Egészség

Izzadni muszáj, mégis kínos: mit tegyünk a csúnya bűzös foltok ellen?

Bár a verejtékezés természetes dolog, a vele járó szag és folt már annál kellemetlenebb. Íme, néhány tipp, hogy hogyan előzhetjük meg a nem kívánt helyzeteket!

Izzadni kell!

A verejték feladata a testhőmérséklet szabályozása és az anyagcsere során felhalmozódott salakanyagok kiválasztása. A verejtékmirigyek által kiválasztott folyadék döntően szagtalan, a kellemetlen testszagért a váladékban elszaporodó baktériumok a felelősek. A folyadéknak külsőleg is szerepe van, mivel savas védőréteggel vonja be
a bőrt, ami gátolja a mikrobák szaporodását. Sőt, talpunk és tenyerünk sem véletlenül kezd izzadni stresszhelyzetben. Ennek evolúciós oka, hogy jobb tapadást biztosítson futás és mászás közben, vagyis vészhelyzetben növelje
a menekülés esélyét.

A hiperhidrózis extrém verejtékezést jelent. Akkor beszélhetünk róla, amikor normál hőmérsékleten és nyugalomban is fokozott izzadás jelentkezik. Hátterében számos indok állhat: a központi idegrendszer működési zavara, genetikai eredetű pajzsmirigytúltengés, cukorbetegség, hormonális zavarok, erős szorongás, valamilyen gyógyszer vagy akár az elhízás is. Pontos okára azonban csak alapos orvosi vizsgálattal deríthetünk fényt.

Hogy ki mennyit izzad az egyfelől örökletes, másfelől külső tényezők is befolyásolják, de átlagos körülmények között naponta fél liter folyadékot veszítünk így el.

Nem mindegy, mit eszünk

Az izzadság mennyisége és összetétele a táplálkozástól is függ. A vörös húsok, a nehéz, zsíros ételek elnehezítenek, és fokozzák az izzadás mértékét. Az olyan erős, kapszaicint tartalmazó fűszerek, mint a bors és a csili is ösztönzik a verejtékmirigyek működést. Sőt, ezek az erős aromák belülről is fűtenek, ami további izzadásra ösztönöz. Ugyanez fordítva is igaz, mert a hideg italoktól is lever a víz, hiszen ezek felmelegítéséhez a testünk hőt kezd termelni. Természetesen a folyadékpótlás nagyon fontos, de néha jobb, ha langyos teát kortyolgatunk.

Jó tudni, hogy a fokhagyma és a vöröshagyma illata akár a verejtékbe is bekerülhet. A vitaminok közül a B-vitamin választódhat ki jellegzetes szag formájában. Ezen kívül, ha tehetjük, jobb, ha lemondunk az alkoholról, a kávéról és a dohányzásról is, amik szintén fokozzák az izzadást.

Természetes védelem

A legtöbb dezodor alumíniumvegyületet tartalmaz, melyek egész egyszerűen meggátolják a természetes izzadást, így a méreganyagok sem tudnak kellőképpen távozni. Helyettük sokkal jobb választás a deo kristály, melynek ásványisó-tartalma természetes módon gátolja a baktériumok szaporodását.

Eközben a bőr szabadon izzadhat, mégsem kell a kellemetlen szagoktól tartanunk. Fürdéshez használjunk zsályás vagy levendulás natúr szappant, melyek csökkentik a verejték mértékét. Ahhoz, hogy külső savköpenyünk helyreálljon, és kevésbé izzadjunk, hetente kétszer öntsünk friss paradicsomlevet a fürdővizünkbe, majd negyedóra ázás után zuhanyozzunk le. Sőt, napi egy pohár paradicsomlé elfogyasztása is sokat segíthet.

Hónaljunkat mossuk le rendszeresen vattára kent almaecettel vagy friss citromlével, melyek savasabbá változtatják a bőr pH-értékét, így a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat is elpusztítják. De a nyerskrumpli-szelettel való bedörzsölést is kipróbálhatjuk.

Belső izzadásgátlásként minden nap igyunk fél liter zsályateát. Ha pszichés eredetű a verejtékezés a bazsalikom, a galagonyavirág, a citromfű, a szurokfű vagy a levendula főzetét kortyolgassuk.

Illatos krémdezodor

Gőz fölött olvasszunk fel három evőkanál shea vajat és két kanál kakaóvajat. Keverjünk hozzá
három kanál szódabikarbónát és két kanál kukoricakeményítőt. A gőzről levéve tegyük bele két E-vitamin-kapszula tartalmát és pár csepp illóolajat (pl. narancs-ylang-ylang, levendula-teafa vagy levendula-zsálya keverékét). A kész krémből szilárd állapotban kenjünk egy borsónyit a hónaljunkra. Az izzadás ellen nem véd, de a szagoktól igen.

Izzadásgátló tippek

✔ Sportoljunk rendszeresen! Egyfelől a túlsúly leadása is segít, másfelől a rendszeres mozgás megedz, nehezebben fáradunk ki és kezdünk izzadni, illetve jobban fogjuk bírni a stresszt, ami szintén kiváltó ok lehet.

✔ Szőrtelenítsünk! Az ember természetszerűen ott izzad a legjobban, ahol több a testszőrzete. A szőrszálak ráadásul lassítják az izzadságcseppek párolgását, így a baktériumok is könnyebben elszaporodnak rajtuk.

✔ Szaunázzunk gyakran! Ez segít megszokni a meleget, és magasabban lesz az izzadási küszöbünk. Ráadásul méregtelenít is, vagyis kiürülnek szervezetünkből a kellemetlen szagokat okozó salakanyagok.

✔ Tusolás után töröljük szárazra magunkat! Különösen a hajlatokra figyeljünk, hiszen a száraz bőrön nehezebben tenyésznek a baktériumok.

✔ Felejtsük el a műszálas ruhákat! Válasszunk jól szellőző, természetes lenből, selyemből vagy pamutból készült darabokat.

A lábról se feledkezzünk el!

Megelőzésképp nagyon hatásos a meleg vizes, ecetes lábfürdő, melybe akár tenyerünket is beáztathatjuk tíz percre. Ugyanilyen hatékony, ha a lavórba két kanál szódabikarbónát szórunk. Fontos az is, hogy viselés után a cipőnket alaposan szellőztessük és szárítsuk ki, és lehetőleg nem hordjuk két egymást követő napon ugyanazt a lábbelit.

Tudta?

Amennyiben genetikai eredetű a túlzott izzadás, megoldást jelenthet a botoxos kezelés. Ilyenkor a fiziológiás sóoldattal hígított készítményt egy tű segítségével juttatják a hónalj, a talp vagy a tenyér bőre alá. A negyedórás kezelés négy-hat hónapra is megszünteti a panaszokat.

tipp

Ha elegünk van az átizzadt ingekből, fontos alkalmakkor ragasszunk hónaljtapaszt a ruhánkba, ami betétként szívja magába a nem kívánt nedvességet.

Fotó : pexels