Divat

Száraz január: plusz hidratálás jár most a bőrnek, így ápolja a cudar hidegben

Feszül, húzódik, viszket, csíp – a száraz bőr sok kellemetlenséget tud okozni. Márpedig télen, a kinti hidegben, szélben és a benti fűtés szárító hatása miatt mindenkit érint ez a probléma. Ám egy kis odafigyeléssel mindezt orvosolhatjuk.

Az arcunkra van írva

Ha a rendszeres krémezés mellett is azt vesszük észre, hogy az arcbőrünk szárazabbá, érzékenyebbé vált, ne csodálkozzunk. Könnyen előfordulhat, hogy az eddig bevált arcápoló rutinunk vagy az egyébként megfelelő termékek télen nem nyújtanak elegendő ápolást. Figyeljünk arra, hogyan reagál a bőrünk a kozmetikumokra, az életmódunk változására, az időjárásra, és ha valamilyen kellemetlenséget (például kipirosodást, irritáltságot, húzódást, viszketést) tapasztalunk, akkor merjünk változtatni.
A téli időszakban segíthet, ha extrán odafigyelünk arra, hogy gyengéden tisztítsuk a bőrünket kíméletes lemosóval és langyos vízzel. Ha jólesik, használjunk gazdagabb, zsírosabb állagú hidratáló krémet – nemcsak éjszakára, hanem nappalra is.

A bőr külső, természetes védőrétegét barriernek hívják. A kimondottan barriervédő típusú, lipidekben és hidratáló összetevőkben gazdag arcápolók segíthetnek ezt helyreállítani, javítva a bőr komfortérzetét és vízmegtartó képességét.

Az arcunkat, kezünket azelőtt krémezzük be, hogy kimennénk a hidegbe, hogy megelőzzük a kiszáradást, viszketést, kipirosodást.

Pakolást mindenhová!

A hidratáló, tápláló maszkok sokat segíthetnek abban, hogy látványosan, tartósan és érezhetően jobb állapotba kerüljön a bőrünk tetőtől talpig. Csodás kozmetikumok közül válogathatunk, de mi magunk is készíthetünk ilyet egyszerűen.

❄ Arcpakolást télen heti 2-3 alkalommal is használhatunk. Banán, joghurt és méz keverékéből készülhet a házi regeneráló, ragyogást adó maszk, amit 10 percnyi hatóidő után alaposan mossunk le.
❄ Minden második-harmadik hajmosásnál érdemes a hajtípusunknak megfelelő pakolással kényeztetni a hajunkat – a száraz, töredező tincsekre olajos készítményt válasszunk. Az argánolaj vagy a kókuszolaj önmagában is használható a hajhosszra, de akár a fejbőrre is pakolásként, csak arra figyeljünk, hogy lassan, óvatosan, langyos vízzel alaposan mossuk le utána.
❄ A kezünkre és a lábunkra használhatjuk a bevált bőrápolónkat pár csepp mandulaolajjal felturbózva. Vastagon vigyük fel éjszakára, és húzzunk rá kesztyűt vagy zoknit.
❄ Az ajkunkról se feledkezzünk meg: lefekvés előtt finoman masszírozzunk a bőrbe kókuszolajat, majd vigyünk fel még egy réteget, hogy éjszakai pakolásként fejthesse ki a hatását.

Lehet, hogy csak vízhiányos?

Attól, hogy kicsit viszket, húzódik a bőrünk, még nem feltétlenül száraz. Valójában a legtöbbször dehidratáltságról van szó, amikor száraznak gondoljuk a bőrünket. Ez a felszíni bőrrétegek vízhiányát jelenti, és bármilyen bőrtípusnál előfordulhat. Általában vizes, könnyed állagú, magas hialuronsav-tartalmú készítményekkel a dehidratáltság javítható. A tartósan fennálló, extrém bőrszáraz­ságot a nedvességhiány mellett a bőr lipidhiánya okozza: a száraz bőrtípus esetén a bőr nem termel elegendő faggyút, emiatt a bőr érdessé válik, csökken a nedvességmegtartó képessége, és sérülhet a külső védőrétege – ami miatt könnyebben átjuthatnak rajta az irritáló anyagok, esetleg kórokozók. Speciális, kimondottan száraz bőrre kifejlesztett magas lipidtartalmú, a barrierréteget és a bőr mikrobiomját támogató ápoló termékek jelenthetnek megoldást.

Ezekre is figyeljünk!

A kinti hidegen és a lakás fűtött, száraz levegőjén kívül ezek a tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy testszerte száraznak érezzük a bőrünket:

1. Forró vízzel tusolunk.

2. Túl hosszan vagy túl meleg vízzel fürdünk, szárító vagy irritáló hatású fürdőtermékkel.

3. Nem fogyasztunk elegendő egészséges zsírsavakban gazdag ételt (lazac, halak, olívaolaj, avokádó).

4. Túl sok kávét és alkoholt iszunk.

5. Rendszertelenül, alkalomszerűen ápoljuk a bőrünket.

Tiszta megoldás

Aki szereti az egyszerű, természetes bőrápolókat, annak bőrszárazság ellen beválhat a sheavaj. Ez a könnyen beszerezhető, egyszerűen használható kozmetikai alapanyag rengeteg termék fontos összetevője, de önmagában is megállja a helyét. Gazdag E- és D-vitaminokban, A-provitaminban, valamint nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású allantoinban. Puhítja, regenerálja és finomabbá teszi a bőrt.

A szobahőmérsékleten szilárd állagú sheavaj a kezünk melegétől megolvadva könnyen eloszlatható a bőrön, és nagyon kellemes, melengető érzetet ad.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete