Divat

Szív alakú archoz bob, kerekhez a frufru: mesterfodrász leplezi le a titkot, melyik frizura a legjobban illő a vendégeknek

Egy jól megválasztott hajviselet harmonikusabbá teszi az arcvonásainkat és kihangsúlyozza, ami a legszebb rajtunk. A mesterfodrászt kértük meg, hogy ossza meg velünk hasznos tippjeit.

A hajhossz, a fazon és a szín kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az arcforma, de vannak még más tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni, hogy igazán jól passzoljon a frizura a viselőjéhez. „A testmagasság, a testalkat, a váll szélessége, a nyak hossza, az orr, a szemek és a száj mérete, formája mind számít abban, kinek milyen hajviselet áll igazán jól – figyelmeztet Fábián-Viola Eszter mesterfodrász. – Ezenkívül én még a vendég személyiségét is figyelembe veszem, így lesz teljes a kép.

Arányos, de nem egyforma

Az a jó frizura, amely harmonikusabbá teszi az arányokat, nem tolja el őket. Ezért nehéz nagy általánosságban tanácsot adni, hiszen mindenki más. De ami még fontosabb: ezért ne várjuk, hogy a máson, például egy színésznőn, énekesnőn, modellen látott frizura nekünk is tökéletesen áll majd. A jó fodrász segít abban, mi az, ami az adott frizurából a mi hajunk esetében és a mi adottságaink figyelembe vételével megvalósítható. A divattrendekhez is így érdemes hozzáállni: azt és úgy viseljük, ami hozzánk igazán passzol, ami az előnyös tulajdonságainkat emeli ki és a mindennapokban is komfortos számunkra.

Kerek

Gyakran hallani azt a tanácsot, hogy akinek kerek az arca, az felejtse el a frufrut. A szakértő szerint ez egyáltalán nem kötelező érvényű szabály, csak jól kell választani.

Mutatjuk, mi minden állhat jól ehhez az arctípushoz:

  • Akinek vékony orra, szája van, annak egy frufrus Sassoon-, vagyis Kleopátra-frizura csodásan állhat. A tépett, menetes fazonok szépen nyújtják a vonásokat, jól illenek a kerek archoz.
  • Az alacsony homlokúaknál az arc alsó kétharmada túlságosan hangsúlyos – egy szépen formált frufru erről segíthet elterelni a figyelmet.
  • Akinek vastag orra vagy szája van, annak viszont valóban nem javasolt a frufru, mert még inkább kihangsúlyozza.

Szögletes

A karakteres, esetenként kicsit férfiasnak ható arcformáról sokan azt gondolják, hogy lágyítani kell, de ez nem feltétlenül van így. A határozott, szép állvonalat jó ötlet büszkén megmutatni.

  • Érdemes megpróbálkozni a rövid fazonokkal annak, aki nyitott erre: egy pixie vagy kontúros, a fül körül vágott forma rendkívül vagány hatást kölcsönözhet a viselőjének.
  • A hosszabb fazonok közül az egyhosszúságú, egyszerűbb formák jól passzolnak a szögletes archoz.
  • Arra azonban nem árt figyelni, hogy ne legyen túlságosan hosszú a haj, főleg, ha gyakran hordjuk a fül mögé tűrve, simítva. Úgy lesz a legharmonikusabb az össz­hatás, ha maximum váll alá ér.

Ovális

Kicsi homlok, kicsi állcsúcs, szélesebb arcív – ezeken az arányokon nagyon szépen lehet jó frizura­választással korrigálni.
A lehető legrétegeltebb, arc köré omló, laza frizura való ehhez az arctípushoz.

  • Jól áll nekik a tömör frufru, mert enyhíti a homlok „szűkségét”. Nem muszáj ehhez a fazonhoz ragaszkodni, érdemes a fodrásszal konzultálni, milyen típusú frufr tetszik, és mi az, amit könnyen meg tudunk formázni otthon is, de a frufruvágatást tényleg érdemes megpróbálni.
  • Hosszban a vállig érő fazon az ideális, lágy, átmenetes vágással – és bátran szárítsuk hullámosra. (Figyelem, nem ropogósra lakkozott loknikra, hanem laza hullámokra gondolunk!)

Hosszúkás

Ennél az arcformánál is van egy általános tévhit, mégpedig hogy akinek hosszú az arca, annak ne legyen hosszú a haja. Ezt sem érdemes kőbe vésett szabályként kezelni.

  • Bátran lehet hosszú hajat viselni hosszúkás archoz is, de maximum a lapockáig érjen. Az ennél hosszabb haj nagyon eltolhatja a test arányait, ami különösen nagyon alacsony vagy nagyon magas testalkat esetén hathat furcsán.
  • A frufru szépen korrigálhatja a túl magas homlokot, de akinek nagyon kicsi az orra vagy a szája, annak nem feltétlenül lesz előnyös.
  • A rövidebb fazonok közül az egyhosszúságú frizurák vagy a Kleopátra jó választás lehet, az előrefelé hosszabbodó bobfazon viszont optikailag tovább nyújtja az arcot.

Szív alakú

Ennél az arcformánál az áll keskeny, kevéssé hangsúlyos, az arc felfelé terebélyesedik, a járomcsont felé. Szinte bármilyen frizura jól passzol hozzá, de vannak, amelyek különösen előnyösek lehetnek.

  • A bobfazon szépen kihangsúlyozza az arc kecsességét, nőiességét.
  • A rövid és a fülig érő formák szintén az arc harmonikus arányait hangsúlyozzák.
  • A fülig vagy állig érő fazonok esetében fontos figyelembe venni a nyak formáját: akinek hosszú, vékony a nyaka, annak ez a hossz nem előnyös, még hegyesebbnek mutatja az állat. A laza, hullámos, hosszabb frizura segíthet mindezt kiegyensúlyozni.

A legnagyobb haj-tévhitek

Szakértőnk szerint ezekről már rég meg kellett volna feledkezni…

1. 50 év felett nem áll jól a hosszú haj… Dehogynem! Egy szépen formára vágott, ápolt hosszabb fazon nagyon is jó választás.

2. Telt alkathoz, kerek archoz nem illik a rövid haj… Valójában a homlokból kifésült vagány, rövid frizura sokkal előnyösebb, mint mondjuk, egy copf.

3. Magas homlokhoz kötelező a frufru… Csakis akkor, ha kényelmes, és az arcvonások is harmonikusabbak lesznek tőle.

 

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: adobestock, Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete