Divat

Igazi baktériumtanya a rúzs és a szemöldökcsipesz: így tisztítsa meg a kozmetikai eszközöket?

Bizony a sminkecseteket, szivacsokat, csipeszeket is rendszeresen meg kell pucolni. Ha nem tesszük, többet ártunk velük a bőrünknek, mint amennyit használunk. Mire figyeljünk? Mutatjuk!

Azt mindenki tudja, hogy sminkelés előtt érdemes megtisztítani az arcunkat. Ahogy azt is, hogy ha ragyogó, üde bőrt szeretnénk, akkor este, lefekvés előtt el kell távolítani a festéket, az alapozót róla. Ám arra már kevesebben ügyelnek, hogy a különböző kozmetikai eszközöket is rendszeresen takarítsák. Pedig ez egyrészt higiéniai szempontból fontos, másrészt az eszköz élettartamát is meghosszabbíthatjuk. A szőrszálakon, sörtéken, szivacsok mélyedéseiben ugyanis a festék éppúgy megtapadhat, mint a kosz, a zsír stb., amely hatására a szálak összeragadhatnak. Ennek egyenes következménye, hogy nem tudjuk majd megfelelően használni őket. Az alapozó, púder, szeméjárnyékolók felviteléhez használt eszközökön pedig nemkívánatos mikroorganizmusok is megmaradhatnak, amelyek idővel bőrproblémákhoz, irritációhoz vezethetnek.

Ecsetek

  • Amennyiben naponta, illetve folyékony vagy krémes anyagokhoz – pl. alapozó, rúzs vagy szemöldökformázó – használjuk az ecsetet, úgy hetente egyszer, ritkább igénybevétel esetén kéthetente érdemes megtisztítani őket. Azokat az eszközöket, amelyeket por állagú anyagoknál alkalmazunk – pl. púder, szemhéjárnyékoló, pirosító – havonta egy-két alkalommal célszerű. Azonban minden használat után rázzuk ki alaposan az ecsetből a festéket.
  • A legegyszerűbb tisztítási módszer: tegyünk kevés babasampont langyos vízbe, majd ebben mossuk ki az ecsetet. Ügyeljünk rá, hogy a sörték mindig lefelé mutassanak közben. Ezután kicsit nyomkodjuk ki belőle a vizet, fektessük egy tiszta törülközőre, vagy akár bele is csavarhatjuk egy kis rongyba, textilzsebkendőbe, kéztörlőbe, és hagyjuk megszáradni a szoba levegőjén. Közben soha ne tegyük a radiátorra, és hajszárítóval se gyorsítsuk a folyamatot.
  • Babasampon helyett használhatunk lúgmentes szappant, de akár drogériákban kapható speciális ecsettisztítót is. A zsíros szennyeződések eltüntetésére jó megoldás a mosogatószeres víz.
  • Amennyiben fertőtleníteni is szeretnénk az ecsetet, úgy áztassuk ecetes langyos vízbe. Ez ugyan szárítja a sörtéket, ám ha nem hagyjuk 10 percnél tovább a keverékben, és utána alaposan átöblítjük, akkor még sokáig használhatjuk őket.

Szivacsok

  • A púderben, alapozóban, pirosítóban található szivacsot is érdemes bizonyos időközönként megtisztítani. Az eljárás hasonló az ecsethez: tegyük a szivacsot babasamponos, langyos vízbe, hagyjuk ázni 15-20 percig, majd vegyük ki, és nyomkodjuk ki belőle a vizet.
  • Az alapozóhoz használt szivacsot betehetjük a mikrohullámú sütőbe is: áztassuk egy tál szappanos vízbe, és kb. 1 percre rakjuk a mikrosütőbe magas fokozaton. Majd vegyük ki, hagyjuk kihűlni, csavarjuk ki és szárítsuk meg.

Rúzsok, szájfények

  • A rúzsokon is könnyen megtelepedhetnek a baktériumok a szájunkról, ezért a rúzs hegyét rendszeresen töröljük át nedves törlőkendővel. Ha van antibakteriális kéztörlőnk, havonta egyszer érdemes azzal is áttörölni, de a normál nedveskendő is megteszi.
  • A szájfény ecsetével is hasonlóan járjunk el.

Szemöldökcsipesz

  • Talán nem is gondolnánk rá, de a szemöldökcsipeszünkön szintén előszeretettel telepednek meg a baktériumok. Ezért mielőtt hozzálátnánk a szőrszálaink kiszedéséhez, mossuk át az eszközt szappanos vízzel.
  • Néha előfordul, hogy megcsípjük a szemhéjunkat a csipesszel, sőt akár fel is sérthetjük a bőrt. Ha ilyenkor is biztosra akarunk menni, és elkerülnénk a csúnya kisebesedést, kéthetente 70 százalékos alkohollal töröljük át a csipesz szárait.

Sminktáska

  • Természetesen nemcsak a sminkeszközöket, a sminktáskát is ajánlott rendszeresen kitakarítani. Általában elegendő, ha kipakolunk belőle, és kirázzuk, majd egy nedves törlőkendővel áttöröljük.
  • Ha azonban makacs szennyeződések vannak a táskán, esetleg valamilyen krém, sminktermék kifolyt benne, akkor tegyük mosószódás vízbe, és dörzsöljük át egy régi fogkefével. Ha az anyaga engedi akár a mosógépben is kimoshatjuk kímélő programon, mosózsákban.

Szépségholmik tárolása

A tisztításon kívül fontos, hogy a megfelelő módon tegyük el a kozmetikai eszközöket. Az elmosott tárgyakat mindig tiszta helyre – táskába, fiókba, neszesszerbe – pakoljuk.
Ügyeljünk rá, hogy a naponta használt hajkefe ne találkozzon a fiókban sem az ecsetekkel, sem a szivacsokkal.

 A ridikülben nálunk hordott sminkeszközöknél különösen ügyeljünk arra, hogy külön rekeszben, kis neszesszerben vagy legalább zárható nejlonzacskóban tároljuk azokat.

Tovább használhatjuk őket

• Nemcsak az eszközök, a sminktermékek is odafigyelést igényelnek, ha sokáig akarjuk a megfelelő minőségben használni azokat.

• Általánosságban elmondható, hogy száraz, hűvös, sötét helyen érdemes tárolni őket.

• A krémekbe, alapozókba stb. mindig csak tiszta kézzel nyúljunk bele. Amelyik terméknél lehet, a felvitelhez használjunk segédeszközt (ecsetet, szivacsot, applikátort, kozmetikai pálcát).

• Bármennyire is sietünk, mindig ügyeljünk rá, hogy használat után tökéletesen zárjuk be a tégelyeket, tubusokat, hogy minél kevesebbet érintkezzenek a szerek a levegővel.

• Általánosságban igaz, hogy a nagyobb kiszerelésű termékek egységára kedvezőbb, ám a sminkkészítményeknél nem biztos, hogy a nagyobb jobb. Sokszor ugyanis a lejárati időn (felbontás után általában 12-24, max. 30 hónapig használhatók) belül nem tudjuk elhasználni, és így ki kell dobni őket.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock, Getty Images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete