Divat

Adventi koszorú készítése lépésről lépésre: virágkötő mutatta meg a titkos trükköket

Ugyan vannak örök klasszikusok, de minden évben találhatunk valami újat és divatosat is, ha karácsonyi dekorációról van szó.

Az előző években a lila és a rózsaszín volt a népszerű, idén azonban szerencsére nem lesz ennyire vad a trend: a kellemesebb natúr és földszínek, illetve a fehér és az ezüst az irányvonal az ünnepi dekorációkban. Sőt, egyre nagyobb divatja van a kézzel, otthon készített díszeknek is, amiket nem is olyan bonyolult jól csinálni, mint ahogy az elsőre tűnik.
Budán, a Szirom Sziget virág­boltban minden évben figyelünk az aktualitásokra, de a hagyományokról sem feledkezünk meg. Ugyan látjuk, hogyan alakul a világban az ízlés, de az igazság az, hogy a legtöbben még mindig a klasszikus színeket és formákat keresik.

Az idei fehér-ezüst kombináció hosszú évek óta az első olyan, amit valóban bártan merek ajánlani bármilyen lakásba és szinte bármilyen más dekorációhoz.

Amire szükségünk lesz:

  • 20 vagy 25 centiméteres mohakoszorú-alap
  • nobilis vagy nordmann fenyőágak
  • ragasztópisztoly
  • erős drót vagy gyertyabeszúró, spulnis drót
  • cseppmentes gyertya
  • fehér és natúr termések, tobozok, gömbök, csillámos fehér és ezüst habgömbök, szalag
  • tetszés szerint más díszek, figurák

Mit jelképeznek

Ha a négy gyertya nem egyforma színű, úgy helyezzük fel őket a koszorúra, hogy az egyik legyen a többitől különböző, amit advent harmadik vasárnapján gyújtunk majd meg. Hagyományosan három lila és egy rózsaszín gyertya adja a koszorú ékét.

Az első gyertya a hit jelképe: Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást.

A második gyertya a remény jelképe: a zsidó népet szimbolizálja, akiknek Isten megígérte, hogy közülük való lesz a Messiás.

A harmadik, rózsaszínű gyertya az öröm és a boldogság jelképe: Szűz Máriát szimbolizálja, aki megszülte Jézust.

A negyedik gyertya a szeretet jelképe: Keresztelő Szent Jánost szimbolizál­ja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek.

1. Ha először használunk ragasztópisztolyt, érdemes vastag kerti kesztyűt húzni, van ugyanis olyan gép, amely 170 Celsius fokra melegíti fel a ragasztórudat, és ez komoly égési sérüléseket okozhat. Ha ez megvan, készítsünk mindent magunk köré.
2. A tekercses drótot rögzítsük a mohaalaphoz, az apróra vágott fenyőt kis csokrokban fogjuk hozzá az alaphoz, és tekerjük át rajta a drótot. Elég a koszorú felső felét bedíszíteni.
3. A gyertyák rögzítésére használhatunk kész gyertyabeszúrót is, vagy drótot, ez esetben 4 „lábat” készítsünk minden egyes gyertyának. A drót vagy a beszúró végét melegítsük meg, és úgy dugjuk a viaszba.
A gyertyákat elhelyezhetjük egyforma távolságra is, vagy a koszorú egyik felén. Egyszerűen csak szúrjuk az alapba, de ügyeljünk rá, hogy ne lötyögjön, az ugyanis tüzet okozhat később.
5. A legizgalmasabb rész a díszítés: tehetünk a koszorúra adventi figurákat, szalagot, feliratos táblákat és terméseket is, de mindig a nagyobb dolgokkal kezdjünk. Fontos, hogy a gyertya talpát tüntessük el díszekkel, és az is, hogy mindig csak annyi ragasztót használjunk, amennyi már megtartja a díszt, de nem folyik ki alóla. A lényeg az arányosság: nem feltétlenül kell az egész koszorút bedíszíteni, de ez esetben törekedjünk rá, hogy a 2/3-át díszítsük.

 

Képek: Ambrus Marcsi

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete