Divat Egészség

Ritkul, vékonyodik, hullik? A női kopaszodás más, mint a férfiaké – így tehet ellene

A hölgyek dús hajkoronája egyet jelent a szépséggel. Az idő múlásával azonban előfordulhat, hogy tincseink egy részétől búcsút kell vennünk, esetleg tar foltok jelennek meg a fejbőrünkön. Mi lehet a megoldás erre a problémára?

A haj ritkulása idősebb korban a legtöbb férfinak gondot okoz – arról azonban mintha kevesebbet beszélnénk, hogy az idő a nők frizuráját sem kíméli. Az öregedésen kívül számos más oka is lehet az erőteljes hajhullásnak. Napi 50-100 hajszál elvesztése még normálisnak tekinthető, ennél erősebb hajvesztés esetén azonban már érdemes kivizsgáltatni az okokat.

Egy rossz fog is okozhatja

„Ha erős hajhullást tapasztalunk, legelőször mindenképpen a háziorvoshoz érdemes fordulni, és laborvizsgálatot végezni, majd végigvenni, mi minden történt velünk egészségügyi téren az elmúlt egy évben. A bőrgyógyászt ezek az előzmények segítik a diagnózis felállításában” – mondja szakértőnk, dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász, aki azt is kifejti: az alapos vizsgálatra épp azért van szükség, mert a női hajhullásnak is rengeteg oka lehet. A hormonális változások, amelyeket okozhat többek közt a policisztásovárium-szindróma, a szülés utáni hormonális hullámvasút, vagy akár a menopauza is, egészen biztosan szerepet játszhatnak benne. De okozhat hajvesztést a szervezetben levő gyulladásos góc (például egy elhanyagolt foggyökér) is, ennek feltárásához részletes kivizsgálásra, góckutatásra van szükség. A hiányos táplálkozás, a túlzott, drasztikus fogyókúra, illetve egyes vitaminok és ásványi anyagok, például a biotin, a cink, a vas hiánya is elősegíti a haj ritkulását, de a tartós vagy különösen erős stressz is a hajszálak elvesztéséhez vezethet.

„A koronavírus-fertőzésen átesettek is tapasztalhatnak erős hajvesztést, néha akár hónapokkal a betegség lezajlása után” – teszi hozzá a doktornő, akinek a rendelőjében sok páciens jelentkezik mostanában ezzel a panasszal. Genetikai tényezők is szerepet játszhatnak abban, kinek mennyire marad sűrű a haja idősebb korában. Sőt, akár a hajviseletünk is befolyásolhatja a hajunk sűrűségét: a szoros copfot, kontyot hordók nagyobb részénél alakulhat ki idővel ebből a mechanikai hatásból, a hajhagymák folyamatos húzásából eredő hajvesztés.

Öröklődés kontra gyulladásos góc

A női hajhullás sokban különbözik a férfiaknál fellépő kopaszodástól. A férfiaknál jellemzően komolyabb szerepet játszik az öröklődés a hajvesztés mértékében. A jellegzetes, férfias kopaszodás elsősorban a halántékot és a fejtetőt érinti: itt hullanak ki először a hajszálak, és sokszor egybefüggő, kopasz területek is kialakulnak. A nőknél a foltos hajhullás általában valamilyen gyulladásos góc következtében lép fel, más okok esetén viszont jellemzőbb, hogy egyenletesen ritkul a haj a fejbőr egész területén.

A kor okozta hajritkulást sokszor egyszerűen az váltja ki, hogy előrehaladott életkorban rosszabb a tápanyag-felszívódás, a fejbőr vérellátása, vagy különböző időskori betegségek vannak hatással a haj állapotára. A leggyakrabban 50-70 éves korra a fia­talkori hajsűrűség nagyjából ötödét veszítjük el: sokszor csak az tűnik fel, hogy egyre vékonyabb a copf, vagy egyre kisebb lesz a kontyunk.

A sampontól a mezoterápiáig

A túlzott hajhullás kezelése leginkább attól függ, mi áll pontosan a tünetek hátterében. Dr. Hatvani Zsófia ezért is hangsúlyozza a részletes, minden lehetséges okra kiterjedő kivizsgálás fontosságát. Ha ugyanis sikerül az okot megtalálni és kezelni, sokszor ez is elegendő ahhoz, hogy a haj visszanőjön, újra sűrűbb legyen. A hiánybetegségekre a legtöbbször a laborvizsgálat derít fényt, ilyenkor a szükséges vitamin, ásványi anyag pótlásáról kell gondoskodni – a szükséges készítményt az orvos írja fel, és az adagolásáról is ő rendelkezik. A drogériákban kapható hajhullás elleni samponok többek közt koffeinnel vagy más gyógynövénykivonatokkal segítik a haj sűrűsödését. Súlyosabb esetben léteznek vényköteles, szteroid- és hormontartalmú hajápoló készítmények is, ezek alkalmazásáról szintén az orvos dönt. A hajhagymákat különböző, a bőrgyógyász rendelőjében végezhető módszerekkel, például mezoterápiával is lehet stimulálni – ez utóbbi kezelés a bőr mélyebb rétegeibe is képes bejuttatni a hatóanyagokat és stimulálni a hajhagymák működését.

Fontos a türelem

A kezelések hatékonyságát azzal is támogathatjuk, ha az életmódunkat egészségesebbre formáljuk: változatosan táplálkozunk, a stresszt pedig a lehetséges legkisebbre csökkentjük, például rendszeres mozgással és elegendő pihenéssel oldjuk fel. „Nagyon fontos, hogy nem szabad türelmetlennek lenni: a haj növekedését serkentő kezelésektől a haj növekedésének különféle ciklusai miatt csak hónapok után érdemes eredményt várni – figyelmeztet dr. Hatvani Zsófia. – Addig pedig kitartóan kell alkalmazni a hajritkulás elleni szert, akár egy egyszerű samponról, hajszeszről, hajhullás elleni vitaminkészítményről van szó, akár az orvos által felírt kezelésekről.”

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete