Divat Otthon

Utolsó pillanatos készülődés: a kuglófformából is lehet meghitt adventi koszorú

A karácsonyi készülődés sokaknál november elején elindul, de vannak, aki mindig az utolsó pillanatra hagyják a készülődét. Nekik mutatunk az alkalomhoz illő, különleges, kreatív asztaldíszeket az otthon is megtalálható tárgyakból!

Az év utolsó hónapja a legtöbbünknél együtt jár a lakás dekorálásával is, hogy széppé, meghittebbé tegyük a legfontosabb ünnepet. A zord, borús hetekben a gyertyák szelíden lobogó lángja, a különböző hangulatvilágítások és a csillogó díszek megnyugvást adnak, amikor hazaérkezünk az ajándékbeszerző-körutakról a hideg, fénytelen téli napokon. A karácsony éke egyértelműen a fa, de az csak szentestére készül el teljes pompájában, ám az azt megelőző négy hétben is ott van már az asztalon az adventi koszorú, amelynek gyertyáit a karácsony előtti négy vasárnap gyújtjuk meg.

A legfontosabb a biztonság

Mivel ezeket a lakásdíszeket sok száraz termés, már kiszáradt fenyőág, esetleg libbenő végű szalagok veszik körül, könnyen lángra kaphatnak. Igyekezzünk olyan gyertyát vásárolni, ami cseppmentesen ég. Az adventi készítményeknél mindig különösen fontos, hogy lefekvés előtt fújjuk el a gyertyákat!

A végtelenséget szimbolizáló, kör alakú koszorú helyett választhatunk más formát, sőt akár egyáltalán nem hagyományos asztaldíszeket is. A lényeg úgyis az, hogy ha magunk készítjük el, önmagában a kézműves munka időtartama is a felkészülés része lesz. A klasszikus fenyős alap sokakat elriaszt, hiszen a meleg lakásban töltött négy hét alatt nagyon valószínű, hogy potyogni fog a tűlevél, de mégsem akarnak mű dolgokat. Nekik lehet jó választás a nem hagyományos alapra készült lakásdísz.

Egyszerűen nagyszerű

Nem kötelező koszorú formában gondolkodni, ha szépet szeretnénk. Egy kör alakú mélyebb tál is alkalmas lehet a célra. Válasszunk egy díszes darabot, amibe tömzsi gyertyákat helyezünk. A széles talppal biztonságosan állnak majd karácsonyig. Szórjuk körbe termésekkel, szárított gyümölcsökkel. Megtörhetjük a gyertyák unalmát, ha színben egymással harmonizáló, de eltérő formájúakat használunk.

A kevesebb több

A legkevésbé sem szokványos, viszont biztos egyedi lesz az idei asztaldíszünk, ha kiürült szörpös üvegekbe állítunk gyertyát, és azt díszítjük karácsonyi figurákkal, fenyőágakkal, gömbökkel vagy akár sütikiszúró formákkal. Nagy előnye, hogy ha le is ég egy-egy gyertya, könnyen kicserélhetjük azt, hogy december 24-ére mind a négy ismét pompázhasson. Próbálkozhatunk befőttesüvegekkel is, amelyek megtörve és szétszórva a fényt a nappaliban még ünnepibb hangulatot varázsolnak.

Rusztikus

Egy lepattogott zománcú sütőtál is lehet az adventi dísz alapja, mint például a nagyitól ránk maradt kuglófforma. Ha nem áll meg a gyertya az alján, rögzítsük pár csepp viasszal, vagy tűzzük száraz rögzítőhabba. Töltsük fel a formát dióval, termésekkel vagy éppen gömbökkel, és már kész is van az igazán egyedi gyertyatartó.

Számos lehetőség

Egy natúr faszelet is lehet az asztaldísz alapja. A számozott gyertyák kedvességet csempésznek az egyszerű és letisztult asztaldíszbe, amit pár pillanat alatt el lehet készíteni. Érdemes itt is szélesebb gyertyákat választani, így megállnak maguk is, és nem kell a rögzítésükkel bajlódni. Díszítsük a tálat kedves karácsonyi figurákkal, hogy fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Tradicionális

Ha mégis a hagyományos formánál maradunk, és magunk szeretnénk elkészíteni a koszorút, a legegyszerűbb, ha a gyertya alá vásárolunk beszúrót is, amit minden virágárusnál találni ilyenkor pár száz forintért. A koszorút díszíthetjük gömbökkel, gyűjtött termésekkel, de még faágakkal is.

Illatos készülődés

A gyertyák fényével a karácsonyi időszakban együtt jár a fenyő és különböző, hagyományos fűszerek illata is, mint az ánizs, a fahéj, a babér vagy a narancs. A karácsonyi sütemények illatát nem szükséges mesterséges aromákkal illatosított gyertyákkal előcsalogatni, elkészíthetjük magunk is a saját illatgyertyánkat. Fahéjrudakat, babérlevelet, szárított narancsszeleteket fogassunk spárgával a vastag gyertya köré, ami egyrészt szép lakásdekoráció is lesz, másrészt, ahogy ég a gyertya, és átmelegíti a fűszereket, pompás illatot is ad.

Fotók: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete