Divat

Tönkretette a festés a hajam! Hogyan hozza rendbe a menthetetlennek tűnő tincseket

Töredező, meggyengült, száraz, sprőd tincsek. Vajon tényleg a festés, szőkítés vagy dauerolás miatt nincsenek jó állapotban a fürtjeink? Mesterfodrász szakértőnk elárulja, hogyan óvjuk a hajunkat.

Az olyan vegyszeres, kémiai eljárások, mint a haj festése, szőkítése vagy dauerolása valóban óvatosságot és körültekintést igényelnek, hiszen a haj szerkezetébe „avatkoznak be”, ám ma már ezek egyáltalán nem olyan károsító eljárások, mint akár csak 10-15 évvel ezelőtt voltak. Hogy mire kell figyelni, hogy a hajkoronánkat biztonságban tudjuk, arról Ternyák Kata mesterfodrászt kérdeztük.

„Akinek festett, szőkített a haja, valóban tapasztalhatja, hogy porózusabb, vagyis vízhiányosabb vagy gyengébb, sérülékenyebb, de nem biztos, hogy ez a festés miatt van így – ha nem jól végezzük, akár az egyszerű hajmosás vagy a pakolás használata is károsíthatja. A mai, modern készítményekkel, ha a fodrász precízen betartja a hatóidőket, az ajánlott arányokat, és tudja, hogy a vágyott hajszínt milyen lépésekben lehet biztonságosan elérni, akkor egyáltalán nem kell aggódnunk a hajunk épsége, szépsége miatt. Sőt, ezek a festékek olyan ápoló, fényt és puhaságot adó összetevőket tartalmaznak, hogy megfelelő alkalmazás esetén sokkal egészségesebbnek, csillogóbbnak látszik tőlük a hajunk.”

Mindent, azonnal

Miért lehet mégis, hogy festés után nem olyan a frizuránk, amilyennek azt megálmodtuk? Szakértőnk szerint a leggyakoribb hiba, hogy túl nagy változást szeretnénk túl rövid idő alatt.

„Akár sötétebb hajszínből szeretnénk világosabbat, akár a világosat sötétítenénk, fontos, hogy ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy a fodrász ezt egyetlen lépésben végezze el. A jó fodrász hajdiagnózissal kezd, ez alapján felállít egy tervet, hogy milyen lépésekben érhető el a kívánt színmélység. Használ speciális színradírozót, ami után könnyebben, kíméletesebben lehet megfesteni a vágyott színt. Ha betartja a hajszínváltoztatás menetét, szabályait, akkor nem lesz porózus, vízhiányos a haj. A titok a megfelelő anyag kiválasztásában és annak megfelelő használatában rejlik.

Ha magunknak csináljuk

Az otthoni használatra alkalmas, drogériákban, szupermarketekben beszerezhető dobozos hajfestékekkel hasonló a helyzet.

„Megfelelően alkalmazva ezek a termékek is biztonságosak, nem károsítják a hajat. A nehézség itt inkább az árnyalat eltalálásában, illetve a megfelelő ecsetkezelésben van – épp ezért én azt ajánlom, hogy ha hajszínváltásra vágyunk, azt végeztessük fodrásszal, majd ha megvan a vágyott árnyalat, azt könnyebb az otthon használatos festékkel frissíteni, fenntartani. Ha az árnyalatot egyeztetjük a fodrásszal, és átbeszéljük a festés lépéseit, a legfontosabb fogásokat, akkor szép, színgazdag, egészséges hajat festhetünk saját kezűleg anélkül, hogy a hajunkat veszélyeztetnénk. Különösen igaz ez akkor, ha a meglévőnél világosabb hajszínre vágyunk – ezt nagyon fontos lenne gyakorlott szakemberre bízni, és nem otthon kísérletezni a vegyszerekkel.”

Otthoni hajfestéshez

√ Ne csak a dobozon lévő árnyalatot figyeljük, azt is nézzük, hogy milyen eredeti, kiinduló hajszínre ajánlják az adott festéket.

√ Fontos, hogy a feltüntetett szín festetlen hajra vonatkozik, festett haj esetén eltérő lehet a végeredmény.

√ Festett hajat világosítani otthon használatos festékkel nem tudunk, ezt minden esetben bízzuk fodrászra!

√ Pontosan tartsuk be a használati utasítást, a hatóidőt, és a festéket felhabosítás után nagyon alaposan mossuk ki a hajunkból.

Ha mégis sérült valamiért

A nem megfelelően alkalmazott vegyszerek hatására lehet száraz, porózus vagy épp gyenge, töredező a hajunk. Ilyenkor az alábbi teendőket javasolja a szakértő:

Száraz, porózus hajra

Ha a festék, szőkítő vagy a sok hőkezelés, formázás kiszárította a hajunkat, egy jó pakolás segíthet – ám figyeljünk arra, hogy a vizes bázisúak között keresgéljünk – a  zsíros, gazdag állagú maszkok sem a vízhiányos hajnak, sem a fejbőrnek nem tesznek jót. Főleg a vékony szálú haj esetén kell erre figyelni. Akkor is az ilyen termékek lesznek a megfelelőek, ha dauerolás után érezzük száraznak, sprődnek a hajunkat. Ügyeljünk arra is, hogy nagyon alaposan mossuk ki a terméket a hatóidő leteltével, mert ha benne marad a hajban, akkor tovább károsíthatja.

  • Gyenge, töredező, elvékonyodott tincsek: Zsírosabb, olajosabb, kézkrém állagú pakolásokra van szükség, keresgéljünk a keratinos vagy az argánolajos termékek között. A hajtőre ne vigyük fel őket, csak a végekre kerüljenek, a hatóidő elteltével egy kis vízzel habosítsuk fel őket, majd nagyon alaposan öblítsük ki. Hatékonyabb minden pakolás, ha törülközőszáraz hajon alkalmazzuk, és finoman bemasszírozzuk vagy óvatosan belefésüljük a tincsekbe.
  • Ha jól jön egy kis extra ápolás: Ha olyan fodrászatba járunk, ahol elérhetőek speciális hajkezelések, csodásan feljavíthatjuk a hajunk állapotát egy jól megválasztott szalonkezeléssel. Bízzuk a fodrászra annak kiválasztását, pontosan melyikre van szükségünk. A koncentrált hatóanyagokat és speciális ápoló összetevőket tartalmazó eljárások segítenek a töredezés megszüntetésében, a száraz­ság mérséklésében, a haj fényének és rugalmasságának visszanyerésében. Havi egy-egy alkalommal nagyon látványosan visszatölthető a haj, sőt még a hajfestés eredménye is javítható.

Akármennyire is károsodottnak érezzük a hajunkat, ne használjunk egyszerre balzsamot és pakolást is. Sőt, arra sincs szükség, hogy minden egyes hajmosásnál pakolást tegyünk fel. Jó ötlet váltogatni őket, majd ha helyrejött a frizuránk, a pakolást elég ritkábban használni.

Fotó: gettyimages