Divat

Szőrtelenítés? Simán! Borotva helyett idén a szőrradír segít a legtöbbet a kényes területeken

Ha azt szeretnénk, hogy a szoknyából, pántos ruhából, bikiniből bársonyos bőrfelületek villanjanak ki, óvatosnak kell lennünk a szőrtelenítéssel. Nézzük, mely módszernél mire vigyázzunk, például, mert fényérzékennyé teszi a bőrt.

A legegyszerűbb: borotválás

Egy borotva meg egy kis borotvagél vagy -hab kell csak hozzá, és pár mozdulattal megszabadulhatunk a nem kívánt szálaktól.
Amiért szeretjük: Gyorsan elvégezhető, nem bonyolult művelet, nem kellenek hozzá különleges eszközök vagy körülmények.
Amire figyeljünk: A borotvát cseréljük rendszeresen, mert amikor már nem elég élesek a pengék, a többszöri áthúzás miatt könnyebben megsérthetjük velük a bőrt. A fertőtlenítés nyáron különösen fontos. Akinek könnyen kipattogzik vagy begyullad utána a bőre, ne a szálak növekedésével ellentétesen, hanem szálirányban borotváljon.

Hosszan tartó eredmény: gyantázás

Rengetegféle gyantatípus és módszer közül választhatunk, érdemes próbálgatni, nekünk melyik válik be leginkább.
Amiért szeretjük: Mivel a szálakat nem elvágja, hanem kihúzza a gyanta, hosszabb ideig élvezhetjük a bőr simaságát. És ha profi kozmetikus végzi a bőrtípusunkhoz passzoló gyantával, azzal minimalizálni lehet a kellemet­lenséget.
Amire figyeljünk: Legalább egy napot hagyjunk a bőrnek regenerálódásra, mielőtt strandra vagy úszni mennénk, és a fényvédelemre különösen figyeljünk oda, mert fényérzékennyé teheti a bőrt. Ne maradjon el a gyantázás utáni hűsítő krémezés, nyáron a minél könnyebb, tejes, géles vagy lotion állagú termékeket részesítsük előnyben.

Fontos alapszabályok

Hogy a lehető legkevesebb viszketést, irritációt, gyulladást tapasztaljuk, ezekre a dolgokra minden szőrtelenítési módszer esetén figyeljünk oda.

1. Mindig tiszta bőrön végezzük.

2. Csakis fertőtlenített kézzel és eszközzel dolgozzunk.

3. Leégett, kipirosodott bőrön tilos szőrte­leníteni.

4. Strandra menetel előtt közvetlenül nem ajánlott a szőrtelenítés, bizonyos kezelések után 24 órát várni kell.

5. Bármilyen módszert is választunk, utána fokozottan óvjuk a bőrt a naptól.

Praktikus és tartós: otthoni gyantázás

A patrontól az előkészített gyantacsíkokon át a cukorpasztáig sokféle eszközből van már otthon is használható verzió. Csak egy kis kézügyesség, bátorság és némi gyakorlat kell hozzá.
Amiért szeretjük: Tartós eredményt adnak, és otthon bármikor elvégezhetjük, nem kell a kozmetikus időbeosztásához igazodnunk.
Amire figyeljünk: Ha még nem próbálkoztunk ezzel a technikával, nem közvetlenül a nyaralás előtt érdemes belekezdeni. Kell egy kis idő, mire megérezzük, hogyan simítsuk fel és húzzuk le a gyantát. Az első próbálkozásoknál megeshet, hogy a később várhatónál jobban megviseli a művelet a bőrünket, érzékenyebbé válik, több mikrosérülés keletkezik rajta, mint amennyit majd gyakorlott kézzel okozunk, ez pedig nem jön jól nyaralás előtt. Ha már van gyakorlatunk, akkor sem szabad megfeledkezni a bőr előkészítéséről, az utóápolásról és a fertőtlenítésről sem.

A szőrbenövés elkerüléséért: szőrtelenítő krém

A borotvára, gyantázásra érzékenyek számára lehetséges opció a szálak kémiai eltávolítása: a krémek „feloldják” a szálakat, a bőr feletti részt spatulával könnyen eltávolíthatóvá teszik.
Amiért szeretjük: A művelet nem bonyolult, szőrbenövésre hajlamos területeken jó opció lehet.
Amire figyeljünk: Fényérzékenyíti a bőrt, utána 24 óráig tilos napoztatni a kezelt bőrfelületet. 72 órán belül nem ismételhető meg, és új típusú termék használata előtt fontos, hogy kis felületen végezzünk allergiapróbát. Ne alkalmazzuk olyan területen, ahol sérülés, irritáció, anyajegy vagy szemölcs található, és inkább kisebb felületekre ajánlott, mint a hónalj vagy a bikinivonal.

Gyors és hosszú távú: epilálás

Első próbálkozásra fájdalmasnak ítélhetjük, de az érzés könnyen megszokható, egy kis gyakorlattal ezt már csak apró kellemetlenségnek fogjuk érezni – és cserébe tartósan sima maradhat a bőrünk.
Amiért szeretjük: A rendkívül praktikus kis eszközök a gyantázáshoz hasonló elven működnek, azaz kitépik a szálakat, viszont azzal ellentétben a bőr felső rétegét nem „bántják”, így kevésbé okoznak fényérzékenységet.
Amire figyeljünk: A szálak eltávolítása megnöveli a fertőzésveszélyt, ezért hagyjunk időt a bőrnek regenerálódni, mielőtt napra vagy vízbe mennénk.

Végleges megoldás: tartós szőrtelenítés

A villanófényes és a lézeres technológiák 6-8 alkalmas kezeléssorozattal tartósan sima bőrt ígérnek, de vajon nyáron érdemes belevágni? A legújabb gépek már nemcsak fehér bőr, sötét szálak esetén működnek hatékonyan, a lebarnult bőr a legtöbb esetben nem akadály. De a kezelések előtt és után általában 2 hétig óvni kell a naptól a bőrt, a napozás kifejezetten tilos – ezért a nyári időszak nem a legideálisabb egy kezeléssorozat elkezdésére. Annak, aki nem megy napra, nem napozik, megoldható, de a strandrajongóknak érdemesebb várniuk a szezon végéig a bőrük épsége és a kezelés hatékonysága érdekében.

Hámlaszt és simít: szőrtelenítő kristály

Szőrradírként is emlegetik ezt a különleges kis eszközt, amely egyszerűen, a bőrt körkörös mozdulatokkal átdörzsölve távolítja el a szőrszálakat.
Amiért szeretjük: A mikrotechnológiás eszköz fájdalom vagy bármiféle kellemetlenség nélkül szőrtelenít, és a testen szinte bárhol bevethető.
Amire figyeljünk: Nemcsak a szőrt távolítja el, hanem a bőr felső, elhalt rétegét is – ami segít megelőzni a szőrbenövést, viszont növeli a fényérzékenységet is. Kéthetente, 2-3 mm-es szőrszálakra ajánlott használni, nyáron azonban ezt nem mindig tudjuk kivárni. Óvatosan, nem túl nagy nyomást kifejtve szabad csak alkalmazni, nehogy irritációt, sérülést okozzunk. Mindig tisztítsuk meg alaposan az eszközt, és bár elvileg lehetséges, arcra inkább ne használjuk.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete