Egészség Riportok

Mínusz 10 kiló az esküvőig: gyors és tartós fogyás a nagy napig három hónap alatt

Nyárra tűztük ki a menyegzőt, gyönyörű lesz a ruhánk, de a próba óta felszaladt ránk néhány kiló. Pánikra semmi ok!

Nagyon jó kiindulási pont az esküvő

„Erős belső motiváció hozhat igazi sikert. Három hónap alatt általában már szép eredményeket lehet elérni” – kezdi dr. Tóth Tamás obezitológus. A tavaszi időszak a legoptimálisabb a fogyókúra elkezdéséhez. Ha tehetjük, kérjük szakember segítségét, de egyedül is nekiláthatunk. „Nem ritka a vészhelyzet a praxisomban, ilyenkor három hét alatt kell csodát tennem. Rapid fogyasztást azonban csak úgy vállalok, ha utána nagyjából három hónapig korrigálunk. Így elkerülhetjük a visszahízást, vagyis a jojo-effektust.”

Cél: a zsírfogyás

A köznyelv a súlycsökkenést tekinti fogyásnak. De ha súlycsökkenést mutat a mérleg, az bármitől lehet. A szervezetnek azt a részét, ami nem zsír, úgy hívják: zsírmentes testtömeg. Onnan lehet a leggyorsabban fogyni, de ez valójában pusztulás. A jó fogyókúra bontja a zsírt, de megóvja a zsírmentes testtömeget, például az izmokat. A zsírfogyás mindig ruhaméretben érzékelhető, amit a mérleg nem biztos, hogy mutat. Fontos a rendszeres súlymérés, de az igazi diétában zsírfetisiszták vagyunk, nem mérlegfetisiszták! Ha egy átlag női fogyókúrázó az első 5 hétben a mérleg szerint 8 kilót veszít a súlyából, akkor az jó úton jár, mert ez nagyságrendileg 6 kiló zsírfogyást jelenthet.

Kezdjük hirtelen és szigorúan!

Fogyáskor a szervezet védekező mechanizmusa nem indul be azonnal. Ezért az első 5 hétben egy szigorú, és agresszív diétát kell követnünk! Ilyenkor érdemes fegyelmezettnek és precíznek maradnunk. „Én azt a nézetet képviselem, hogy fogyókúránk fő motívuma az első hetekben mindenképpen az étkezés megszorítása legyen, ne a sport növelése” – mondja dr. Tóth Tamás. Öt hét elteltével lassítsuk a fogyást. Naponta már csak néhány száz kalóriát takarítsunk meg, vagyis diétánk álljon minél közelebb a normál étkezésünkhöz. Ezzel a kíméletes módszerrel garantált a megtartás. Keveset kell enni vagy normál étkezés mellett többet mozogni. Az utolsó kilókra érdemes rááldozni két-három hónapot. A szervezet itt már nagyon erősen védekezik, tilos vele erőszakoskodni. Napi 500 kalória körül érdemes megtakarítani, vagyis alig-alig diétázni. Emellett ajánlott heti 3-4-szer mozogni. Ez inkább egy életmódváltás és nem igazi fogyókúra. Ráadásul így az esküvőnk napján már bátran ehetünk.

Szakértőnk ajánlása:

Fogyókúra esetén szigorúan tartsuk be a napi 3 étkezést:

Reggelire: fehér színű, nagy fehérjetartalmú, könnyen emészthető ételt válasszunk pl. tojás, túró, tejföl, kefir, joghurt, feta sajt + valami szénhidrát. Szénhidrát kell még fogyókúra alatt is, az agynak szüksége van rá. Reggel a legjobb bevinni. Mennyisége ne haladja meg a 100 grammot. Legjobb a teljes kiörlésű vagy tönkölykenyér. Semmiképp ne hagyjuk ki a reggelit!

Délelőtt: vízfogyasztás!

Ebéd: legyen pszichés élmény, se nagyon kevés, se nagyon sok. Kb. 600–800 kilókalória. Nem butaság az első időkben ételszállító cégtől rendelni, akkor a későbbiekben lesz fogalmunk a kalóriaszámlálásról. Fő a változatosság! Lehet leves és saláta, főzelék és feltét. Ha nincs élvezeti értéke az ebédnek, hosszabb távon nem lesz fenntartható a fogyókúra. Ne kínozzuk magunkat! Ebéd után, desszert gyanánt heti 2-3 alkalommal adhatunk magunknak jutalomfalatot, de süteményt és magas kalória- és cukortartalmú italokat nem (100% bioivólét sem). Amit lehet: 1 kocka csoki, gyümölcs (banánon, szőlőn, mangón kívül bármi).

Délután: vízfogyasztás!

Vacsora: kevés zöldség-hal, kevés zöldség-hús. A vacsora ne legyen habzsi-dőzsi jellegű. Ha bűnöztünk, másnap kompenzáljunk. Ha ismerjük a saját szervezetünk reakcióit, pontosan érezni fogjuk, mit kell ilyenkor tennünk.

Álljunk ellen a nassolásnak!

Az esküvő diétában az egész álló nap tartó csipegetéssel, kortyolgatással kell legjobban vigyáznunk. Csupán 3-4 alkalom legyen a nap során, amikor íz ér a nyelvünkhöz. „Ha délelőtt elkortyolgatunk egy liter zöld teát, az is nass. Bár 0 kalória, táplálkozásnak számít. Ha esküvőre készülünk, maradjunk meg szigorúan a napi három étkezésnél. Ha túl vagyunk az esküvőn, és kifújtuk magunkat, vagyis a megtartás fázisában a napi három étkezés már nyugodtan emelkedhet négyre. Például uzsonnára lelkiismeret-furdalás nélkül elmajszolhatunk egy női maréknyi sózatlan mandulát vagy kesudiót” – magyarázza dr. Tóth Tamás.

A legjobb megelőzni

Gergye Laura, a Turbó Diéta® Központ Háziasszonya többéves rekreációs és sportoktatói tapasztalattal rendelkezik. Szakértői segítséggel támogatja nap mint nap a hozzá forduló fogyni vágyókat. Laura szerint, hogy elkerüljük a túlsúly kialakulását, a legjobb, ha évente legalább kétszer kéthetes időszakban mértékletesen és visszafogottan eszünk. Így nem kell nagy alkalmak előtt pánikszerűen diétáznunk. Inkább időnként hagyjuk el a zsíros ételeket, kerüljük a lisztet, a cukrot. Sportoljunk rendszeresen, mert csak így tudjuk megőrizni anyagcserénk tökéletes működését. Ha felszalad ránk pár kiló, ne legyintsünk rá, reagáljunk azonnal. Pár napig csökkentsük a kalóriabevitelt, igyunk például finom turmixokat. Ezzel a néhány aprósággal elkerülhetjük, hogy komoly súlyfelesleg rakódjon ránk.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete