Divat

Amit a fodrász is titkol: tények és tévhitek a hajápolásról

Akadnak olyan titkok a hajápolással kapcsolatban, amit még a fodrászunk is csak a saját családjának mer elárulni, hiszen így olyan tévhitekről rántja le a leplet, amiben mások bíztak!

Olívaolaj ápol vagy tönkretesz?

Az egyik házi csodaszernek tartják az olívaolajat, pillanatok alatt új élettel tölti meg a tincseket. Nemcsak a hajhagymákat ápolja, helyre teszi a töredezett hajvégeket, de puhítja is a fürtöket.
„Való igaz, hogy puhává teszi a hajat, ezért egy-egy alkalommal, amikor villámgyors megoldásra van szükségünk, akkor bevethetjük ezt a praktikát. Viszont hosszú távon nem jó használni, mert megköti a haj víztartalmát, ezért még jobban kiszárad. Ráadásul nehéz tökéletesen leöblíteni a fejbőrről, így hajhullást és korpásodást is okozhat. Próbáljuk ki inkább az argánolajat, ami tényleg csodát tesz!” – javasolja szakértőnk, Vadon Zoltán mesterfodrász.

Hajhab a töredezett tincsek ellensége

Hiába a dúsító, rögzítő hajhabok, amelyek szuper frizurát ígérnek, inkább érdemes más megoldást keresni.

„A hajhab magas alkoholtartalma miatt könnyen kiszáríthatja a hajat, főleg töredezett tincsekre nem ajánlott, mert csak ront a helyzeten. Maximum egy-egy alkalommal használjuk, de a legjobb, ha folyékony fixálókat választunk. Például a hajtőemelő- vagy göndörítő spray nemcsak azért jó, mert kevesebb benne az alkohol, de nem is hajtógázzal működnek, így a környezetünket is óvjuk.”

Zselé a régi kedvenc

A zselé volt a legnépszerűbb hajápolási termék, a férfiak a mai napig erre szavaznak.

„Nem szerencsés nagy mennyiségben zselét használni, hiszen az ember fején szinte egy légzáró réteg alakul ki – árulja el a szakértő.
– Ráadásul ugyanúgy tartalmaz alkoholt, mint a hajhab, így ez is hozzájárul ahhoz, hogy kiszárítsa a hajszálakat. Ha mindenképp ragaszkodunk a zseléhez, akkor áldozzunk
a drágább termékekre, mert azokban több az ápolóanyag. Na meg érdemes kísérletezni
a waxszal és annak különböző típusaival.”

Kávézacc inkább narancsbőrre

A kávézaccot általában azért szeretik, mert a benne lévő koffein élénkíti a vérkeringést.

„Pont emiatt sokan azt hiszik, hogy serkenti a hajnövekedést, és hajpakolásként használják. Pedig igazság szerint teljesen felesleges ezzel pepecselni. Inkább próbáljunk ki olyan speciális samponokat, balzsamokat, amelyek koffeint tartalmaznak, mivel ezeket laboratóriumban fejlesztik, így koncentráltabban fejtik ki a hatásukat” – javasolja a mesterfodrász.

Öblítő csak a ruhákra!

Ruhákra való öblítő a hajra? Bizony, korábban jó néhány fodrász ajánlotta ezt a tippet a vendégeinek, mert állításuk szerint puhák lesznek tőle a tincsek.

„Lehet, hogy a benne lévő adalékanyagoknak köszönhetően elsőre valaki azt tapasztalja, hogy lágyabb lett a haja, de egész biztosan károsítja a szálakat – szögezi le a szakértő. – Keressünk inkább speciális hajöblítőket, balzsamokat, amelyek valóban segítenek.”

Hajvasaló nem ártunk vele?

Kerámialapos, teflonos, ionos? De vajon tényleg hatásosak a különböző bevonatok, vagy tönkreteszik a hajat?

„Szinte mindegyik termék kerámialapos, de érdemes arra figyelni, hogy ionos legyen. Ha jó minőségű vasalót használunk, akkor nem teszi töredezetté a szálakat, hanem fényesebbé varázsolja azt. A lényeg, hogy ennek ellenére ne használjuk minden nap.”

Citrom valódi fegyver

Azért akad olyan természetes hajápolási módszer, aminek nemcsak a híre jó, hanem valóban hatásos is. A citrom hatásos természetes hajápoló, de akadnak, akik szerint savas hatása tönkreteszi a frizurát.

„Azt kell mondanom, hogy a citrom valóban hatásos, mert anélkül teszi világosabbá
a tincseket, hogy kiszárítaná. Emellett a benne lévő hatóanyagok, vitaminok tényleg egészségessé varázsolják a hajat, megszüntetik a zsírosságát” – árulja el Vadon Zoltán.

fotó: pexels