Egészség Konyha

Tények és tévhitek a tejről: ártunk vagy jót teszünk vele az egészségünknek?

Néhány évtizeddel ezelőtt még a reklámok is arról szóltak, hogy a tej élet, erő, egészség. Mostanában azonban egyre többen kételkednek ebben, sőt azt mondják, hogy egy felnőttnek semmi szüksége rá.

Akik szívesen fogyasztják, azok nehezen tudják elképzelni az életet nélküle. Gondoljunk bele, le kellene mondani a kapucsínóról, nem lenne mit a reggeli müzlihez keverni, sőt a pudingnak is búcsút inthetnénk. De megéri elhagyni a tejet? Dr. Virág Zsolt, a Mária Medical gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa segít tisztázni a helyzetet.

Egyáltalán nem egészséges – TÉVHIT

A tej alapvetően tápláló, megfelelő mennyiségben fogyasztva egészséges táplálék. Fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok találhatók benne. Fehérjék közül a kazein és tejsavó, szénhidrátból leginkább egy diszacharid a tejcukor. Zsírokból az omega-3 és omega-6 zsírok mellett ugyan koleszterint is tartalmaz, de ha mértékkel fogyasztjuk, ez nem lesz kockázati tényező. Vitaminokból A-, D-, E-, K-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitamin, folsav, pantotensav, kolin, ásványi anyagokból a kalcium, magnézium, vas, nátrium, kálium, foszfor, cink és szelén található meg benne. Számos tanulmány és cikk foglalkozik ezen összetevők jótékony hatásával.

Természetesen vannak emberek, akiknek a tej fogyasztása panaszokat okoz. Például a tejcukor-intoleránsoknak puffadást, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést. Ez esetben javasolt a laktózmentes tej fogyasztása, vagy Lactase tabletta használata tej ivása esetén.

Rákkeltő – TÉVHIT

Több tanulmány szerint egy, a tejben található fehérje (Lactoferricin 4-14) a vastagbél daganatos sejtjeinek életciklusát megnyújtja, így a daganatok sejtes osztódása lassabban következik be, vagyis lassítja a daganat növekedését. „Fontos azonban megjegyezni, hogy egy daganatos betegség kialakulásának több kockázati tényezője van. Így azt nem lehet kijelenteni, hogy pusztán rendszeres tejfogyasztással a betegség kialakulása megelőzhető lenne” – mondja Virág doktor.

A felnőttek ne igyanak tejet! – MÉRTÉKKEL LEHET!

Gyakran mondják, hogy a tejfogyasztás gyerekkorban ajánlott, ám a felnőttek szervezete már nem tudja lebontani a fehér italt. Dr. Virág Zsolt szerint ezzel szemben mindenki ihat tejet, aki szereti, és fogyasztása nem okoz számára panaszt.

„Természetesen, mint az élet bármely területén, a tejfogyasztásban is érdemes mértéket tartani. A napi folyadékszükségletünket nem javasolt tej formájában bevinni. A populáció kevesebb mint harmada a tejfehérjét nem, vagy csak bizonyos mértékben tolerálja. Ne tévesszük azonban ezt össze a tejfehérje-allergiával, más biológiai utakon jár a két kórkép, más klinikai tünetek kísérik.”

Az intolerancia és az allergia ugyanaz – TÉVHIT

„A tejfehérje-intolerancia egy IgG-mediált immunfolyamat. Úgy is mondhatjuk, hogy egy késői típusú reakció, ezért nem mindig sikerül a panasz megjelenését a tej fogyasztásával összekötni” – magyarázza a szakember. Ez a fajta probléma puffadást, hasi görcsöt, fejfájást, ekcémát, lazább székletet okozhat.

A tejfehérje-allergia ezzel szemben egy IgE típusú allergiás reakció. Mint más allergia esetén, itt is csalánkiütés, viszketés, nehézlégzés, asztma, gégeödéma, súlyos allergia esetén anafilaxiás reakció mellett hasmenés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás jelentkezhet a tejfehérje bevitel után néhány perccel, maximum egy órán belül.  Ennél a betegségnél örökletes tényezők is szerepet játszanak.

A tejcukor-intoleránsoknak bármely tejcukrot tartalmazó étel, a tejfehérje-intoleráns és -allergiás betegnek bármely tejfehérjét tartalmazó étel panaszt okozhat.

Egy gyorsteszt, és kész a diagnózis – TÉVHIT

A tejcukor-intolerancia kimutatása a bélbaktériumok hidro­géntermelésének számszerű megjelenítésén alapuló kilégzéses vizsgálat során igazolható. Tejcukor elfogyasztása után a kilélegzett gázelegyben a H2 mért értéke megemelkedik. Gasztroenterológiai szakrendelések végzik a vizsgálatot. A tejfehérje-intolerancia vizsgálat IgG antitestek vérből való meghatározásával igazolható.

A tejcukor lebontásához szükséges egy enzim – TÉVHIT

Több más élelmiszer mellett a tejben is megtalálható diszacharid, a tejcukor szokott panaszt okozni, aminek a felszívódásához egy, a vékonybél által termelt enzim jelenléte szükséges (tejcukorbontó enzim). Hiánya esetén a tejcukor nem bomlik az összetevőire, glükózra és laktózra, ezért felszívódás nélkül a vastagbélbe jut. Itt a normál bélflóra hasznosítja, de az a szénhidrátokat fermentációval bontja, vagyis gázok (metán, széndioxid, hidrogén) keletkeznek, melyek puffadást, hasi görcsöt, hasmenést okozhatnak.

Pozitívan hat a szervezetre – TÉNY

  • A tej pozitív hatásait hosszasan lehet sorolni. A tejfehérje értékes fehérjeforrás (nem csak a testépítőknek). A tej döntő részben egy kazein nevű fehérjét tartalmaz, mely segíti a kalcium és a foszfor felszívódását. Kisebb részben tejsavót tartalmaz, aminek magas a glutamin nevezetű aminosavtartalma, mely többek közt az immunrendszerünk energiaforrása.
  • A tejben található kalcium, foszfor, D- és K-vitamin nagyon fontos összetevői az egészséges csontszerkezet kialakulásának és megtartásának.
  • Az A-vitamin nemcsak a szemünknek, de a bőrünknek és az immunrendszerünknek is fontos alkotója. A B12-vitamin az idegrendszer épségének megőrzése mellett a csontvelő működésének fontos alapköve a folsavval együtt. Ugyan a tejnek van koleszterintartalma is, de tanulmányok szerint a fogyasztása nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Omega-3 tartalma ugyanakkor csökkenti a gyulladásos folyamatokat.

Miért nőtt az elmúlt években az intoleránsok, allergiások száma?

Korábban számos betegség kimutatására nem volt vizsgálati módszerünk. Tudásunk és lehetőségeink bővülésével egyre több beteget és betegséget vagyunk képesek megfelelő eszközzel vizsgálni, diagnosztizálni. Nincs adatunk arra, hogy a múlt század elején milyen gyakorisággal fordult elő a szerzett tejcukor-intolerancia, ám ma könnyen elérhető a vizsgálat. Valószínűsíteni azonban lehet, hogy az intoleranciák előfordulása emelkedik, és ennek hátterében környezeti tényezők állhatnak, többek között az élelmiszeripari technológiák változása, mely olyan gyors, hogy a szervezetünknek nincs ideje kellően alkalmazkodni.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete