Lélek

Hétköznapi tünetekkel jelentkezik ez az alattomos kór: a hízás is közte van

Gyakran az ünnepeket és a téli mozgásszegény életmódot okoljuk azért, hogy több kilót is felszedtünk, pedig könnyen lehet, hogy komolyabb probléma áll a háttérben.

A pajzsmirigy a nyakunkon található, és amilyen kicsi (3 dkg), olyan fontos, az egész szervezetünkre hatással van. Ha nem működik jól, felborulhat a hormonháztartásunk. Feladata pajzsmirigyhormonok termelése, amelyek nagy szerepet kapnak az anyagcsere szabályozásában, az agy működésében, a szívritmus szabályozásában, a növekedésben, de még a szexben is. Többféle betegség alakulhat ki a pajzsmirigyben, ezek közül a túlműködés és az alulműködés a legismertebbek, és az utóbbi a gyakoribb.

Hétköznapi tünetek

A jellegzetes tüneteket sokszor fel sem ismerjük, vagy zaklatott életmódunk számlájára írjuk. Nem járnak fájdalommal, mindössze bosszantó kellemetlenségek. De ha az alábbiak közül többet is tapasztalunk, akkor már érdemes elgondolkodni azon, hogy nem a pajzsmirigyünk működésével lehet-e a baj:

  • folyamatos fáradtságérzet, álmosság
  • sok alvás
  • csökkent koncentrálóképesség, ­romló memória
  • száraz bőr
  • fokozott hajhullás
  • törékeny körmök
  • érzékenység a hidegre
  • nemi vágy csökkenése
  • indokolatlan hízás
  • száraz szem

Mindezek pajzsmirigy-alulműködésre (hipotireózisra) utalnak. Ha egyre több ilyen tünetet tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni. Ha pajzsmirigy-túlműködésünk van, a tünetek éppen ellentétesek: álmatlanság, fogyás, izzadás jelentkezik. Mindkét eltérő végletet természetesen kezelni kell.

Maradnak a kilók

A hízás a nők legnagyobb ellensége, ráadásul a pajzsmirigyproblémák őket érintik elsősorban – bármely életkorban legyenek is, bár a serdülőkor, a terhesség vagy a változókor a legesélyesebbek. A pajzsmirigy-alulműködésben a szervezet anyagcseréje lelassul – ilyenkor sokkal könnyebben maradnak meg rajtunk a kilók. De az is igaz, olykor éppen az elhízás a legfőbb oka a pajzs­mirigybetegségek kialakulásának.

Diéta és gyógyszer

Ha vérvétel és ultrahangvizsgálat is igazolta a pajzsmirigybetegséget, enyhe változat esetén orvosunkkal konzultálva próbálkozhatunk diétával, esetleg a megfelelő magas cink- és szeléntartalmú étrend-kiegészítők is segíthetnek, de ha nem enyhülnek a tüneteink, gyógyszeres kezelésre lehet szükség. A szelén és a cink aktiválhatják a pajzsmirigyhormonokat. Együnk sok szardíniát, tojást, csirkehúst és hüvelyeseket. Érdemes gluténmentes étrendre és teljes kiőrlésű gabonából készült ételekre átállni.

Fotó: Pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete