Divat

Micsoda pillantás: így használjuk jól a szempillaspirált

Csak néhány mozdulat, és a szemünk ragyogóbb, a tekintetünk élénkebb, az arcunk fiatalosabb lesz tőle. Hiába, a szempillaspirál a smink egyik legfontosabb eleme. Megmutatjuk, hogyan hozható ki belőle a legtöbb.

Nem nagy ördöngösség megtanulni a használatát, és ha belejövünk, egy perc alatt látványos eredményt érhetünk el vele: hangsúlyt kap és felragyog a tekintetünk. Különösen az veszi nagy hasznát, akinek világosak vagy ritkásak, rövidek a pillái, ezeken a problémákon ugyanis egy jól megválasztott, sötét árnyalatú, dúsító vagy épp hosszabbító hatású szempilla­spirál nagyon sokat segíthet. Hétköznapokon, sietős reggeleken akár önmagában, minden más sminkeszköz nélkül is frissebbé tudja varázsolni a megjelenésünket, de a komolyabb sminkekre is a pillák kifestése teszi fel a koronát.

Tanuljunk a profiktól!

Van néhány egyszerű trükk, amelyet a sminkesek is használnak, hogy minél könnyebb legyen a pillafestés.

  1. A kefén lévő felesleges festéket mindig húzzuk le a tubus száján, így elkerülhető, hogy csomós, összetapadt legyen a végeredmény.
  2. Ne „rápislogjunk” a spirálkefére, mert úgy csak a szálak végére kerül festék, és nem lesz olyan dús az összhatás, mint szeretnénk. A szemünket nagyra nyitva illesszük a kefét a pillák tövébe, majd lassan húzzuk végig a szálakon. Kipróbálhatjuk, hogy közben vagy a mozdulat elején egész picit jobbra-balra mozgatjuk, így tényleg minden oldalról be tudjuk fedni a szálakat.
  3. Ha dúsabb hatást szeretnénk, spirálozzunk két rétegben, de ne rögtön egymás után. Fessük ki mindkét szemünket, majd az elsővel kezdve újra mindkettőt, így jobban megtapad a festék az előző rétegen, és látványosabb lesz a hatás.

Legyen vízálló?

Sokan gondolják, hogy az esős, ködös őszi időszakban vízállóra kell cserélni a szempillaspirált. Valójában ezt csak annak javasoljuk, aki valóban sok időt tölt a szabadban, vagy olyan a szemformája, hogy a pillái hozzáérnek a felső szemhéjához. Egyébként jobb választás egy tartós, de nem vízálló formulájú termék, mert a vízállót jóval nehezebb lemosni, ezért sokkal inkább igénybe veszi a pillákat, óvatlan használat esetén azok töredezését, ritkulását okozva.

Leplezzük a fáradtságot!

Ha reggel azt látjuk, hogy a szemünk álmos, karikás vagy duzzadt, próbáljuk ki, hogy csak a felső pillasort festjük ki – ezzel kisebb hangsúlyt helyezünk a kritikus alsó területre, és nyitottabbnak látszódhat a tekintetünk.

Lemosni is tudni kell

A spirál megfelelő eltávolítása majdnem olyan fontos, mint a jó felviteli technika. Ha ugyanis durván, nem szakszerűen próbáljuk ledörgölni a szálakról a festéket, azzal hosszú távon tönkre­tehetjük őket. Fontos, hogy olajos vagy kétfázisú lemosót használjunk – különösen, ha tartós vagy vízálló a termék, amit feltettünk. Itassunk át vele egy vattakorongot, és tartsuk rövid ideig a szemünkön, hogy feloldhassa a festéket. Ezután gyengéd, egyirányú mozdulatokkal töröljük le a szálak közül.

6 hónapig az igazi

A szempillaspirál esetén fontos, hogy félévente cseréljük le, és soha ne adjuk kölcsön senkinek. Fél év után a kefére kerülő szennyeződések, esetleg kórokozók miatt nem ajánlott tovább használni a terméket. Ha bármikor azt tapasztaljuk, hogy megváltozott az illata, az állaga, vagy bepirosodik, viszket, könnyezik tőle a szemünk, akkor megérett a cserére.

Pilladúsítás

Ha azt látjuk, hogy kicsit megritkult a szempillánk, nem olyan dús, mint volt, az alábbi trükköket vethetjük be.

  • Kaphatók speciális szempillaápoló, regeneráló szérumok, ezekkel néhány héten belül látványos ­hatást érhetünk el.
  • Kipróbálhatjuk a ricinusolajat, sok sztár is ­esküszik rá mind a szempilla, mind a szemöldök vagy a haj regenerálásakor.
  • Ha gyengének, töredezettnek látjuk a szálakat, tehetünk rájuk egy kevéske kókuszolajat éjszakára néhány alkalommal.
  • Puhítja, hidratálja őket. Akkora mennyiséget használjunk, hogy csak a szálakra kerüljön, a szemünkbe ne folyjon be.

Kiemelt kép: Adobestock

Szöveg: Rózsa Ágnes

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete