Lélek Sztárok

Slágerek, mítoszok és különös állatfajok: 10 érdekesség Máté Péter életéről

Február 4-én lenne 76 éves a tragikusan fiatalon elhunyt virtuóz dalszerző-énekes, Máté Péter.

Február 4-én lenne 76 éves a tragikusan fiatalon elhunyt virtuóz dalszerző-énekes, Máté Péter, munkásságára emlékezve tematikus hétvégét tart a Dankó Rádió. Az évfordulóra összegyűjtöttek néhány érdekességet az MTVA Archívumából: felfedve slágerei kulisszatitkait és az állatokkal való különleges kapcsolatát.

  1. Két évvel a második világháború után született, féltve-óvó családi környezetben és nagy állatbarátként – sünök, baglyok, kutyák társaságában – nőtt fel Budapesten, a Krisztina körúton. A szomszédjuk Benkő László, az Omega egykori alapítótagja volt.
  2. Nagy példaképe volt az afroamerikai zeneszerző-énekes, Ray Charles, akinek motívumai felismerhetők dalaiban.
  3. Elmegyek című dalát összesen öt nyelvre fordították le. Rögzítették angolul, csehül, franciául, németül és még japánul is. A szerzemény franciául világhírű lett, Nicolas címmel, Sylvie Vartan előadadásában.
  4. Csongárdi Kata énekesnő egy turné alkalmával tenyérből jósolt Máté Péternek, ekkor tűnt fel neki, hogy szembeötlően rövid az életvonala, de ezt nem említette meg neki, hanem érzelmi világának mélységét és karrierjének halhatatlanságát hangsúlyozta. Az eset ihlette Máté Péter Cigányszerelem című dalát, amelyet később maga Csongrádi Kata énekelt el.
  5. A Hazám című slágere azért született, mert szerette volna megmutatni, hogy popdalt nem kizárólag a szerelemről lehet írni.
  6. Díjat kapott az 1967-es Eszperanto Táncdalfesztiválon, ahol előadta a Felkelő nap háza című világslágert eszperantóul.
  7. A lakása erkélyén két varjút tartott, Józsikát és Rózsikát.
  8. Máté Péter hangszerelte 1984-ben a Jézus Krisztus szupersztár magyar változatát, amelyben Júdást énekelte.
  9. Musicalt is írt, Kaméleon címmel, amelyet 1984-ben mutattak be, és női főszereplője Póka Éva volt.
  10. Nemcsak remek zenész, hanem szerető családapa is volt. Két lánya, Dorottya és Edit a mai napig szívesen idézik fel a Pázmándon eltöltött, felhőtlen nyári szünidőket.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete