Riportok

Kötelező palackvisszaváltás: a kisboltok ihatják meg a levét a remek kezdeményezésnek

Az egyszer használatos műanyag, fém és üveg italcsomagolások többsége még az idén visszaválthatóvá válik. Hogyan lehet majd visszavinni a boltba a palackokat ott, ahol – akár az egész településen – nincs automata?

Bár a kötelező visszaváltási rendszer elvileg januárban indult, a gyártók június 30-ig még forgalomba hozhatják a nem visszaváltható csomagolásokat. Mostanság kezdenek felbukkanni az üzletekben a vissza­váltható palackok és dobozok, amelyek hamarosan átveszik az uralmat a polcokon. A nagyobb üzletekben automatákba tudjuk majd őket bedobálni, de hogyan oldják meg a helyzetet azok a kisboltok, ahol nem fér el a berendezés?

Érdemes regisztrálni
A visszaváltási rendszerbe eddig a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak volt kötelező regisztrálniuk, ezek többségében fel is szerelték az automatákat. A MOL hulladékgazdálkodással foglalkozó leányvállalata, a MOHU viszont kézi átvevőpontként üzemelő kisebb üzletek, vendéglátóhelyek jelentkezését is várja. A boltoknak meg is éri a szerződéskötés, hiszen vevőcsalogató lehet a visszaváltás lehetősége.

Így működik a kézi rendszer
Kézi visszavétel esetén a bolt dolgozója egy okostelefonos alkalmazás segítségével olvassa le a palackok, dobozok vonalkódját, és ezek alapján adja vissza a vevőnek a darabonként 50 forintos betéti díjat. „A visszavett csomagolást rövid ideig a kereskedő tárolja, de ennek helyigénye a tapasztalatok szerint nem nagyobb, mint egy háztartási hűtőé” – mondja Szabó Szilvia, a MOHU Gyártói felelősségi rendszerek vezetője. Ezután pedig megérkezik a csomagolásokért az a magyar gyártású, világviszonylatban is újdonságnak számító autó, amelyik átveszi azokat.

Teljesen automatikus
Duma László, a mobil visszaváltó automaták gyártását és üzemeltetését végző Returmatic Zrt. alapítója szerint a rendszerrel szerződésben álló boltokban összegyűlő csomagolások mennyiségét az applikáció figyeli. 900 darabnál jelez, 1000 darabnál pedig küldi az autót az összegyűlt göngyölegekért. A boltosnak nincs más dolga, mint átadni a zsákokat a teherautó sofőrjének, aki bedobálja a csomagolóanyagokat a mobil automatába.

A gép azonosítja a palackokat, üvegeket, dobozokat, azok vonalkódját, és automatikusan kiszámolja, majd visszautalja a boltosnak járó visszaváltási és kezelési díjat. A készülék a palackokat és dobozokat tömöríti, az üveget pedig összezúzza, így szállítja el újrahasznosításra. Arra azonban vigyázni kell, hogy visszaváltáskor a palackok még sérülésmentesek legyenek – egy-két horpadás belefér, de a sérült palack sajnos nem fog átmenni a gépen” – figyelmeztet Duma László.

Miért kell vigyázni rá?
Felmerül a kérdés: ha a gép úgyis tömöríti, összezúzza a csomagolásokat, miért kell figyelnie a fogyasztónak a sérülésmentességre? Duma László szerint azért, mert az automata forma, súly, valamint a speciális vonalkód alapján azonosítja az adott csomagolástípust. Csak az után fizetheti vissza az 50 forintos betétdíjat, amelyik után a fogyasztó a vásárlásnál valóban megfizette azt. Akkor sem felel meg a palack vagy a doboz, ha folyadék van benne, vagy más ország hasonló rendszeréből származik. A most még betéti díj nélkül vásárolható palackokat sem fogják visszavenni, hiszen nincs rajtuk a visszaváltást lehetővé tevő vonalkód, nem érdemes tehát gyűjtögetni őket.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete