Egészség

Szoptatás: ezt együk és ezt kerüljük el mindenképp, ha sok tejet szeretnénk

Talán semmi nincs az életben, amit annyire jól akarunk csinálni, mint a szoptatást, hiszen itt már nem a karrierünkről, a saját egyéni boldogulásunkról van szó, hanem valakiről, aki hitem szerint fontosabb, mint mi magunk.

Boldog vagyok és izgatott, napokon belül megszületik az első kisbabánk. Szeretnék mindent a legjobban csinálni vele. Kérem, írja meg, milyen étrenddel segíthetem, hogy sok tejem termelődjön, mert ameddig csak lehet, szoptatni szeretném. Vannak-e ajánlott, illetve tiltott ételek ezen idő alatt? A könnyű testmozgás megengedett-e a szoptatási időszakban? – írta korábban izgatottan egy olvasónk.

Szakértőnk válasza

Talán semmi nincs az életben, amit ennyire jól akarunk csinálni, hiszen itt már nem a karrierünkről, a saját egyéni boldogulásunkról van szó, hanem valakiről, aki hitem szerint fontosabb, mint mi magunk. A szoptatás nemcsak az anyatej tökéletes összetétele miatt ideális a csecsemőnek, hanem előnyösen befolyásolja a baba fejlődését is. Azok a gyerekek, akiket szoptattak, később ritkábban válnak túlsúlyossá, illetve szenvednek evéskényszertől. Ez azért fontos, mert az ember nem is gondol rá, hogy a később „népbetegségnek” titulált eltéréseket el tudjuk kerülni, meg tudjuk előzni, már csecsemőkorban. A szoptatott babák szívritmusa, légzése és testhőmérséklete egyenletesebb, mint a cumisüvegből itatottaké. Az anyának is jót tesz. Oxitocinhormon termelődik, amely segíti a méh összehúzódását és visszafejlődését. Ez a hormon az anya és gyermek közti kötődés kialakulását is megkönnyíti, sőt, egyes vizsgálatok szerint az anya partneréhez, vagyis az apukához való kötődést is! Úgy tűnik, hogy azokat az anyákat, akik sokáig szoptattak, kevésbé fenyegeti a mell-, a méh- és a petefészekrák veszélye, sőt a csontritkulás valószínűsége is lényegesen alacsonyabb.

Normál vegyes étrend minden, ami mennyiségben és minőségben segíthet a tejtermelésnek. Bizonyos anyagok átmennek a tejbe, ezeknek érdemes utánanézni. Bő folyadékfogyasztás is fontos, ez akár tiszta víz is lehet.

Enyhe, nem megerőltető mozgás serkenti a tejtermelést a keringés és kiválasztás fokozásával. Vannak bizonyos teák, vitaminok, amik szintén segíthetnek. Higgyen benne, hogy sikerülni fog, akkor is, ha az elején nehezebb. Ha mégis kiegészítés szükséges, ne legyen lelkiismeret-furdalása. Teremtsen ugyanolyan meghitt helyzetet, mintha szoptatna, ölelje magához a babát, legyen minél nagyobb felületen bőrkontaktusuk: a szoptatás nemcsak étel, valami más is. Erős kötelék, és higgye el, nem múlik az emléke.

Fotó: pexels.com

Címkék: