Divat

A ragtapasz alap, de mi kell még a nyári táskába? Ezzel a 10 aprósággal minden helyzetre felkészülhet

A kánikulának, a napsütésnek olykor bosszantó velejárói is vannak. Kidörzsölődhet a combunk, megizzadhatunk, feltörheti a lábunkat a cipő... Ha azonban mindig kéznél van egy-két praktikus apróság, könnyedén kezelhetjük a problémákat.

1. Ragtapasz

Amennyiben feltöri a cipő a lábunkat, de gyorsan le tudjuk ragasztani a sérülést, máris megakadályoztuk, hogy a cipő széle tovább bántsa a bőrt. Így addig sem súlyosbodik a helyzet, amíg hazaérünk. A ragtapasz ráadásul a szennyeződéstől is védi a sebet. Még jobb, ha egy-két olyan sebtapasz is van a neszesszerünkben, amelyik használatát speciálisan a feltört sérülésekre, vízhólyagokra ajánlják. Ezek hidratálják, rugalmasan tartják a hólyagot, és az idő előtti, fájdalmas kifakadástól is megvédik. Hazaérve cseréljük le a tapaszt, hogy megtisztíthassuk és hámosító kenőccsel kezelhessük a sérülést – így gyorsabban gyógyul.

2. Titokzokni

Szintén a feltört sérülések ellenszere: a legtöbb cipőben egyáltalán nem látszik, ugyanakkor kivédi a dörzsölést. A titokzokni akkor is jól jön, ha hirtelen megtetszik egy cipő az üzletben, mivel nem lehet mezítláb próbálni. Ha rendszeresen viseljük, akkor is legyen egy tartalék pár belőle a táskánkban, ugyanis ez a finom holmi nagyon könnyen kiszakad, felszalad.

3. Hintőpor

Nagyon fájdalmas tud lenni, ha szoknya viselése közben összeér és kidörzsölődik a combunk. Ennek a legjobb ellenszere a hintőpor, amely csökkenti a két bőrfelület közötti súrlódást. Egy pici műanyag flakonba érdemes tölcsérrel beleügyeskedni egy adagot belőle, hogy kéznél legyen, ha esetleg napközben lekopna a bőrünkről a reggeli adag. Kaphatók egyébként nagyon vékony, rugalmas anyagból készült combvédő bugyik, sortok is, amelyeknek szintén az a feladata, hogy ne engedjék összeérni a bőrt ezen a területen.

4. Fertőtlenítő kendő

Az alkoholos kézfertőtlenítő zselé az utóbbi években szinte minden táska alapvető kelléke lett, de a fertőtlenítő kendő még nála is többet tud. Ha kendővel tisztítjuk meg a kezünket utazás közben vagy evés előtt, nemcsak a baktériumokat semlegesítjük, hanem fizikai­lag le is dörzsöljük a bőrről a szennyeződéseket. A potenciálisan szennyezett felületeket, például a mosdó kilincsét áttörölhetjük, megfoghatjuk vele. Ha nagyon megizzadtunk, a hónaljunkat is áttörölgethetjük, de ha elfolyt a sminkünk, azt is eltávolíthatjuk.

Mivel a fertőtlenítő kendő erőteljes hatóanyagokat tartalmaz, lehetőleg csak ritkán, valódi vészhelyzetben használjuk az arcunkra és a hónaljra (ez utóbbira inkább legyen nálunk egy kis kiszerelésű, úti dezodor), de ha nincs más választás, egyszer-egyszer nagyon jó szolgálatot tehet.

5. Mini naptej

A napsütéses napokon reggel még csak-csak felkenjük a naptejet, aztán meg is feledkezünk a fényvédelemről. Ez sajnos nem jó ötlet, hiszen a napvédő krémet néhány óránként újra kell kenni. Épp ezért hasznos, ha van nálunk egy kisebb kiszerelés belőle, és mielőtt kimennénk az ebédszünetre, vagy délután hazaindulnánk, bekenjük a ruhával nem fedett testrészeinket. A nyitott szandálok szezonjában a lábfejünkre, sőt a kézfejünkre is figyelni kell. A drogériákban olyan napvédő spray-k is kaphatók, amelyeket egyszerűen a sminkünk fölé fújhatunk, és máris védik az arcunkat a napsugaraktól.

6. + 7. Kulacs- és ásványvíz-spray

Nem lehet elégszer mondani, hogy a nagy melegben ne induljunk útnak ivóvíz nélkül, és rendszeresen kortyoljunk is a kulacsunkból. Egy praktikus kulacs az ásványvíz vásárlására költött összeget is megspórolja nekünk, és a rengeteg műanyag palackot is kiválthatjuk vele. Egy szórófejes üvegbe is töltsünk egy kicsit a vízből, és amikor épp otthon vagyunk, tegyük a hűtőbe. Ez a hűsítő permet nagyon jól jön, amikor verejtékezni kezdünk. Bárhol, akár a tömegközlekedésen vagy az irodában is az arcunkra fújhatunk belőle egy keveset.

8. Allergia elleni gyógyszer

A pollenallergia tünetei néha hirtelen támadnak, és pillanatok alatt rendkívül kellemetlenné tudnak válni. Ha tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk valamelyik virágporra, érdemes már hetekkel a szezon előtt betenni a neszesszerünkbe egy antihisztamin-tablettát és allergia elleni szemcseppet arra az esetre, ha kicsit korábban indulna a problémákat okozó növény virágzása.

9. Lábgomba elleni fertőtlenítő spray

Wellnessfürdőbe, strandra menve érdemes magunknál tartanunk. Bármennyire is igyekszünk, a papucs sem nyújt teljes védelmet a vizes közegben elszaporodó gombák és más kórokozók ellen. Épp ezért, miután lezuhanyoztunk, és teljesen szárazra töröltük a lábfejünket, fújjuk be a gombás fertőzések megelőzését segítő spray-vel. Ha esetleg mégis otthon felejtjük, gyorssegélyként fertőtlenítő törlőkendővel töröljük át a lábunkat, és otthon használjuk a fertőzést gátló spray-t.

10. Száraz fürdőruha

Ha fürödni megyünk, mindig legyen nálunk egy tartalék fürdőruha. Úszás, fürdés után jó, ha azonnal szárazra cseréljük a vizeset. Ha ugyanis sokáig magunkon hagyjuk a kihűlt, nedves alsót, az a nőknél húgyúti fertőzésekhez, petefészek-gyulladáshoz, a férfiaknál pedig akár prosztatagyulladáshoz is vezethet.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete