Divat Egészség

Filléres zsírégető diéta: 5 napos mintaétrend a garantált, olcsó és egészséges fogyáshoz

Nemcsak mozgással, ételekkel is égethetjük a zsírt! És minderre nem kell vagyonokat költenünk.

Mik azok a zsírégető ételek?

Egyes zöldségek, gyümölcsök, hús- és szénhidrátfélék nemcsak viszonylag alacsony kalóriatartalmuknál fogva kerülnek a fogyókúrás étrendekbe. Ha felpörgetik az anyagcserénket is, rövid idő alatt látványosan fogyhatunk. Csak rendszeresen kell enni belőlük!

  • Alma: Furcsán hangzik, de igaz: az alma megakadályozza az alma típusú elhízást! A benne található zsírégető hatóanyag a pektin, egy vízben oldódó rostféle. Nem hagyja, hogy a sejtek beépítsék a szervezetbe jutó zsírt, ugyanakkor elősegíti a gyümölcsben lévő folyadék felszívódását, ezáltal felgyorsul a méreganyagok kiürítése a testből.
  • Árpa: Egycsészényi csak 170 kalória, kiváló fehérjeforrás, de alig van benne zsír.
  • Bab, brokkoli: Főként akkor érdemes sokat ennünk, ha ritkán szerepel húsféle az étrendünkben: hasonlóan sok fehérjét vihetünk be vele, ám kikerülhetjük a zsírt. Kevésbé fúj fel, ha a babot főzés előtt alaposan átmossuk, majd még forrásban lévő vízzel le is öntjük, és 3-5 órát a vízben áztatjuk.
  • Cékla: A tél legjobb vitaminbombája és ásványianyag-forrása a cékla és annak levele. Remekül méregtelenít, nyersen is tehetjük salátába, vagy lepréselve a levét is megihatjuk.
  • Csili/ Csípős paprika: Zsírégető csodaszer kapszaicin-tartalma miatt. Még 20 perccel azután is hat, hogy megettük a csípős ételt. Ráadásul a fűszeres ételek kis mennyiségben is teltségérzetet okoznak.
  • Grépfrút, citrom: A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuknál fogva gyorsítják a zsírok feldolgozását. A grépfrút különösen gazdag rostban, ennek előnye, hogy több ideig tart megemészteni, mint egy kevésbé rostdús ételt, tehát sokáig eltelít, mégsem kalóriadús.
  • Fahéj: Az egészséges szervezetben szabályozza a vércukrot, ami a fogyókúra alatt különösen fontos. Természetes édesítőszerként is használhatjuk, a teát és a kávét nagyobb mennyiségben annyira aromássá teszi, hogy nem is kell bele cukor.
  • Káposzta: Képes megakadályozni, hogy a cukrok és más szénhidrátok zsírrá alakuljanak át a szervezetben. Jódtartalmánál fogva megtisztítja a testet a méreganyagoktól.
  • Paradicsom: Enzimjei a vesére hatnak: vízhajtó hatású, így
    a felgyülemlett zsírt is segít hamar kiüríteni a vizelettel.
  • Uborka: Hasonlóan a paradicsomhoz, magas víztartalma és vízhajtó hatása miatt érdemes minden nap enni belőle. Lúgosító, segít kiegyensúlyozni a gyomor sav-bázis háztartását, de csak akkor, ha nem ecetes salátaként esszük.
  • Zöld tea: Catechin nevű antioxidánsa különösen a hastájékon felgyülemlett felesleget segít eltüntetni. Naponta 1-3 kis csészével igyunk meg belőle evés előtt. Hatékonyabb, ha forró!
  • Tojás: A zsír lebontását B12-vitamin-tartalmánál fogva segíti elő.

Tudta?

Brazil kutatók megfigyelték, hogy azok, akik reggeli, ebéd és vacsora előtt is megesznek egy almát, 33 százalékkal többet fogynak, mint azok, akik nem.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: Tejeskávé fahéjjal, rántotta sült paradicsommal, 1 zsemle.
Tízórai: Káposztatorzsa joghurttal.
Ebéd: Csirkecomb párolt káposztával.
Uzsonna: Zöld tea, 1 db háztartási keksz.
Vacsora: 2 szelet pirítós párizsival, uborka-paradicsom salátával (ecet nélkül!)

+ Kocogás: Olyan intenzitású legyen, hogy kifáradjunk, de ne kapkodjuk a levegőt. Ha 40 percig edzünk így, az elégetett kalóriák 85 százaléka zsírból származik.

2. nap

R: 3 dl grépfrútlé, 1 szelet pirítós vajjal, uborkával.
T: Zöld tea, 3 db háztartási keksz.
E: Hal párolt alma-cékla körettel.
U: Sült paradicsomkockák sajttal megszórva, 1 szelet pirítós.
V: 1 pohár kefir, 1 zsemle.

+ Ugrókötelezés: Olcsó eszköz, ráadásul hihetetlenül hatékony! Minimum 200– 300 ugrást végezzünk.

3. nap

R: Tükörtojás paradicsomos babbal, 1 szelet pirítós.
T: Zöld tea, 3 szelet répa.
E: Sajttal-tojással sült brokkoli (A főtt brokkolit kivajazott tálba rakjuk, öntsük le tojássárgájával kikevert joghurttal, reszeljünk rá sajtot, és süssük 20 percig).
U: Káposztatorzsa fűszeres joghurtba mártogatva.
V: Csilis csirkecomb káposztasalátával.

+ Lépcsőzés: Bárhol találunk megfelelő terepet: saját házunkban vagy egy közeli parkban. Felfelé és lefelé is, egyhuzamban legalább 40 percig lépkedjünk egyesével, majd kettesével.

4. nap

R: Tejeskávé fahéjjal, főtt tojás pirítóssal és paradicsommal.
T: Grépfrútsaláta néhány csepp citrommal.
E: Brokkolikrémleves, főtt árpagyöngy hagymával lepirítva.
U: Sült alma mazsolával. (Egy alma belsejét vájjuk ki, és töltsük meg 15 g mazsolával. Tegyük 20 percre sütőbe. Zsírszegény joghurtot ehetünk hozzá.)
V: Spagetti csilis paradicsomszósszal.

+ Kitörések: Otthon, a szőnyegen is végezhetjük, a lényeg, hogy pontosan hajtsuk végre a gyakorlatokat mindkét oldalra, a térd soha ne kerüljön a boka elé!

5. nap

R: Főtt árpagyöngy, 1 pohár narancslé.
T: 3 db háztartási keksz, 1 pohár zöld tea.
E: Babfőzelék göngyölt parizerrel (a felvágottba vágjunk egy hosszú sajtszeletet, és úgy süssük ki).
U: 1 alma.
V: Csirkemellkockák almamártással, káposzta-cékla- répa salátával.

+ Tempós gyaloglás: Menjünk ki a szabadba, és tempósan gyalogoljunk 90 percig úgy, hogy ebből 20 percet emelkedőn tegyünk meg.

TIPP

A 3 főétkezés előtt együnk meg egy almát, ha nincs a megadott ételben is.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete