Divat

Megritkult a pillák: 19+1 otthoni praktika dúsításra, hosszabbításra

Az idő múlása sajnos a szempilláinkon is nyomot hagy. Ha szeretnénk kicsit javítani a helyzeten, és egészségesebbé varázsolni őket, a sminkelés mellett az ápolásukra is nagyobb figyelmet kell fordítani.

Vajon mi az oka annak, hogy a szempillaspirál az egyik legjobban fogyó, legtöbbet vásárolt, leggyakrabban használt sminkeszköz? Nagy szerepe van a népszerűségében annak, hogy a dús, hosszú, íves pillák szép keretet adnak a szemnek, élénkebbnek mutatják a tekintetet, és egy kis titokzatosságot is kölcsönöznek neki. A legtöbb nő arra vágyik, hogy festés nélkül is dús, hosszú szempillája legyen. Az alkati adottságokon ugyan nem tudunk változtatni, de ha megfelelően ápoljuk és óvjuk a szálakat, sokat tehetünk azért, hogy a pilláink a lehető legjobb formájukat hozzák.

Tisztítsuk óvatosan!

Aki nem sminkel, annak a mindennapi arctisztítás során elég a szemet és a szemkörnyéket megtisztítani a választott termékkel. Ha sminkelünk, akkor elengedhetetlen a pillák alapos tisztítása. Minden este, lefekvés előtt távolítsuk el a festéket a szálakról és a szálak közül. Ahhoz, hogy a sminkeltávolítás kíméletes, de hatékony legyen, tartsuk be az alábbi szabályokat:

✔ Először olajos vagy kétfázisú lemosóval oldjuk fel a festéket – vízálló smink esetén ez különösen fontos.
✔ Ne dörzsöljük a szemet, hanem egy átitatott vattakorongot a pillákra helyezve várjunk fél percet, hogy oldódjon a festék.
✔ Ezután egyenletes, gyengéd, egy irányba történő mozdulatokkal törölgessük le.
✔ A szálak közül is távolítsuk el a festéket, de csak óvatos, apró mozdulatokkal.
✔ A vizes arcmosás során ne dörgöljük erősen a szemünket.
✔ Az arctörlésnél is legyünk kíméletesek a szemkörnyékkel.
✔ Ha ezután maradt még festék a bőrön, azt ne a törülközővel dörzsöljük le, hanem egy benedvesített vattakoronggal.

Házi praktikák

Az ápoló szempillaspirálok is különféle olajokat tartalmaznak, hogy kondicionálják a szálakat – ezeket mi magunk is kipróbálhatjuk, jóval költséghatékonyabban. Egy eldobható spirálkefe segítségével könnyen felvihetjük a szálakra az olajat, de legyünk óvatosak: csak nagyon kis mennyiséget használjunk, és figyeljünk arra, hogy ne jusson a szemünkbe. Éjszakára kenjük fel vékony rétegben (ne folyjon, csöpögjön az olaj a szemkörnyéken), és reggel az arctisztításnál töröljük le.

✔ A ricinusolajra rengeteg sztár is esküszik haj-, szempilla- és szemöldöknövesztés esetén, érdemes egy próbát tenni vele.

✔ Az olívaolaj egyszerűen beszerezhető és rendkívül sokoldalúan használható, a  megviselt pillákat is szépen helyrehozhatjuk a segítségével.

✔ A kókuszolaj nemcsak a hajvégekre jó, a törékeny pillákat is jobb állapotba hozhatjuk vele.

Profi szempillanövesztők

Ha biztosra mennénk, érdemes megpróbálkozni egy szempillaszérummal. Ezek a készítmények egyrészt ápolják a már meglévő szálakat, másrészt abban segítenek, hogy a lehető legtovább maradjanak növekvő, illetve stagnáló fázisban, mielőtt kihullanának. Hiszen a szőrtüszők száma genetikailag adott, amin változtatni lehet, az az, mennyi van épp „alvó” fázisban – minél kevesebb, annál dúsabb a pillasor. A legtöbb ilyen készítményt kúraszerűen kell alkalmazni, körülbelül 30 nap után érhető el velük látványosabb változás. Egyszerűen a pillatőre kell felvinni őket ecsettel, ügyelve a rendszerességre.

Mit jelez a kikopás?

Ha a pilláink rövid idő alatt látványosan megritkulnak, netán ez a haj vagy más szőrzet ritkulásával is együtt jár, esetleg viszketés, kivörösödés, fájdalom is társul hozzá, mindenképp keressünk fel orvost, és vizsgáltassuk ki az okát. Autoimmun betegség, gyulladásos góc, pajzsmirigyprobléma, krónikus stressz, hormonális változások vagy tápanyaghiány is állhat a háttérben.

Amit felejtsünk el!

A következők sokat rontanak a szempilláink állapotán, a töredezésüket vagy hullásukat okozhatják:

✘ A szem dörzsölése, vakarása.

✘ Erőteljes tisztítás.

✘ A sminklemosás elmulasztása.

✘ Vízálló smink mindennapos használata.

✘ Szempillagöndörítő nem körültekintő használata.

3+1 sminktipp, hogy dúsabbnak látsszon

Ha ügyesen festjük és hangsúlyozzuk a szemünket, a ritkásabb pillák is tömöttebbnek tűnhetnek.

1. Árnyaljuk a pillatövet: sötétebb szemceruzával vagy szemhéjporral hangsúlyozzuk a pillák tövét úgy, hogy a vonal elmosódott, elsatírozott legyen, ne látszódjon élesen, és legyen festék a pillák között is.
2. Fessünk két rétebben: miután mindkét szemet spiráloztuk, térjünk vissza az elsőhöz, és kerüljön rájuk még egy réteg festék. Ne várjunk túl sokat a két festés között, mert ha túlságosan megszilárdul a festék, könnyen csomós lehet.
3. Ne csak a pillák végét fessük: ügyeljünk arra, hogy közvetlenül a tőhöz illesszük a spirálkefét, így vastagabbak hatnak a szálak, és íveltebbek is lesznek.
+1. Használjunk kimondottan dúsító hatású szempillaspirált.