Divat

Mi kell a babáknak és mi a városnézőknek? Minden egy helyen, amit a naptejekről tudni kell és érdemes

Hamarosan itt a strandidő, és a vakáció sem várat már sokat magára. Vágjunk neki felkészülten a kánikulának: szerezzük be mielőbb a tökéletes naptejet, napolajat, hogy biztonságban legyen a bőrünk!

1. Aktívan pihenőknek

Akinek a lazítás elképzelhetetlen nagy pancsolások, úszás, vízparti játékok nélkül, annak olyan fényvédőt érdemes választania, amely tudja tartani ezt a tempót. Vagyis vízálló, izzadásálló és kíméletes a vízi élővilággal is.

  • Tipp: Attól, hogy egy naptej vízálló, még nem hanyagolhatjuk el az újrakrémezést. Alapvetően kétóránként meg kell ismételni a műveletet, de ha megtörülköztünk, akkor ennél hamarabb is szükség van rá. Újrafelvitel nélkül, illetve két órán túl már nem tudják biztosítani a fényvédők az ígért magas faktorszámú védelmet, ezért enélkül a leégést kockáztatjuk.

2. Kisgyerekeseknek

Ha a család strandol, a gyerekekre különösen oda kell figyelni. Az ő bőrük sokkal könnyebben leég, és ezek a károsodások a későbbiekben összeadódnak, fokozva ezzel például a melanóma kialakulásának kockázatát. A gyerekeknek készült naptejek általában könnyen eloszlathatóak, minél kevesebb adalékanyagot tartalmaznak, és ha nem akarunk többféle terméket beszerezni, nyugodtan használhatjuk őket mi is. És nem kizárólag a pancsolós napokon: amikor csak napra megyünk, óvjuk a kicsik bőrét fényvédővel, sapkával, lenge ruházattal.

  • Tipp: A babáknak és az egészen kicsi gyerekeknek másfajta naptejre van szükségük, mint a nagyobbacskáknak. Mindig ellenőrizzük a csomagoláson, milyen életkorú gyerekek számára ideális az adott termék.

3. Érzékeny bőrűeknek

Világos, nagyon könnyen leég, napallergiára hajlamos? Az érzékeny bőr speciális fényvédelmet és extra odafigyelést igényel. Válasszunk a sensitive, azaz az érzékeny bőrre ajánlott termékek közül, és már jóval azelőtt vigyük fel ezeket, hogy a napra mennénk (ideális 20-30 perccel korábban). Figyeljünk arra, hogy csakis tiszta bőrre kerüljön a fényvédő, és még így is lehetőleg maradjunk árnyékban.

  • Tipp: A fényvédők akkor tudják hozni az ígért intenzív védelmet, ha megfelelő mennyiségben kenjük fel őket. Ez érzékeny bőr esetén különösen fontos, ha épp csak egy keveset viszünk fel a naptejből, úgy a védelem töredéke lesz a flakonon ígértnek. És hogy mi az ideális mennyiség? Testtájanként 1-1 teáskanálnyi, összesen az egész testre körülbelül két evőkanálnyi. Ezen nem érdemes spórolni!

4. Városnézőknek

Ha az ideális pihenés számunkra városi program látványosságokkal és sétákkal, szükségünk lesz a testre való naptejen kívül egy igazán jó, arcra való fényvédőre, kalapra és lenge, hosszú ujjú blúzra vagy kendőre. Az arcbőr védelme mind az egészségünk, mind a szépségünk védelme érdekében fontos: a napsugárzás, különösen az UVA-sugárzás rendkívül intenzív bőröregítő tényező. Nyáron az SPF50 alapvetően fontos, és nem elég csak reggel bekrémezni az arcot, kétóránként újra fel kell vinni a krémet, spray-t vagy a permetet.

  • Tipp: A dekoltázs se maradjon ki a fényvédőzésből. Ez a terület nagyon könnyen leég, a gyakori megpirulásoknak, intenzív barnulásnak pedig idő előtti ráncosodás és pigmentfoltok kialakulása lehet az eredménye.

5. Bronzimádóknak

Aki félti a bőrét, de a barna színre is vágyik, annak találták ki az olyan, magas faktorszámú fényvédelmet biztosító termékeket, amelyek a barnulást támogató, a barna bőrszín elérését és megtartását segítő összetevőket tartalmaznak. Csodás bronzos árnyalat érhető el velük, miközben a védelem is biztosítva van.

  • Tipp: Attól még, hogy bekentük magunkat fényvédővel, nem ajánlott a déli órákban kifeküdni a napra. Ezt az időszakot érdemes inkább árnyékban tölteni. Ha a nagy pancsolásban ez senkinek nem akaródzik, akkor nagyon figyeljünk oda az újrakrémezésre (a gyerekek esetében ez különösen fontos), ennek hiányában ez erős napsugárzásban könnyen leéghetünk.

6. Megnyugvás a nap csókja után

Egy átstrandolt vagy épp kirándulással töltött nap után nagyon nagy szüksége van a bőrnek a hidratáló, hűsítő, nyugtató hatóanyagokra. Nyárra egyébként is érdemes lehet a testápolónkat speciális after sun, azaz napozás utáni krémre, gélre, tejre váltani, így nyár végére egészen biztosan elhasználódik a flakonnyi mennyiség.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete