Divat Konyha

Tuti tippek a kerti partihoz: Így nyűgözhetjük le a vendégeinket – a világítás sem mindegy

Meghívtunk egy nagyobb társaságot, barátokat, rokonokat egy szabadtéri összejövetelre, de kissé túlvállaltuk magunkat, vagy elcsúsztunk az idővel, és az utolsó pillanatokban azt sem tudjuk, hol áll a fejünk? Ezekkel a trükkökkel gyorsan tökéletes hangulatot varázsolhatunk.

A legpraktikusabb

…ha svédasztalos formában szolgáljuk fel az ételeket, mert így nem kell folyton ki-be rohangálnunk a konyhába, és a vendégeknek sem kell sokat várniuk az ebédre, vacsorára.

Előző napi feladat

A partit megelőző napon feltétlenül ellenőrizzük, hogy a grillsütő készen áll-e a használatra. Ha faszenes grillezőnk van, dobjunk ki minden elszenesedett maradékot, bennfelejtett hamut. Vegyük le a rácsot, és áztassuk be forró, mosogatószeres vízbe, vagy távolítsuk el a sütési maradványokat speciális tisztítószerrel. Végül alaposan dörzsöljük át egy drót grillkefével, fémdörzsölővel vagy összegyűrt konyhai fóliával.

Gyorsabb szervírozás

A büféasztal (és a rajta lévő kellékek és finomságok) átgondolt elhelyezésével az ételek frissek maradnak, a vendégeink pedig garantáltan jóllakottan távoznak.

  • Az asztalt helyezzük úgy, hogy mindenki könnyen elférjen körülötte, és lehetőleg ne toljuk a falhoz, hogy a vendégek kényelmesen ki tudják magukat szolgálni. Az asztal egyik végéből induljanak az előételek, és sorban a főfogások, a végén pedig a desszertek helyezkedjenek el.
  • Gyakori svédasztalos hiba, hogy a házigazdák az asztal elejére, a tányérok mellé teszik a szalvétát és az evőeszközt. Ez nem praktikus, mert a vendégeknek végig a kezükben kell tartani őket, amíg válogatnak a menüből. Inkább az üres tényárokkal induljon a sor, és a legvégére kerüljenek a szalvétába csomagolt evőeszközök.
  • Lehetőleg minden ételhez – a salátához, a kolbászhoz és a sütihez is – legyen külön fogó vagy szedőkanál.
  • A nyári nagy melegben hamar összeeshetnek a saláták. Úgy tudjuk az ízeket sokáig frissen, a zöldeket pedig ropogósan tartani, ha a salátástálat egy nagyobb, jéggel megrakott tálra helyezzük. Az is remek ötlet, ha korábban lefagyasztunk néhány zöld fűszernövényt vagy citrusdarabkát, és azokat dobáljuk bele a tálalásnál.

Fény az éjszakában

Ha sokáig elhúzódna a buli, vagy eleve estére tervezzük, akkor pár napelemes világítással még hangulatosabbá tehetjük a helyszínt. A büféasztal köré mindenképp erősebb fényforrással készüljünk, hogy mindenki jól láthassa az ételeket. Köré nyugodtan rakhatunk enyhébb fényű lampionokat, füzéreket, melyek a faágakon, bokrokon is remekül mutatnak.

Italállomás

Előzzük meg a tömörülést azzal, hogy az italokat messzebb szolgáljuk fel az ételektől. Készüljünk sima vízzel, üdítővel, alkoholos és alkoholmentes italokkal, és ide pakoljuk ki a poharakat is. Ha koktélokkal vagy limonádékkal is kényeztetnénk a vendégeket, azokat előre mixeljük – nem lesz idő egyenként megcsinálni őket, ha már ott vannak a meghívottak.

Koktéltipp

A pezsgőlimonádé a kerti partik legnagyobb sztárja, ha valaki kedveli a buborékos innivalókat. Nem kell hozzá más, mint valamilyen ízű szörp, friss gyümölcsök feldarabolva, jól behűtött pezsgő, szódavíz és egy kis jég.

Gyerekes megoldás

A lurkóknak mindenképp készüljünk eldobható poharakkal és egy filctollal, hogy ráírhassuk a nevü­ket, vagy az egészen kicsiknek a bölcsődei, óvodai jelüket.

Bogárbaleset kivédve

Gyűjtsünk össze néhány kisebb befőttesüveget, fúrjunk kis lyukat a fedelükbe, és csúsztassunk bele színes szívószálakat – ezek lehetnek fémből vagy papírból is, hiszen a műanyag darabokat jó ideje nem árusítják. Így biztosan nem megy az üdítőjükbe bogár, és véletlenül sem tudják kiönteni az italokat.

Egy kis menedék

Lehet, hogy nem mondanak esőt, de azért jobb felkészülni, ha mégis ránk szakadna az ég. Megoldás, ha a kertben felteszünk néhány napvitorlát vagy napernyőt, ami adott esetben árnyékot is ad. Illetve a házban felkészíthetünk egy helyiséget – előre szedjük fel a szőnyeget, pakoljuk el a törékeny lakberendezési tárgyakat –, hogy a zápor végéig ott húzhassák meg magukat a vendégeink.

Csípések ellen

Gondoljunk előre a vérszívókra! A székek, asztalok köré rakjunk néhány szúnyoggyertyát, füstölőt vagy elektromos riasztót. Napközben jól látható helyre kirakhatunk egy naptejet is, ha valaki nem készült fel az erős napsütésre.

Elegáns díszítés

Fontos személyeket várunk, és tényleg szeretnénk őket maximá­lisan lenyűgözni? Válasszunk egyszerű dekorációs témát a bulihoz: a kertben nyíló virágokhoz illő árnyalat mindig jól működik. Ezt vigyük végig az asztalterítéken, a székhuzatokon és a gyertyákon is.

Mit készítsünk?

Grillezhetünk kolbászokat, virsliket, előre bepácolt húsokat, zöldségeket, de akár gondolkodhatunk hamburgerben, hot dogban, burritóban is. Előre összeállíthatunk sajt- és gyümölcstálat, mártogatósokat, krémeket (ezekhez szeletelhetünk répát, uborkát, zellerszárat, ha valaki nem enne kenyeret), friss zöldség- vagy tésztasalátákat és könnyű süteményeket is. A lényeg, hogy mindig gondoljuk át, milyen melegre számíthatunk, és mennyi ideig lesznek hűtés nélkül az asztalon az ételek, mert a tűző napon könnyen megromolhatnak a tejtermékkel készült finomságok.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete