Divat

Szépségápolás férfiaknak nőktől: később öregszik a bőr, de igenis igényli a törődést

Kevés férfi vásárol önmagának arc-, test- és hajápoló készítményeket, ám ha sikerül rávennünk őket a használatukra, általában megkedvelik jótékony hatásukat.

Tényleg később öregszik a bőrük?

Nem véletlen, hogy a pasik ritkábban foglalkoznak a bőrápolással: általában kevésbé érzik a hiányát, és jóval később látszik meg rajtuk, ha elhanyagolják. A férfiak bőre a tesztoszteron hormon hatása miatt más, és másképp viselkedik, mint a nőké, kicsit vastagabb, olajosabb, a kollagéntartalma is nagyobb, és persze több rajta a szőr. Mindennek köszönhetően ideális esetben az idő múlásával járó változások rajtuk később mutatkoznak, a bőrük kevésbé szárad ki, később ráncosodik, tovább megőrzi feszességét.

Tisztítani kötelező

Az alapvető bőrápolási igények azonban a férfiaknál is ugyanazok, mint a nőknél: szükségük van tisztításra, hidratálásra és UV-védelemre. És bár sokan szeretnek egyszerűen és gyorsan letudni mindent, például egy testre, arcra és hajra is használatos tusfürdővel, ha megmutatjuk nekik, mennyit számít néhány alapvető, az ő bőrüknek megfelelő ápoló termék, jó eséllyel érzik majd, mennyivel kellemesebb, komfortosabb, ha ezeket használják.

Tisztítani kötelező

Az alapvető bőrápolási igények azonban a férfiaknál is ugyanazok, mint a nőknél: szükségük van tisztításra, hidratálásra és UV-védelemre. És bár sokan szeretnek egyszerűen és gyorsan letudni mindent, például egy testre, arcra és hajra is használatos tusfürdővel, ha megmutatjuk nekik, mennyit számít néhány alapvető, az ő bőrüknek megfelelő ápoló termék, jó eséllyel érzik majd, mennyivel kellemesebb, komfortosabb, ha ezeket használják.

Néhány tipp a megfelelő arcápolók kiválasztásához:

Jó, ha semleges vagy férfias illatú, férfiaknak fejlesztett esetleg uniszex termékeket használunk.

Arcmosáshoz egy kíméletes, akár illatmentes habzó lemosó tökéletes, ezt esténként érdemes használniuk.

Egy könnyű, jól felszívódó hidratáló krém is fontos, a géles, zselés vagy fluid állagú termékeket általában szívesebben használják a férfiak.

Tavasztól őszig érdemes rávenni őket is, hogy használjanak könnyed textúrájú fényvédőt az arcukra, legalább amikor a szabadba mennek (de még jobb, ha mindennap).

Segítség kamaszoknak

A tesztoszteron hormon ugyan segít abban, hogy a férfiak bőrén később látsszon az öregedés, tinédzserkorban azonban nagyban hozzájárul a pattanásossághoz. Mivel hatására fokozottabb a bőr faggyútermelése, könnyebben tömődnek el a pórusok és alakulnak ki komolyabb pattanások, amelyek bizony kezelést igényelnek. Legalább egy alapvető tisztító-hidratáló rutint, de sok esetben szükség van kozmetikus vagy bőrgyógyász közreműködésére is, hogy a kamasz fiú ne szenvedjen a bőre állapota miatt. Fontos, hogy bátorítsuk arra, menjen el szakemberhez, tartson ki a javasolt terápia mellett, használja a megfelelő lemosókat és krémeket (szükség esetén akár gyógyszereket), hogy a bőre állapota normalizálódjon. Választhatjuk a szakember által javasolt otthoni készítményeket, de ma már a drogériákban és gyógyszertárakban is könnyen találhatunk megfelelőt, a zsíros, problémás bőrre való tisztító és pattanáskezelő kozmetikumok többsége uniszex. Ám javulást csak kitartó, rendszeres használattal lehet elérni.

Ápolt szakáll

Az ápolt szakáll napjainkban kimondottan divatosnak számít. De vajon mi kell ahhoz, hogy egy szakáll szépen gondozott legyen?
1. Rendszeres tisztítás: az arclemosóval mindennap alaposan meg kell tisztítani a szakáll alatti bőrt is.
2. Speciális odafigyelés: hosszabb szakáll vagy érzékeny bőr esetén speciális sampon vagy szappan használata is szükséges vagy jótékony lehet, ami a szőrt és az alatta lévő bőrt is tisztítja és ápolja.
3. Gyengéd ápolás: rövid szakáll vagy borosta esetén a bőrápoló balzsam is elég lehet. Hosszabb szakállhoz érdemes speciális szakállápoló készítményt, például olajat választani.
4. Extra formázás: nagy segítség lehet a szakáll rendben tartásában egy valóban jó minőségű speciális szakállvágó eszköz, és időről időre borbély is besegíthet a megfelelő forma fenntartásába.

Ha mumus a borotva

Vannak, akiknek ez egyszerű rutin, de olyanok is akadnak, akik bizony küzdenek a borotválkozással, pontosabban az utána jelentkező bőrtünetekkel: kipirosodással, pattanásokkal, viszketéssel, húzódással. Érdemes kikísérletezni, hogy az elektromos borotva vagy a vizes borotválkozás a megfelelőbb-e, utóbbi esetben kímélő habot, gélt vagy olajat kell használni. Az after shave pedig legyen balzsamos állagú, alkoholmentes és lehetőleg illatmentes is. A BHA-t (szalicilsavat) tartalmazó készítmények is sokat segíthetnek.

Amit a hajápolásról tudniuk kell

Csak megmosom, és már indulok is? Azért ez a férfiaknál sincs így, még akkor sem, ha nagyon rövid a hajuk. Az alábbi dolgokat érdemes tudniuk, ha a frizurájuk állapotát a lehető legtovább szeretnék megőrizni.
A hajszárítás fontos, főleg télen, és nem csak hosszú hajnál: nem jó, ha sokáig vizes marad a fejbőr. (Nem ajánlott vizes hajjal sem aludni, sem utcára menni.)
A tusfürdő nem ideális hajmosáshoz, sokkal jobb választás a speciális sampon.
Aki rendszeresen használ hajformázókat (zselét, vaxot), annak oda kell figyelnie az alapos hajmosásra: gyengéd masszázzsal és kétszeri öblítéssel ajánlott a termékmaradványokat eltávolítani a hajszálakról és a fejbőrről is.
Ha ritkul a haj, első lépésben speciális, a férfiak hajhullásához kifejlesztett sampont érdemes bevetni ennek lassítására.
Intenzívebb hajhullás esetén a szérumok és ampullakúrák jöhetnek szóba, ezeket rendszeresen és kitartóan, kúraszerűen használva.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete