Egészség

Perimenopauza, a klimax előszobája: ezek a változókor első jelei

A menopauza kifejezés egyre szélesebb körben ismert. Érdemes azonban tisztában lenni azzal is, hogy mi az a perimenopauza, mert ennek a folyamatnak a megértése sokat segíthet később a klimax kellemetlen tüneteinek enyhítésében.

Amikor egy alig negyvenen túli nő furcsa dolgokat tapasztal magán, például megváltozik a ciklusa, hízni kezd, ingerlékenyebbé válik, nem valószínű, hogy mindezeket a változókornak tulajdonítaná, hiszen hol van az még?! Ráér majd 50 éves kora körül ezen aggódni – gondolhatja. Pedig nem érdemes legyinteni a hangulattal vagy épp a menstruációval kapcsolatos fordulatokra, módosulásokra, mert jelezhetik azt, hogy a menopauzához vezető út első szakaszába léptünk, amit perimenopauzának hívnak. Túl korainak hangzik? Nem kétségbe kell esni tőle, hanem felkészülni rá, megismerni a testünket, a saját működéseinket és a lehetőségeinket arra, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel éljük meg ezt az időszakot.

Hol tartok most?

A menopauza egy természetes életesemény a nők életében, melynek során a petefészek működése leáll, elfogynak a tüszők és megszűnik az ösztrogéntermelés, megszűnik a menstruáció és a termékenység. A folyamatnak három szakasza van.

• Az első a perimenopauza, amely a menopauza előtti, illetve körüli felvezető éveket jelenti, ez általában 45 év táján kezdődik és öt-hét évig is eltarthat. Ekkor már termékenységgel alig számolhatunk, ellenben megjelennek a változókori tünetek és jellemző a vérzészavar.
• A menopauza átlagosan 50 éves kor körül történik meg – akkor mondható ki, hogy bekövetkezett, amennyiben 12 hónapig nem jelentkezik vérzés. Ezt az első két szakaszt menopauzális átmenetnek is nevezzük.
• A harmadik szakasz a posztmenopauza, a köznyelvben sokszor ezt hívjuk menopauzának. Tehát egy nő akár 40 évet is eltölthet peri- illetve posztmenopauzában.

Honnan ismerhetem fel?

Ahány nő, annyi menopauza, mindenki másképpen éli meg ezt a folyamatot. A hormonváltozásnak „köszönhetően” számos kellemetlen tünet jelenhet meg a nők életében (és a nők 25 százalékának nincsenek tüneteik), amelyek nagy részére van megoldás, ezért fontos, hogy ismerjük ezeket. A korán bevezetett megoldások nemcsak a változókori éveket könnyítik meg, hanem a későbbi időszak életminőségét is meghatározzák. Általában a negyvenes évek elején kezdődik el a hormonális változás a női szervezetben, amit először talán észre sem veszünk, mert nem biztos, hogy látványosak a velejárói.

A legjellemzőbb tünetek ezek:
• Vérzészavar: Hátterében állhatnak szervi okok (nőgyógyászati vizsgálattal állapítható meg), de többnyire a petefészek-működés ciklusosságának megbomlása okozza.
• Mentális vagy pszichés tünetek: Keveset beszélünk arról, hogy ilyen panaszok is jelentkezhetnek, ezért sokszor nem is jut eszükbe gyanakodni miattuk. Ezek lehetnek hangulatváltozások, szorongás, önbizalomvesztés, depresszió, pánikrohamok, dührohamok, ingerlékenység, fáradékonyság.
• Egyéb testi tünetek: Akár szabályos menstruáció mellett is jelentkezhet hőhullám, alvászavar, vérzészavarok, éjszakai izzadás, hangulatingadozás, hüvelyszárazság, hízás, alacsony libidó, memóriaproblémák.
• Kevéssé ismert, de lehetséges tünetek: Szemszárazság, hajhullás, ízületi fájdalom, szívdobogás, befagyott váll, a testszag megváltozása.
• Férfihormonok (androgének) relatív túlsúlyával magyarázható tünetek: Hasi jellegű hízás elindulása, a haj ritkulása és az ajak fölötti szőrzet erősödése.
Bár a „nem érzem magam önmagamnak”-érzés nem tünet, sokan számolnak be ilyen tapasztalatról is.

A legfontosabb teendők

Nem hangzik épp bátorítóan a tünetek sora, amelyek a perimenopauzára utalhatnak, ám ahelyett, hogy elkeserednénk, érdemes elgondolkodni azon, milyen egyszerű változtatásokkal könnyíthetjük meg az átmenetet. A kellemetlenségek, a testsúlygyarapodás és a testalkat megváltozása alkalmat ad arra, hogy megszülessen az életmódbeli változtatások igénye. Az életmód abszolút első számú prioritás kell, hogy legyen, az alábbiakra érdemes odafigyelni:

✔ Megfelelő táplálkozás: kalória- és szénhidrátcsökkentett minőségi étrend, például mediterrán diéta.

✔ Az egész testet átmozgató rendszeres mozgás, részben kardio, részben izomtömeg-megtartó vagy -növelő.

✔ Minőségi alvás, minimum 7-8 óra.

✔ Stresszmentesítés például meditációval, jógával.

✔ A mentális egészség karbantartása: ebben közösségek vagy akár terápia is segíthet.

A hormonterápia is szóba jöhet

A menopauzális hormonterápia, azaz MHT az ösztrogén pótlására összpontosít, amelyet a szervezet a menopauza után már nem termel. A hazaival egyező nemzetközi protokollok szerint hormonterápia javasolt a menopauzális átmenet utolsó és a menopauza korai éveiben (ha nincs ellenjavallat) és életminőséget befolyásoló tünetek kapcsán. Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a hormonterápia a leghatékonyabb kezelés az olyan tünetekre, mint a hőhullám, az éjszakai izzadás, az alvászavar, a hangulati és memóriaproblémák, húgyúti panaszok, hüvelyszáraz­ság, inkontinencia, valamint a szexualitással kapcsolatos előnytelen változások. Hosszabb távon alkalmazva az MHT segít megelőzni a csontritkulást és a csonttöréseket, valamint kardiovaszkuláris védelmet is biztosít. Sokféle gyógyszer áll rendelkezésre, sokféle formában – hozzáértő szakember feladata egyénre szabottan beállítani a legmegfelelőbb kombinációt.

A perimenopauza időszakában még nem áll le a petefészekműködés. Ebből adódóan lehetséges teherbe esni, így fontos a megbízható fogamzásgátlás. A megfelelő módszer kiválasztása során figyelembe kell venni az életkorból és az ilyenkor már gyakrabban jelentkező társbetegségekből adódó kockázatokat.

Ha szükséges a segítség

A perimenopauza és menopauza sajátos szempontjai­val az orvostudomány „menopauzális medicina” nevű része foglalkozik. A terület a hazai specia­listáinak (nőgyógyászok, endokrinológusok, kardiovaszkuláris szakemberek, csontritkulás-szakértők, dietetikusok, civilek) szakmai szervezete a Magyar Menopauza Társaság. Információ a társaságról, további tudnivalók a perimenopauzáról és menopauzáról, valamint az ezzel foglalkozó szakemberek és szakrendelések elérhetőségéről a társaság honlapján (www.mmt.hu) és Facebook-oldalán (www.facebook.com/menopausatarsasag) található.

A 40-50 feletti nők egyik legnagyobb kihívása a menopauza során, hogy egészségesek maradjanak. Illetve, hogy ebben az amúgy is kihívásokkal terhelt életszakaszban ne veszítsék el az önbizalmukat és önbecsülésüket amiatt, hogy egy teljesen természetes hormonális változáson mennek keresztül.

A cikk szakértői: Iványi Orsolya, az MMT vezetőségi tagja, Dr. Magyar Zoltán, az MMT elnöke, Prof. Dr. Jakab Attila, az MMT előző elnöke, Dr. Deli Tamás, az MMT vezetőségi tagja

Fotó: Adobestock