Egészség

Öngólt lő a test: mi is pontosan a vitiligo és mit lehet tenni a fehér foltok ellen?

Nem csoda, ha aggódni kezdünk, amikor fehér, pigmenthiányos területek alakulnak ki a testünkön. Egyre több embert érint a vitiligo nevű betegség, de a kellemetlen foltokat szerencsére lehet kezeltetni.

Nemcsak esztétikai kérdés

Talán évek óta nem merünk rövid szoknyát venni, vagy nem hordunk ékszert a kezünkön, nehogy odatereljük mások figyelmét. A test különböző részein, legjellemzőbben a lábakon, a hónalj és a köldök területén, illetve a kézfejen kialakuló fehér foltok zavaróak lehetnek. Sajnos nem létezik egyetlen csodaszer sem, amellyel garantáltan visszaállíthatjuk bőrünk eredeti pigmentációját. Kétségbeesésre azonban nincs ok, ugyanis több módja is lehet a kezelésnek. De mi az oka a fehéredésnek?

„Sokan tévesen azt gondolják, hogy a vitiligo tünetei főként egészséges emberek bőrén jelentkeznek, holott nem így van. Ezért sem szabad pusztán esztétikai problémaként tekinteni rá. Jellemzően autoimmun folyamat áll a háttérben, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját sejtjei ellen fordul.”

Öngólt lő a test

A kutatások szerint a betegség öröklődhet is, de sokszor csak felnőttkorban, nagyjából a huszadik életév után jelentkeznek az első tünetek. Általában valamilyen gyulladás, például pajzsmirigygyulladás vagy a női szervekben, mandulákban, fogakban lappangó góc indítja be a folyamatot” – magyarázza dr. Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus-bőrsebész orvos. Beavat abba is, mi az oka
a pigmenthiánynak.

„Amikor a szervezetben gyulladás keletkezik, és ez a vitiligóra való genetikai hajlammal párosul, a test immunanyagokat, antitesteket termel.
Ez egy védekezőmechanizmus a gyulladás ellen. A szervezet védelmének másik alapját a szabad gyökök képezik, köztük az immunsejtek által termelt, egyébként hajfestésnél és ruhafehérítésnél is használt hidrogén-peroxid, valamint hipoklorosav. Amennyiben ezekből a kelleténél több képződik, illetve bizonyos enzimek örökletesen vagy vitamin- és ásványanyag-hiány miatt gyengén működnek, az a test több részén is fehér foltokat eredményezhet. Mindeközben a test saját belső szöveteit is elkezdi roncsolni, vagyis mondhatni, »öngólt lő« magának” – folytatja az orvos.

Vegyük fel a harcot!

1. Legelőször menjünk el gócvizsgálatra. Lehetséges, hogy számos orvos rendelőjében meg kell fordulnunk, mire a végére érünk (pl. fül-orr-gégész, nőgyógyász, fogorvos, urológus).

2. Előfordulhat, hogy örökletes tényezők miatt a betegségeket is okozó szabad gyökök ellen harcoló védelmi rendszerünk gyengébb az átlagosnál. Ugyanakkor az is nagyon valószínű, hogy ennek oka valamilyen mikroelem hiánya a szervezetben. Dr. Kohán József szerint ezért segíthet, ha szelént, rezet és cinket szedünk.

3. Vegyünk vissza az idegeskedésből! A tartós stressz ugyanis kimeríti szabadgyök-fogó rendszerünket, így hat a tüneteinkre is.

4. Segít az őssejtterápia! „Létezik egy kubai szer, amely méhlepénykivonatot tartalmaz a bőr ecsetelésére. Jelenleg nincs más olyan oldat, krém vagy kapszula, mely utánozni tudná hatását. Körülbelül 60-70 százalékában bizonyul eredményesnek a kezelés, hiszen az őssejtek bizonyos molekulái normalizálhatják a pigmentképződést” – mondja a szakember.

5. Együnk probiotikumokat! Elősegíti a megfelelő immunitás kialakulását. Ne feledjük, a vitiligo egyes esetekben spontán gyógyul, amint helyrebillen a szervezet védekezőrendszerének működése.

+1. Azok vagyunk, amit megeszünk! „A vitaminok fontosságát alábecsüli az orvostudomány, pedig csodákra képesek. Ha vitaminban szegény ételeket eszünk, emellett semmilyen táplálék-kiegészítőt nem szedünk, a szervezetünk előbb-utóbb képtelen felvenni a harcot a környezeti hatásokkal szemben. Fontos tudni, hogy a gének csak részben felelősek a betegségek kialakulásáért, az is sokat számít, hogy mi van a tányérunkon!” – hangsúlyozza az orvos.

Elfedhetők a foltok

Ugyan a vitiligo nem kizárólag esztétikai probléma, lelkileg rengeteget jelenthet, ha átmenetileg megszabadulhatunk a foltoktól.

„Az alapozó elkenődik, így egész napra nem jelent megoldást. Tartós kozmetikai tetoválással azonban 3-5 évre búcsút inthetünk a zavaró bőrtüneteknek. Egy képzett szakember olyan színt kever több ezer árnyalatból, amely a pigmenthiányos bőrfelületre kerülve megközelítőleg a környező terület (normál) bőrszínét adja. Ez segít abban, hogy ne vonzzuk a szemet a foltokra” – tájékoztat Dévényi Natália okleveles sminktetováló mester. A beavatkozás speciális, precíziós géppel történik, amelynek tűje orvosi fémből van, így nem okoz allergiás reakciót, a festékek pedig az EU-szabványnak megfelelően készülnek.

„A bőrfelületet érzéstelenítő géllel kenjük be, ezután következik a problémás területek feltöltése. Átmenetileg varr képződik a bőrfelszínen, melyet a regenerációt elősegítő krémmel érdemes kenegetni. Egy hét elteltével a bőrfoszlányok eltűnnek, és begyógyul a seb. Ezután még nagyjából tíz napig vékony szürke hártya fedi a bőrt, tehát a beavatkozástól számított 2-3 hét múlva látszik tökéletesen az eredmény. A bőr új erőre kap, és 3-5 évig nem szükséges újra hozzányúlni. Csupán arra kell figyelni, hogy kezdetben nem mehetünk uszodába és szaunába sem, illetve mindvégig legalább 50 faktoros napvédőt kel használni” – mondja Dévényi Natália.

Fotó: pexels