobjunk belőle a meleg fürdővízbe.

Olajozottan megy

Az olajokat nemcsak a fürdővízhez adva, hanem masszázshoz vagy testápoláshoz is érdemes bevetni. A hűs testápolókkal ellentétben a testolajok jóleső melengető érzetet adnak, felerősítik az érintés kellemes, nyugtató hatását – akkor is, ha nem más masszíroz bennünket, hanem mi kenjük be olajjal a testünket. Fürdés után enyhén nedves bőrre vigyük fel az olajat, és hosszú, simító, a szív felé irányuló mozdulatokkal dörzsöljük be. Ha jobban esik, körkörös mozdulatokkal is dolgozhatunk, de ezeket is felfelé vezessük.

Keverjünk testolajat!

2 evőkanál hidratáló, bőrpuhító mandulaolajhoz adjunk ugyanennyi bőrregeneráló csipkebogyóolajat vagy revitalizáló, hidratáló jojobaolajat (ha van, lehet mindkettőt). Adjunk hozzá 3-4 cseppet az alábbi hangulatjavító hatású illó­olajokból: narancs, mandarin, bergamott, tömjén, neroli.

Pedikűr könnyedén

A lábápolás nem feltétlenül tűnik kényeztető szabad­idős elfoglaltságnak, de most ne a lábunk teljes „rendbetételére”, hanem kellemes, ellazító, puhító ápolásra gondoljunk. A fürdőzés után tegyünk fel vastagon tápláló pakolást (a bevált lábkrémünk is lehet pár csepp mandula-, kókusz- vagy olívaolajjal elkeverve), esetleg húzzunk speciális hidratáló textilzoknit, és feltett lábbal pihenjünk. Még jobb, ha közben a kezünket is alaposan bekrémezzük. Félre a telefonnal, jöjjön helyette a zenehallgatás, olvasás, esetleg egy hangoskönyv vagy szundikálás!

Lábpakolás saját kezűleg

2 érett banánt törjünk össze villával, adjunk hozzá 1-1 teáskanál kókusz- és olívaolajat, valamint 5 csepp teafa vagy citrom illóolajat. Száraz bőrre vigyük fel, húzzunk rá zacskót, hagyjuk fenn 10-15 percig, majd öblítsük le.

Ráncsimító relax

A pihenés percei tökéletesek arra, hogy kicsit felturbózzuk az arcbőrünk állapotát is: egy pakolás vagy maszk 15-30 perc alatt látványos szépítő hatást válthat ki. A bőrtípusunknak, illetve a bőrünk igényeinek megfelelő hidratáló, ránctalanító, tisztító, regeneráló, bőrmegújító textil- vagy lemosható maszkokat alapos arctisztítás után tegyük fel, és amíg hatnak, tényleg igyekezzünk pihenni vagy kikapcsolni. Legjobb fürdés után alkalmazni őket, amikor felpuhult az arcbőr, és könnyebben kifejtik a hatásukat az összetevők – de akár a kádban ejtőzés idejére is feltehetjük a pakolást.

Készítsünk tápláló pakolást!

Villával törjünk össze egy érett avokádót, adjunk hozzá 1-1 teáskanál mézet, mandulaolajat és Aloe vera levet vagy gélt. Ha szükséges, zabpehellyel vagy zabpehelyliszttel sűrítsük. 10 percre vigyük fel az arcra, majd langyos vízzel mossuk le.

Töltődés a tincseknek

A hajunknak is jót tehet ilyenkor az extra törődés, különösen, ha hosszú vagy festett, szőkített a frizuránk. A hajtípusunkhoz passzoló pakolás remek és egyszerűen használható választás. Fokozhatjuk a hatását, ha zuhanysapkát húzunk a fejünkre, majd egy fürdőlepedőből turbánt csavarva, pihenve várjuk ki a hatóidőt. Egy kevés vízzel először átmasszírozva, fellazítva, majd bő langyos vízzel alaposan átmozgatva öblítsük ki.

Mixeljünk rozmaringos hajápolót!

A rozmaring főzetként és olajként is rendkívül népszerű hajápoló. Könnyedén készíthetünk belőle olyan pakolást, amely egyszerre ápolja és revitalizálja a fejbőrt és a hajvégeket is. Óvatosan melegítsünk össze 1-1 evőkanál kakaóvajat, kókuszolajat és argánolajat. Miután kicsit kihűlt, alapos átkevergetés után adjunk hozzá 10 csepp rozmaring illóolajat. Hajhossztól függően 1-2 teáskanálnyit masszírozzunk a hajba és a fejbőrbe, és hagyjuk fenn 30-40 percre. Langyos vízzel és samponnal alaposan mossuk ki utána a hajból.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete