Divat

Teszt: a válaszokból könnyen megtudhatja, milyen arclemosó illik legjobban a bőrtípusához

Az arctisztítás elengedhetetlen az egészséges és üde bőrért. Ám ahhoz, hogy a simaságát és rugalmasságát a lehető legtovább megőrizzük, nem mindegy, milyen technikákat és kozmetikumokat használunk.

1. Milyennek érzi a bőrét sima vizes arcmosás után?
A. Ha nem krémezem be utána, akkor húzódik, viszket, kellemetlen.
B. Alapvetően rendben van, de jobb érzés, ha bekrémezem.
C. Van, ahol kicsit szárazabbnak érzem, a homlokom, orrom, állam vonalában viszont egy idő után visszatér a csillogás vagy zsírosodás.

2. Milyen állagú arc­ápolót használ szívesen?
A. A krémesebb, testesebb termékeket is könnyen beszívja a bőröm.
B. A könnyebb, gélesebb vagy vizesebb hidratálókat elégnek érzem, a zsírosabbakat túl soknak.
C. Olyasmit választok, ami könnyen felszívódik és nem fokozza a zsírosodást.

3. Hogyan változik estére a bőre állapota?
A. Gyakran kiszárad, alig várom, hogy újra bekenhessem.
B. Ha reggel szépen megtisztítottam és bekentem, este sincs vele sok gondom.
C. Hamar kifénye­sedik, az alapozóm könnyen elkenődik.

4. Melyik állítás a leginkább jellemző önre?
A. A bőröm könnyen ráncosodik, gyakran viszket, húzódik és érzékeny.
B. Szerencsére nincs sok problémám a bőrömmel, főleg, ha odafigyelek az ápolására.
C. Könnyen alakulnak ki nálam mitesszerek, pattanások, a bőröm gyakran kifényesedik, olajosan csillogóvá válik.

5. Télen hogyan változik a bőre állapota?
A. A szokásosnál is könnyebben kiszárad, kipirosodik.
B. Ha nem felejtem el bekrémezni, nincs vele probléma.
C. Jobban esik, ha egy kicsit több krémet használok a máskor megszokottnál.

Értékelés

Legtöbb A válasz:
Száraz bőr:
Csak kímélőn
Száraz bőrtípus esetén figyelni kell arra, hogy a tisztítás ne károsítsa tovább a bőr egyébként is meggyengült védő lipidrétegét. Egyébként a száraz bőr problémáját a gyakori tévhittel ellentétben nem a nedvesség hiánya okozza, hanem az, hogy az optimálisnál kevesebb faggyú termelődik, emiatt a bőr kevésbé ellenálló, fakó, száraz és könnyebben ráncosodik.
Így tisztítsuk: Kerülni kell az erősen habzó, intenzíven tisztító és szárító hatású kozmetikumokat, ahogy a túlságosan hideg vagy nagyon meleg víz használatát is.
✿ Semmilyen alkoholtartal­mú termék nem ajánlott a szárító hatás miatt. A szappan is tiltólistás.
✿ A legjobbak a gyengéd lemosó gélek, hidratáló lemosó tejek, krémek vagy balzsamok.
✿ Ha a vizes lemosást nem szeretnénk elhagyni, az tartson rövid ideig, végezzük kézmeleg vízzel, és utána ne dörgöljük az arcot, csak gyengéden itassuk fel róla a vizet.

Legtöbb B válasz:
Normál bőr:
Kitartóan
Akinek jó állapotban van a bőre, annak szerencsére nem a problémakezeléssel, hanem a rugalmasság és puhaság megőrzésével kell foglalkoznia. Ehhez pedig az kell, hogy ne legyünk könnyelműek azért, mert nem problémás a bőrünk: a rendszeres, alapos tisztítás mindenképp fontos, nem csak akkor, ha sminkelünk. Kizárólag ezt követően jöhetnek az anti-aging és a hidratáló készítmények.
Így tisztítsuk: Lehetünk lazábbak a hatóanyagok és a formulák kiválasztását illetően, az legyen a mérvadó, hogy mitől érezzük komfortosnak és ragyogónak a bőrünket.
✿ A hidratálást jó már a tisztításnál elkezdeni: a hialuronsavas lemosók, tejek vagy gélek már ebben a fázisban is hozzájárulhatnak a bőrünk hidratáltságához.
✿ Ha nem sok energia jut az esti tisztításra, a micellás víz olyankor nagyon jól jöhet. Egyetlen lépésben eltávolítja a vízálló sminket is. Bár nem kötelező lemosni, a bőrünknek egy könnyű öblítés jót tehet.
✿ A bőr élénkségét és üdeségét támogatják a C-vitamint és egyéb antioxidánsokat tartalmazó termékek – lemosóból is érdemes lehet ilyet választani.

Legtöbb C válasz:
Zsíros bőr:
Duplán
A faggyúmirigyek túlzott aktivitása okozza az arcbőr fénylő, zsíros hatását, illetve a hajlamot a mitesszerek, pattanások kialakulására. Bár úgy tűnhet, hogy az ilyen bőr nem igényli a krémezést, sokkal inkább szárításra van szüksége, ez tévedés, egyáltalán nincs így! Az egyensúly visszaállítását gyengéd, de mélyreható tisztítással és alapos, könnyű hidratálással segíthetjük.
Így tisztítsuk: Nem az a jó termék, amitől „csikorgóan” tisztának érezzük az arcunkat, a „szárítás” nem jó cél, mert azzal csak további, fokozott faggyútermelésre ösztönözzük a bőrt.
✿ Sokkal hatékonyabb egy gyengéd, hámlasztó BHA-savat, például szalicilsavat tartalmazó lemosó vagy tonik, amely a pórusok mélyét is tisztítja.
✿ Minden bőrtípusnak jó, de a zsírosnak különösen jól jöhet az úgynevezett dupla tisztítás. Először olajos lemosóval oldjuk fel a szennyeződéseket, sminket, majd mindezt vízzel könnyen leöblíthető, például habzó termékkel távolítsuk el.
✿ Zsíros bőr esetén jótékony lehet egy arctonik. Tisztítás után, a szérum vagy a hidratáló előtt felvíve segít visszaállítani a bőr optimális pH-értékét, és nagyon kellemes érzés használni.

Olyan kis érzékeny!

Sokan gondolják, hogy a bőrük az érzékeny típusba tartozik, ám az valójában egy bőrállapot, amely bármelyik típus esetén előfordulhat. Ha érzékenységet, irritáltságot tapasztalunk, az arcápolóinkat és különösen a tisztítóinkat úgy válasszuk meg, hogy gyengéd, gyulladáscsökkentő, nem irritáló, lehetőleg illatanyagmentes legyen az összetételük, és közben a bőrtípusunk igényeinek is megfeleljenek.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete