Címlapsztori Sztárok

Kiderült, mi okozhatja Pataki Zita meddőségét: az utolsó lombikkor még fogalma sem volt súlyos betegségéről

Sok nő zárta a szívébe az RTL időjósát, amikor saját meddőségéről készített őszinte vlogsorozatot. Most újra a kezébe veszi „fegyverét”, mert egy betegség mindent megváltoztatott.

A tavaszi időjárás beköszöntével általában tele vagyunk tervekkel, újabb elhatározások születnek, hogyan szabaduljunk meg a télen ránk rakódott súlyfeleslegtől. Zita is hosszú évek óta tudatosan odafigyel a szervezete jelzéseire, de a mostani diéta kicsit más. Az RTL időjósánál már nyolc kilóval mutatott többet a mérleg, mint kellett volna, amikor felkeresett egy gasztroenterológus szakembert, és sajnos a gyanúja is hamar beigazolódott. Jelenleg túl van egy gyomortükrözésen, egy antibiotikum-kúrán, és nagyjából tartja a glutén-, laktóz- és cukormentes diétát.

A betegség gyomorgyulladás, amit a Helicobacter pylori, egy gyomorbaktérium okoz. Ez mindannyiunk szervezeté­ben jelen van, ám túlzott elszaporodása esetén akár olyan súlyos betegségekhez is vezethet, mint a gyomorrák. Emiatt veszítettük el édesapámat, így a magas kockázat miatt erre különösen figyelnem kell, ám a rossz hír az, hogy nem csak ezért lehet veszélyes. A betegség sajnos akár infertilitást, azaz meddőséget is okozhat. Esetemben is ez történhetett” – magyarázza.

Négy év telt el Az utolsó lombik című rea­lity vlogsorozat óta, amit még két személyes hangvételű vlogsorozat követett, de az elmúlt másfél évben visszahúzódott, kerülte a nyilvánosságot. A kiújuló betegsége és a benne bízó több százezer, gyermekvállalás előtt álló, termékenységi problémákkal küzdő nő miatt ezúttal újra forgat. Az okokról újonnan indult vlogsorozatának, a Felhőtlennek a második részében beszél.

„Mivel nekem nem ez az első eset, hogy megküzdök a betegséggel, már pontosan tudom, hogy mivel állok szemben. Ugyanakkor az utolsó lombikom idején még nem tudtam róla, holott jóval korábban, már 2016-ban megjelent egy tanulmány, amelyben kimutatták a szoros összefüggést a meddőség és a gyomorbaktérium elszaporodása között. Nem szeretném, ha bárki­nek emiatt ne sikerülne a gyermekáldás, ez az oka, amiért ebben az új ismeretterjesztő vlogsorozatunkban ismét beszélek a saját élményeimről. Úgy tervezzük, hogy nyárig folyamatosan jelentkezni fogok egyéb tartalmakkal is, amelyek egyébként nem csak gyermekáldásra vágyóknak lehetnek hasznosak. Csodás történeteket is bemutatok majd olyan családokról, ahol végül megszülethettek a vágyott babák. A segítőm pedig ezúttal is a férjem, Attila” – meséli Zita.

Rengeteg terápia, a férje megértő szeretete és a segíteni akarás az, ami Zitát átsegítette saját kudarcélményén. És ha gyermeke nem is született, másképp igazán termékeny lett. 2019 nyara óta működik az alapítványuk, amely meddő pároknak segít, és gyakorlatilag folyamatosan gyártják a tartalmakat. Készítettek egy Meddőnek nyilvánítva dokumentumsorozatot, és Zita 2021. ősz óta már terapeutaként is segíteni tud a gyermekáldásra vágyó nőknek.

A cikk folytatását a Story Tavaszi különszámában találja, melyben további hírességek is megosztják eddig féltve őrzött titkaikat. Keresse az újságárusoknál!

Szöveg: Hrivnyák-Szakszon Zsanett

Fotó: Korponai Tamás

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete