Otthon Riportok

Kincs a filterben: szépülhet és takaríthat is a kávézaccal, sőt az eldugult lefolyót is tisztítja

Miután lefőztük és elkortyolgattuk a kávét, a legtöbbször a szemétben landol a zacc. Pedig kár elpazarolni, hiszen rengeteg dologra használhatjuk. Érdemes félretenni, gyűjtögetni, mert meglepően sokoldalú.

Öntsük a cserépbe!

A kávé rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amire növényeinknek szükségük lehet: foszfort, káliumot, kalciumot és magnéziumot. Ezt különösen a cserepes virágok hálálják meg, hiszen az ő földjükben nincs természetes ásványianyag-utánpótlás, de a kert talajának is jót tesz, ha zaccot szórunk rá. Még kényelmesebb a dolgunk, ha az elhasznált kávéőrleményt vízzel hígítjuk: 2-3 deka zaccot öntsünk fel 2 liter vízzel, és néhány napig hagyjuk ázni a keveréket. Ezzel később nemcsak a földet öntözhetjük, hanem a növényeket is lepermetezhetjük. A kávés kezelés javítja a savanyú talaj pH-értékét, ráadásul a csigákat is távol tartja növényeinktől.

Szagtalan frizsider

A hűtőszekrényből néha furcsa szagok bújhatnak elő, mivel a készülék belső falán lecsapódik a pára, és ez a nedvesség penészesedést okoz. Ám ha a kiszárított kávézaccot apró vászonzsákokba csomagolva berakjuk a hűtő ajtajába vagy egy-egy polcára, akkor felszívja a nedvességet, s így elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.

Természetes súrolószer

Mivel a zacc savas kémhatású, ráadásul finom és kemény szemcsékből áll, remekül beválik természetes súrolószerként. Megtisztíthatjuk vele a zsíros, olajos lábosokat, a sütő belsejét, a tűzhely lapját vagy akár a kerti grill rácsát is. Még hatékonyabban dolgozhatunk, ha a zsíros részekre először száraz kávézaccot szórunk, ez felszívja a zsírt, és utána könnyedén letörölhetjük. A zacc szagtalanító hatását remekül kihasználhatjuk a vágódeszkák súrolásánál, mert semlegesíti a fába beivódott hal, hagyma és fokhagyma aromáját.

Hajkondicionáló a konyhapultról

Mindenki szeretné, ha haja selymes és ragyogó lenne. Sokan komoly összegeket költenek el különféle divatos kozmetikumokra, pedig ingyen is kiváló megoldás kínálkozik: a kávézacc. Csak mossuk át vele a hajat, bőségesen öblítsük le, és az eredmény magáért beszél majd. Ez a kezelés a világosszőkék számára nem ajánlott, mert enyhén barníthatja a hajat – a barnák számára viszont jó hír, hogy természetes hajszínüket még ragyogóbbá és teltebbé varázsolhatják.

Varázslat a szekrényben

Ha apró vászonzacskókban száraz zaccot lógatunk fel a ruhásszekrényben, akkor kellemes, enyhe kávéillat csap meg minket, valahányszor kinyitjuk az ajtót. Keverjük az őrleményt narancshéjjal, vaníliával vagy fahéjjal, s máris egy elegáns belvárosi kávézó diszkrét illatát árasztják majd a ruhák!

Tökéletes bőrradír

A finomabb őrlésű kávék maradékához keverjünk annyi olíva- vagy mandulaolajat, hogy krémszerűvé váljon. Ez a massza tökéletes bőrradír. A természetes szépségápolás hívei esküsznek rá, hogy a legjobb bőrradírok között is megállja a helyét, ráadásul a narancsbőr enyhítésére is kiválóan használható.

Tökéletes bőrradír

A finomabb őrlésű kávék maradékához keverjünk annyi olíva- vagy mandulaolajat, hogy krémszerűvé váljon. Ez a massza tökéletes bőrradír. A természetes szépségápolás hívei esküsznek rá, hogy a legjobb bőrradírok között is megállja a helyét, ráadásul a narancsbőr enyhítésére is kiválóan használható.

Beduzzadt szemek

Egy órán át tartsuk hűtőszekrényben a nedves kávézaccot, utána kenjük a szem környékére. Dőljünk hátra, és pihenjünk így húsz percet, majd mossuk le bőrünkről a masszát. Ha nincs kedvünk vagy időnk mindehhez, akkor a zaccot egy papír zsebkendőbe is betekerhetjük, s a nedves csomaggal áttörölhetjük a felpüffedt bőrfelületeket.

Nincs többé zavaró szag!

A cipők kellemetlen szagát hatékonyan eltünteti némi kiszárított, vászonba csomagolt kávézacc. Helyezzük a cipőbe, és perceken belül megszűnik a zavaró szag, ráadásul a kis vászonzacskók többször is felhasználhatók, így érdemes néhányat bekészíteni belőlük a cipősszekrénybe.

Ragyogó színek

Szőnyegeink színét nemcsak ecetes átdörzsöléssel élénkíthetjük fel. Szórjunk rájuk száraz kávézaccot, hagyjuk ott pár percig, majd porszívózzuk át a felületeket – és a szőnyegek máris régi színükben
ragyognak!

Sosem dugul el a mosogató

Mivel a kávézacc lúgos kémhatású, egyszerűen és hatásosan felhasználhatjuk a lefolyó zsírtalanítására: amikor a kávéfőzőt tisztítjuk, a zaccot szórjuk a mosogatóba, majd bő vízzel öblítsük le.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete