Konyha

Ági jelenti a piacról: győzött a magyar eper!

A görög szamóca helyett már mindenhol a hazai hódít. A zöldborsó szezonja viszont mintha kicsit késne – tapasztalta kolléganőnk, Erdélyi Z. Ágnes.

Hogy a finom, hazai szamóca mennyibe kerül, az sok mindentől függ. Volt, ahol a kisszemű változatot árulták 1580 forintért, volt, ahol a gyönyörű, harsogóan piros, nagyméretű gyümölcs kilóját 1680, 1980, 2200 forintra taksálták. Most vásároljunk belőle, ha ebéd vagy vacsora utáni egészséges csemegére vágyunk! Ha majd az üvegházit felváltja végre a szabadföldi termés, és még egy kicsit lejjebb megy az ára, lassan elkezdhetjük tervezgetni a befőzést is.

A görögdinnye tényleg görög

Ha már a piros gyümölcsöknél tartunk, néhol látni cseresznyét is, horror áron: 10 000 forintért, de így is csak egy-két helyen kapható. Igaz, a májusi cseresznye már a háború és a pénzügyi válság előtt is olyan drága volt, hogy egy átlagos háziasszony csak ritkán engedhetett a gyerekek kérésének, ha ilyenkor kívánták meg. De láthatunk sárgabarackot is, ugyancsak 4-5000 Ft közötti áron. Igazi meglepetés a görögdinnye, amelynek kilónkénti ára is egész elviselhető, 698 Ft. Megkérdeztem, honnan való, kiderült, hogy Görögországból. Így aztán kijelenthetjük, hogy májusban a magyar piacokon a görögdinnye valóban görög.

Korai vajbab, harsogó spenót

Emlékeim szerint a zöldborsó minden évben körülbelül egy időben jelentkezett az újkrumplival. Most mintha késésben lenne. Lehet már kapni, de olyan kevés helyen, hogy nagyon kell keresni. Ha pedig megtaláljuk, mérgünkben rögtön hátat is fordítunk neki: 3500-4500 Ft az ára kilójának, héjjal együtt! Ugyanakkor meglepő, de a zöldborsó mellett ott sárgállik a vajbab is, hasonló áron, holott régebben legtöbbször a nyár közepén találkozhattunk vele. A sóska és a spenót friss, harsogóan zöld, de az 1500 Ft körüli ár elriaszthatja a vevőket a vásárlástól. Igazi döbbenetet okoz a hagyma, amelynek kilója 7-800 Ft. És hagyma sajnos mindig kell.

Nem csak zöldség

Ha egy kicsit a virágosoknál is körülnézünk: a gyönyörű, nagy muskátlik 1000 Ft körül vannak, a viruló egynyáriak, a büdöskék, a pistikék, a begóniák, a petúniák ára egységesen 400 Ft. A húsos pultoknál a házikolbászoknak 3-5000 Ft kilója. A piaci húsosoknál olyasmi is kapható, ami a hipermarketekben nem mindig: például leveshez való pulykanyak 2100, vagy jól feldarabolt pulykaszárny 1200 Ft-ért. Érdemes megállni a piaci étkezdék mellett is, és megkóstolni viszonylag olcsó, tartalmas és finom fogásaikat.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete