Egészség

Hatásos védelem csontritkulás ellen: három testőr segít elkerülni a kellemetlen tüneteket

A csontok 30 éves kortól rohamosan leépülnek, egyre fájdalmasabbá válik minden mozdulat, és a legapróbb sérülés is csonttöréshez vetet. Érdemes megelőzni a bajt!

Mi az a csontritkulás:

A csontritkulás a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenése, amely fokozott törékenységgel jár.

Mikor kezdődik?

Fiatalkorban a csont tömege növekszik, erősödik, épül, majd 30 éves kortól fogyni, gyengülni kezd, évente mintegy 3-5%-os csontvesztés veszi kezdetét. Éppen ezért érdemes 30 éves korban felvenni a harcot ellene.

A fiatalokat is veszélyezteti!

„Sokan úgy vélik, hogy a csontritkulás csak az idősek problémája, pedig ez nem igaz. Akár egész fiatal korban jelentkezhet, ha például valaki ülő munkát végez, nem eszik eleget, de öröklött, hormonális és alkati tényezők is közrejátsszanak a betegség kialakulásában.  Az életmód is nagyban befolyásolja a csontok állapotát. Rengeteg kalciumot von meg a szervezettől a cigaretta, az alkohol és a túl sok kávé, mint ahogy a szteroid tartalmú gyógyszerek, készítmények is. A dobozos üdítőkben pedig hatszor annyi van a csontlebontást fokozó elemből, mint az üveges italokban. A túl magas foszfáttartalmú ételek, szénsavas üdítőitalok – főként a kóla – szintén csökkentik a csonttömeget. A változás korában szinte minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved csontritkulásban. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál. Évente ezer nő közül 50-70-nél következik be csonttörés, és mindössze negyede-fele épül fel teljesen” – mondta a reumatológus.

Ki korán kel…

Fontos, hogy az elsődleges megelőzés már egész fiatal korban megkezdődjön. Megfelelő táplálkozással és testmozgással, fizikai aktivitással el kell érni azt a csúcs-csonttömeget, amiből később mindenki elkerülhetetlenül veszíteni fog. A megelőzésben elengedhetetlen a dohányzás mellőzése, a mérsékelt koffein- és alkoholfogyasztás.

A három testőr: Kalcium, K2 és D vitamin

„A megfelelő életmód mellett, a változó korba érve szükséges a vitaminok pótlása is. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig a kalciumot a csontokhoz irányítja és segíti beépülését a csontszerkezetbe.  A csontritkulás megelőzésében a K2- és a D-vitamin egymást erősítő hatását orvosi kutatások bizonyítják. A fájdalom, izomfájdalmak enyhítésére elektromos kezelést, jégpakolást, masszázst alkalmaznak.” – tudatta a doktornő.

Fotó: Unsplash.com