Divat

Sminktrükkök a szem formájához igazítva: A ragyogó tekintet titka

Kicsiből nagyobbat, mélyen ülőből nyitottabbat – ha ügyesen sminkeljük, egy kis optikai csalással üdébbnek és fiatalosabbnak mutathatjuk a szemünket.

A szemsminkünket egyáltalán nem csak a szettünkhöz és a szemszínünkhöz érdemes igazítani. Ha figyelembe vesszük a szemünk természetes formáját, és úgy sminkelünk, hogy kihangsúlyozzuk azt, ami szép, és korrigáljuk, ami esetleg nem optimális, a sminkünk harmonikus lehet, a szemünk pedig ragyoghat. Hogy milyen szemformánál mire érdemes figyelni, ahhoz Pataky Ági sminkmester ad hasznos tippeket.

Ránk irányított figyelem

A szemöldök formája és vonala is segíthet abban, hogy a tekintetünkre irányítsuk a figyelmet. Ezek a legfontosabb szabályok, ha jó szemöldök­sminket szeretnénk.

1. A színe csak 1-2 árnyalattal térjen el a hajunk természetes színétől.

2. A formáját alapvetően ne akarjuk megváltoztatni, csak igazítsuk.

3. A felső íven nagyon ne változtassunk, mert azzal az arcunk alapvető karakterjegyét változtathatjuk meg.

4. Ha sűríteni szeretnénk a szemöldökünket, ne egységes felületet fessünk. Természetesebb hatású, ha nagyon éles ceruzával húzunk szálirányba vonalkákat, majd picit elsatírozzuk.

5. Sminklemosásnál a szemöldököt se felejtsük ki!

Rejtett

Ennél a formánál a szemhéj felső része kicsit „rálóg” a szemre, kevés látszik a mozgó szemhéjból főként a szem külső felénél. Ez lehet természetes adottság, de a szemhéj megereszkedése az öregedés miatt is bekövetkezhet.
Így sminkeljük: Ne magát a szemhéjat hangsúlyozzuk, hanem a pillák tövét és a vízvonalat (ez a szemhéj belső, pillákon belüli, szemhez közel eső része).
✿ Hogy elvonjuk a megereszkedett részről a figyelmet, tegyünk egy kis árnyékot a mélyítővonal (a mozgó szemhéj határa) fölé.
✿ Az árnyék az alapsminknél csak 1-2 árnyalattal sötétebb, finom barna legyen, a túl sötét szín még kisebbnek mutatja a szemet.
✿ Amikor a pillákat festjük, ne felfelé, hanem lefelé nézzünk, és a fejet se emeljük meg – így kisebb az esélye, hogy összekenjük a szemhéjat. Érdemes tartós spirált használni.

Lefelé ívelő

Ha a külső szemsarok lefelé ível, az egy kicsit komorrá, szomorkássá teszi az arcot – de sminkkel lehet javítani a helyzeten.
Így sminkeljük: Sminkelésnél ne a szem természetes formáját kövessük, igyekezzünk kicsit „felfelé csalni”.
✿ A körkontúr jól mutathat, ha nem zárjuk a külső szemívet, vagy ha igen, akkor kicsit meghosszabbítjuk felfelé.
✿ Szempillaspirállal az alsó pillasor közepét és a felső ívet fessük hangsúlyosabbra. A pillák göndörítése is jó ötlet.
✿ Használhatunk világosabb, élénkebb színeket a külső szemsarokban. A sötét színeket kerüljük, sem kívül, sem belül nem mutatnak jól.

Mandulaformájú

A kicsit elnyújtott, enyhén felfelé ívelő formához szépen látszódó mozgó szemhéj társul – emiatt viszonylag könnyen hangsúlyozható.
Így sminkeljük: A visszafogott, natúrabb színek és az erősebb, füstös smink is jól mutat ehhez a formához – válasszuk az alkalomhoz és a személyiségünkhöz passzolót.
✿ A természetes formát követő körkontúr halványabban és erőteljesebben is szépen mutat.
✿ Ha a kontúrt elsatírozzuk, az lágyítja a tekintetet és fiatalosabb összhatást ad.
✿ Ha kicsit kerekebb hatást szeretnénk adni a szemnek, a szemhéj közepére világosabb színt vigyünk fel, és a pillákat középen fessük erősebben.

Kerek

Ebben az esetben a szem függőleges mérete közelít a vízszinteséhez, és jól látható a mélyítővonal redője – kicsit csodálkozó hatása lehet a tekintetnek.
Így sminkeljük: Ahhoz, hogy harmonikusabbnak látsszon, a sminkkel kicsit nyújtani kell oldalirányba a formáját.
✿ Érdemes a külső és a belső szemzughoz helyezni a hangsúlyt, vagyis ezeken a részeken erősebben kontúrozni, árnyékolni.
✿ A körkontúrt is úgy érdemes satírozni, hogy a szem két oldala legyen kiemelve.
✿ A pillákat a külső szemsarokban festhetjük erősebben, vagy tehetünk fel ide természetes hatású tincses műszempillát, hogy nyújtottabb hatást érjünk el.

Felfelé ívelő

A szem külső sarka kicsit magasabban van a szem függőleges felezővonalához képest, illetve a külső szemsarok magasabban helyezkedik el, mint a belső.
Így sminkeljük: Abból a szempontból szerencsés szemforma, hogy az idővel megjelenő megereszkedés és a ráncok jóval később mutatják fáradtnak, szomorúnak a szemet, mint például a lefelé ívelő vagy a kerek forma esetén. A sminkelésnél viszont nem érdemes a felfelé ívelést túlhangsúlyozni.
✿ Csodásan mutat hozzá a tusvonal, de ne húzzuk nagyon cicásra, csak finoman vezessük felfelé, hogy ne legyen túlzó.
✿ Az alsó pillasor hangsúlyozása és az alsó kontúr megerősítése harmonikussá teheti az összhatást.
✿ A természetes, világos árnyalatok mellett sötétebbeket is kipróbálhatunk, csak ne satírozzuk túlságosan felfelé, inkább kifelé.

Amire még figyeljünk: nem biztos, hogy a két szemünk teljesen szimmetrikus – a sminkeléssel ezen is korrigálhatunk egy kicsit.

Pillamágia

A hosszú, ívelt szempillák minden szemforma esetén élettelibbé teszik a tekintetet. Az alábbi dúsító, göndörítő-emelő hatású szempillaspirálokkal könnyű dolgunk lesz.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete