Divat

Ünnepi szépségtrükkök: a sütés-főzés mellett igenis szánjon időt saját magára is!

Ugye mindenki szívesen veszi a környezetétől a bókokat? Üde arcbőrrel, szép frizurával, ragyogó sminkkel sokkal magabiztosabban mosolygunk majd a karácsonyi, szilveszteri fotókon. Úgyhogy a sok teendő mellett szánjunk magunkra is egy kis időt!

Extra arcápolás
Ahhoz, hogy a bőrünk a legjobb formáját mutassa, fontos, hogy az ünnepi utazások, rokonlátogatások közepette se feledkezzünk meg az alapos, de gyengéd arctisztításról és a hidratálásról. Télen jó, ha egy kicsit testesebb, magasabb zsírtartalmú krémet használunk nappalra, hogy óvjuk a bőrünket az időjárás viszontagságaitól. Ha nem akarunk külön téli hidratálóra beruházni, használhatjuk az éjszakai krémet nappalra is. A fontosabb események előtt (akár sminkelünk, akár nem) extrán hidratáljunk: egy jó szérumot vagy nappali krémet masszírozzunk alaposan a bőrünkbe. Ettől az teltebbnek, ki­simultabbnak, üdébbnek hat, és szebben mutat rajta az alapozó is.

Emeljük ki az előnyös részeket!
A finom ragyogás legyen a cél, ne a feltűnő csillogás! Gyakorlott sminkelők bátran elővehetik ilyenkor a kedvenc, látványos trükkjeiket, de aki egyébként ritkán sminkel, az jobban jár, ha biztosra megy, és nem a fontos események előtt kezd el kísérletezni. Jó ötlet azt az arcvonásunkat kiemelni, amelyikkel a leginkább elégedettek vagyunk, amit a  legtöbben dicsérnek. A szép ajkakat hangsúlyozzuk egy élénk, krémes rúzzsal. A kedves tekintetnek a szépen, csomómentesen felvitt éjfekete szempilla­spirál ad csodás keretet. Az arcot pirosítóval tehetjük üdébbé, vagy fénylő highlighterrel ünnepibbé.

Frizuravarázslat
A karácsony előtti stresszes időszak, a kinti hideg, a benti száraz meleg, a sapka és a sál viselése egyaránt megviselheti a tincseinket. Használjunk néhány alkalommal tápláló pakolást, vagy hagyjuk fenn a balzsamunkat egy-két perccel tovább. Ha van otthon kókusz-, mandula- vagy jojobaolaj, tehetünk fel belőle pakolásként a hajvégekre. A fél-egy óra hatóidő leteltével langyos vízzel öblítsük le, majd folytassuk a szokásos haj­ápoló rutinunkat.
Az ünnepi alkalmak előtt mossunk frissen hajat, de ilyenkor ne használjunk pakolást, hogy jobban formázható legyen a hajunk. Ha göndörítjük vagy egyenesítjük a frizuránkat, akkor viszont tegyünk fel előtte kiöblítést nem igénylő hő­védő készítményt: óvja a fürtöket és tartósabbá teszi a loknikat.

Egy kis relaxálás megtérül
Ha sok is a program és a tennivaló, egy pici időt azért próbáljunk kiszakítani szépítő pihenésre! Akár este, lefekvés előtt vagy délután, a készülődés szünetében tegyünk fel egy ragyogást adó fátyolmaszkot – 10-15 perc alatt látványosan megszépíti a bőrünket.
Jó ötlet reggelente az arcápolónkkal a nyakunkat és a dekoltázsunkat is bekrémezni, és finoman megmasszírozni – nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem stressz­oldó hatása is van.
Kipróbálhatunk készen kapható hidratáló zoknit is, hogy puhán tartsuk a lábfejünk bőrét. De jó megoldás az is, ha vastagon bekrémezzük, és fóliába tekerjük (ez kihagyható), majd zoknit húzva rá felpolcolt lábbal pihenünk egy kicsit. Sokszorosan megtérül ez a kis énidő: kipihentebbnek látszunk majd tőle.

Ne kövessük el ezeket a sminkbakikat!

Túl sok csillám: Egy-egy fénylő részlet elegáns hatást kelt, de ha túl sokféle csillogó terméket használunk, az összhatás túlzó lesz.

Füstös szemfestés: Partira jó választás lehet, de egy családi összejövetelen túlzónak hat – főleg, ha nem biztos kézzel készül. Ráadásul az ünnepi fények között készült fotókon nem mutat majd jól, ahogy az erős körkontúr sem.

Elkenődő alapok: Ha azelőtt készítjük el a sminkünket, hogy a főzést és a készülődést befejeztük volna, könnyen lehet, hogy a végére elmaszatolódik az alapozó, a szemfesték vagy a pirosító. Nem érdemes emiatt szupertartós matt termékeket használni, a lágy, krémes állagú, finom fényű kozmetikumok sokkal jobban mutatnak, és fiatalabbnak láttatják az arcot. Figyeljünk inkább az időzítésre!

Maradjon fix: A keményre lakkozott frizura egyrészt cseppet sem divatos, másrészt a rengeteg hajlakk sem garantálja, hogy kifogástalan marad. Ha kimegyünk a hidegbe, sapkát húzunk, megizzadunk, a hajunk egészen biztosan elveszíti a megkreált formát, és nagyon nehéz lesz helyrehozni.

A részletek is fontosak: Ne rontsuk az össz­hatást olyan apróságokkal, mint lepattogzott körömlakk, kiszáradt bőr a kézfejen vagy a könyökön, összecsomósodott szempillafesték. Parfümből egy-két csepp bőven elég, főleg, ha intenzívebb, télies illatot választunk – ezekkel könnyű túlzásba esni.

szöveg: Rózsa Ágnes • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete