Konyha

A hagyma és a krumpli ősellenségek: ezeket az ételeket nem szabad egymás mellett tárolni a hűtőben

Minden azon múlik, mely zöldségek és gyümölcsök termelnek etilént, és melyek szívják fel könnyen ezt az emberre ártalmatlan gázt. Ezek az ételek együtt könnyen megromlanak, ha viszont szétválasztjuk őket, tovább maradnak frissek, finomak.

A boltban vásárolva sokszor fel sem tűnik, milyen sokféle ételt dobunk a kosárba, melyeket aztán nem is tudunk felhasználni, mivel a főzésig megfonnyadnak, bebarnulnak, bepenészesednek – így többnyire a kukában végzik. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nemcsak az egyre növekvő drágulás miatt különösen fontos, hanem a környezetünket is megóvjuk vele. Hogyan tudjuk megelőzni a pazarlást? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk! Ha ismerjük a friss termékek biztonságos tárolási tippjeit, elkerülhetjük a pocsékolást, illetve hogy fonnyadt salátát kelljen felszolgálni a tojásos nokedli mellé.

Hagyma mellé tilos a burgonyát!

Az ételek élettartam-maximalizálásának az a legfontosabb titka, hogy soha ne tároljunk egymás mellett etilénérzékeny gyümölcsöket vagy zöldségeket olyanokkal, amelyek nagy mennyiségű etiléngázt termelnek. Ilyen a hagyma, ugyanis a konyha csípős fő összetevője felgyorsítja például a burgonya érését, ami akkor még bosszantóbb, ha nagyobb mennyiséget vásároltunk belőle. Ugyanez vonatkozik a fokhagymára is, annak ellenére, hogy ezt a három alapélelmiszert ugyanúgy hűvös, sötét helyen kell tárolni.

Messze az almától

Mivel télen az almából is szokás több kilónyit felhalmozni – főleg, ha valahol akciósan be tudjuk szerezni –, azt sem árt tudni, hogy ne pakoljuk össze más gyümölcsökkel. Akár a konyhapulton is tárolhatjuk, de mivel jelentős etiléngázt bocsájt ki, legalább 15-20 cm távolságra legyen a többi gyümölcstől, zöldségtől. Az almához és a banánhoz (kivéve az éretlen zöldet) hasonlóan a dinnye is etilént termel, ami a közeli termények túléréséhez vezethet. Igaz, utóbbi inkább nyári gyümölcs, de jobb memorizálnunk, hogy ezt a finomságot is érdemes mielőbb elfogyasztani, vagy olyan zárt csomagolásban tárolni a hűtőben, amely megvédi a közelében elhelyezett finomságokat a túléréstől.

Mi legyen a gombával?

Bár se nem gyümölcs, se nem zöldség, sokan a gombára is termésként tekintenek, és gyakran tárolják más termékekkel együtt a hűtőszekrényben. Azonban a kis kalaposok nagyon kényesek, és rendkívül érzékenyek a közeli ételek, ételmaradékok erős szagára, ezért kell távol tartani a csípős dolgoktól. Tulaj­donképpen akkor járunk a legjobban, ha papírzacskóba tesszük a gombát, ami felszívja a felesleges nedvességet, kellő levegőhöz juttatja, és megóvja a szennyeződésektől.

Nyerhetünk is vele

Bár az érett banánban és a paradicsomban sok közös vonás van – mindkettő etiléntermelő gyümölcs, segíthet a rák elleni küzdelemben és a legjobb szobahőmérsékleten, pulton tárolni –, mégsem lesznek békés szomszédok. Ez a sárga-piros páros valójában azon gyümölcsök és zöldségek listáján szerepel, amelyeket nem szabad együtt tárolni, ugyanis felgyorsítják egymás érését, ami korai romláshoz vezethet. Ugyanígy a kivit és a mézdinnyét is elkülönítve rakjuk a spájzba, hacsak nem esszük meg azonnal vagy maximum másnap.

Az is igaz, hogy akár a segítségünkre is lehetnek ezek az ételek. Túl kemény a paradicsom a holnapi szendvicshez? Helyezzük a banán mellé, hogy mihamarabb megpuhuljon. Ugyanez történik az avokádóval is a már barnuló banán mellett, főleg, ha vastag papírzacskóba csomagoljuk, és egy éjszakán át pihentetjük.

Ne menjen az aljára!

A fűszernövények könnyen összetörhetnek és elfonnyadhatnak a hűtő mélyén, főleg, ha rákerülnek a paprikák, uborkák és egyéb nehezebb zöldségek. A lágyszárú zöldek meglehetősen kényesek, ezért ha rövid időn belül nem használjuk fel őket, csippentsünk le a szárak végéből, távolítsuk el a fonnyadt, barna leveleket, tegyük egy kis edénybe, öntsünk alá egy kevés vizet, majd helyezzük a hűtő egyik polcára. Ez nemcsak frissen és ízletesen tartja a zöldfűszereket, de megakadályozza, hogy megsérüljenek vagy összetörjenek a tárolóban lévő nehezebb zöldségek alatt.

A karfiol és a társai

A karfiol erősen etilérzékeny, így igyekezzünk minél tovább megtartani a frissességét. Amennyiben műanyag vagy komposztálható zacskóban tároljuk, győződjünk meg arról, hogy nem zártuk le hermetikusan, hogy levegő jut­hasson a csomagolásba. Az a legjobb, ha a hűtőszekrény zárható fiókjában találunk neki helyet más etilérzékeny zöldséggel: ilyen a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó is.

Különcködő zöldek

Az avokádó télen különösen közkedvelt étel, hiszen rendkívül tápláló, sok proteint tartalmaz. Ahogyan az uborka is rendszeresen kerül az asztalra, akár magában, lesózva vagy salátában. Együtt is fogyaszthatjuk őket, ám felhasználás előtt soha ne várakozzanak egymás mellett a kamrában. Az avokádó az uborkával ellentétben tovább érik, ami az etiléngáz-termeléssel hozható összefüggésbe. Tehát, ha nem akarjuk, hogy az uborka idő előtt megpuhuljon, akkor inkább tegyük a leveles vagy a gyökérzöldségek mellé. Az avokádó viszont mehet az alma, az érett banán, a paradicsom, és a barackok mellé.

Tapadós illatok

A gyümölcsök és zöldségek általában olyan illatanyagokat bocsátanak ki, amelyeket más termékek vagy élelmiszerek könnyen beszívnak. A klasszikus példa erre az alma, amelynek illatát a sárgarépa különösen ügyesen képes elnyelni. Érdekes, de a káposzta is könnyen lesz almaillatú. Minél közelebb és zártabb helyen vannak, annál intenzívebben jelenik meg az almaillat bennük.

Plusz pakolási tippek

A túlzott nedvesség és magas

hőmérséklet hamar ehetetlenné teszi a zöldségeket. A friss és ropogós zöldek titka a szárazság – ha kell, töröljük át, mielőtt betennénk a hűtő műanyag, zárható rekeszébe.

Érdemes különböző méretű tárolóedényeket vásárolni, és azokban tenni az egymást nem tűrő ételalapanyagokat. Így nem végzik a szemétben az egyébként drága és értékes csemegék.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete