Divat

Illatos lépések: 11 házi szer a bűzös cipők ellen – a kilencedik különösen meglepő

Meleg, bundás, zárt: ezek az őszi, téli csizmák, bakancsok jellemzői. Ám pont ezen tulajdonságok miatt gyorsan kellemetlen szagúak lehetnek, pláne, ha meg is ázunk bennük. Mit tehetünk ellene?

Először is ne szégyelljük magukat, mert a legnagyobb odafigyelés mellett is elképzelhető, hogy rossz szagú a lábbelink – ez nem a higiéniánk hibája. Több tényező is hatással van az állapotára: az időjárás, a bőrünk hőleadó képessége, de megemlíthetjük magát a cipők anyagát is. A belső bélések között is van olyan, amelyik jobban elvezeti a nedvességet, és olyan is, amelyik kevésbé. Ugyanez vonatkozik a külső anyagra: másként viselkedik a bőr, a műbőr vagy a nubuk.

Először is ne szégyelljük magukat, mert a legnagyobb odafigyelés mellett is elképzelhető, hogy rossz szagú a lábbelink – ez nem a higiéniánk hibája. Több tényező is hatással van az állapotára: az időjárás, a bőrünk hőleadó képessége, de megemlíthetjük magát a cipők anyagát is. A belső bélések között is van olyan, amelyik jobban elvezeti a nedvességet, és olyan is, amelyik kevésbé. Ugyanez vonatkozik a külső anyagra: másként viselkedik a bőr, a műbőr vagy a nubuk.

Levegő!

A kellemetlen tünet elkerülése érdekében szellőztessük rendszeresen a lábbelit az erkélyen, teraszon vagy az ablakpárkányon. Amennyiben mindennap ugyanazt a darabot hordjuk, nehéz alaposan átszellőztetni – ha tehetjük, legalább egy váltócipőt szerezzünk be.

Szárítva

Ha beleizzadtunk a csizmába, bakancsba, fontos, hogy kiszárítsuk azt. Megtehetjük ezt a levegőn (soha ne állítsuk a fűtőtest közelébe), de teletömhetjük újságpapírral vagy papírtörlővel, hogy felszívja a nedvességet. A cipőtárolás is csak száraz helyiségben
javasolt.

Mosás

Ahogy a ruhánál, úgy a cipő esetében is a mosás a legkézenfekvőbb megoldás a szagok és foltok eltávolítására. Persze csak ha az ápolási útmutató megengedi a lábbeli mosását – győződjünk meg róla. A textilből készült, mosható darabokat alacsony hőmérsékleten, kímélő programon vagy kézzel mossuk ki. A szennyeződéseket egy fogkefével vagy puhább súrolókefével lehet kivenni.

11 szagsemlegesítő házi szer

1. Szórjunk egy zacskó sütőport a cipőbe, hagyjuk ott egész éjszaka, majd reggel kézi porszívóval távolítsuk el. Mivel a sütőpor magába szívja a nedvességet, így másnap reggelre friss és illatos lesz a lábbeli.

2. A szódabikarbóna szintén hatásos szer a szagok ellen: estére tegyünk belőle egy keveset a cipőbe, reggel pedig egyszerűen szórjuk ki, vagy porszívózzuk ki a lábbelit.

3. A kávé is semlegesíti a kellemetlen szagokat, ezért szoktak a kukákba is kávét tenni a bűz elűzésére. Ezt a tulajdonságát a cipőápolásnál is hasznosíthatjuk: ugyanazt a módszert alkalmazzuk az őrölt kávénál, mint a sütőpornál. Szórjunk belőle a bakancsba csizmába, hagyjuk ott éjszakára, majd reggel porszívózzuk ki. Figyelem, világos bélésű lábbelinél előfordulhat, hogy a kávé elszínezi!

4. A teafaolaj antibakteriális hatását szintén sok helyen használják. Cseppentsünk két csepp teafaolajat mindkét cipőbe este, és reggelre illatos lesz. Ha nem szeretnénk, hogy véletlenül foltos maradjon a belseje az olajtól, tegyünk egy kis teafaolajat egy vattára, és töröljük át vele a lábbeli felszínét.

5. A citrusokban található illóolajok szintén jó szagsemlegesítők, ezért is szokták a különböző vegyszerekbe is belekeverni. Tegyünk egy kevés citromhéjat a cipőbe, hagyjuk bent néhány óráig, majd távolítsuk el.

6. Töltsünk sót vagy tiszta macskaalmot egy zokniba, kössük meg, majd tegyük a csizmába, és hagyjuk benne egy éjszakára. Ez idő alatt előbbiek magukba szívják a szagokat.

7. A gyógyszertárban kapható 70 százalékos alkohol szintén szagtalanít és fertőtlenít. Ehhez 3:1 arányban hígítsuk vízzel, és egy ronggyal finoman dörzsöljük a cipő anyagába.

8. A nagyon alacsony hőmérséklet szintén elpusztítja a baktériumokat, így ha egy napra egy lezárható műanyag zacskóban a fagyasztóba rakjuk a sportcipőt, szagtalanul vehetjük ki onnan.

9. A fahéj is hatásos ellenszer: ez a fűszer ugyanis megköti a kellemetlen szagokat. Ma már egyébként fahéjas talpbetétek is kaphatók, de néhány csipet fahéj a cipőbe szórva szintén segíthet.

10. A száraz (még nem használt) teafilter is a segítségünkre lehet. Legalább egy éjszakára tegyük bele a lábbelinkbe, és reggelre eltűnik a kellemetlen szag.

11. Az ecet természetes fertőtlenítőszer, ezért remekül szagtalanítja a cipőket. 4 evőkanállal keverjünk el 1 liter vízben, majd egy ebbe mártott ronggyal, fogkefével dörzsöljük át a bakancs belsejét. Egy éjszakán át hagyjuk így, másnap töröljük át vizes ronggyal.

Szöveg: kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete