Egészség

Válóok is lehet a szájszag! Beszéljünk őszintén erről a kellemetlen tabutémáról!

Mossuk, selymezzük, óvjuk a káros hatásoktól – a szájunk ugyanúgy megérdemli a kényeztető ápolást, mint a többi testrész.

Hogyan lehet finom a leheletünk?

A rossz lehelettel az az egyik legnagyobb baj, hogy nem tudunk róla. Ha csak gyanítjuk is, hogy gond lehet, nyugalmunk érdekében próbáljuk ki az alábbi trükköket:

● Ha sokat iszunk: Amikor nincs lehetőségünk étkezés után fogat mosni, az is segíthet, ha sok vizet iszunk. A vízzel átöblítjük a szánkat, a fogaink közül így gyorsabban eltűnnek a káros baktériumok és az ételmaradékok. Ha attól tartunk, hogy rossz a leheletünk, igyunk joghurtot – megszünteti a szájszagot.

● Ha nem nassolunk: A nassolás, különösen a cukros ételek rágcsálása, folyamatosan tápanyaggal látja el a baktériumokat, amik savakat és egyéb toxinokat termelnek, alacsonyan tartva a száj pH-értékét, a fogak romlását és a fogágy károsodását okozva. Csökkentsük a nasit!

● Ha rágózunk evés után: A legjobb, ha mindig étkezés után kapunk be egy cukormentes rágót. Beindítja a nyáltermelést, és még a fogak tisztításában is segít.

Ha szájvizet használunk: Ha valaki attól tart, hogy rossz a lehelete, használjon rendszeresen szájvizet. Igaz, az alkoholos szájvizek szárítják a nyálkahártyát, de ha eleget iszunk, ez a mellékhatás kiküszöbölhető.

Ha keveset kávézunk: Sok embernek a kávézás miatt lesz kellemetlen a lehelete. Ha tudjuk, hogy nincs lehetőség fogat mosni vagy rágózni, hagyjuk ki a kávét, vagy igyunk helyette zöld teát.

A szájápolás 7 aranyszabálya

  1. Randizzunk a fogorvossal!
    Évente kétszer akkor is szánjuk rá magunkat a fogorvos meglátogatására, ha éppen nem fáj a fogunk, javasolja dr. Sidó Levente fogszakorvos. Ilyenkor kerülhet sor a fogkövek leszedésére és a fogak professzionális tisztítására, és a száj alapos átvizsgálására. Ilyenkor idejében kiderülhet, ha egy fog szuvasodni kezd. Ez a megfelelő alkalom arra is, hogy a páciens tanácsot kapjon szájápolási kérdésekben.
    Egyénenként változó, hogy kinek hányszor és milyen típusú eszközökkel érdemes fogat mosnia. Nem árt tudni, hogy akiknek implantátumuk van, vagy cukorbetegek, azoknak minden étkezés után célszerű fogat mosniuk.
  2. A fogaknak nem üdítő
    Gondoljunk a fogainkra, mielőtt szénsavas üdítőt iszunk. Ezekben szénsav mellett foszforsav és citromsav is található, amelyek mind gyengítik a fogzománcot. Természetesen nem azoknak kell aggódniuk, akik néha megisznak egy pohár üdítőt, hanem azoknak, akik napi több üveggel is lehúznak.
  3. Jó cukor, rossz cukor
    A cukor lebontását a szájüregben lévő baktériumok kezdik meg, a folyamat közben savakat termelve. Ezek a savak gyengítik a fogzománcot, és ideális környezetet biztosítanak további savtermelő baktériumok számára, ezért romlanak a cukortól olyan gyorsan a fogak. Kivétel ezalól a xilit, azaz a nyírfacukor, amit kémiai felépítése miatt a baktériumok nem tudnak lebontani.
  4. Le a cigivel!
    Egy újabb ok, hogy leszokjunk a dohányzásról. Persze egy nemdohányzó könnyen beszél, és láttunk már cigiző orvost is. A bőr és a fogak besárgulnak a cigarettától, és a fogínyt is irritálja, károsítja, valamint gyorsítja a fogkő képződését – magyarázta az orvos. És ha ez nem lenne elég, még a lehelet is rossz szagú lesz tőle.
  5. Ne rutinból mossuk!
    Szakértőnk többször is hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a fogtisztítás mechanikai része. Hagyományos és elektromos fogkefével is ugyanolyan jó eredményt érhetünk el, ha rászánjuk a 3 percet, és minden fogat, fogközt megtisztítunk. Ne akarjunk gyorsan túlesni rajta, minden alkalommal jól dörzsöljük át a fogakat, sőt, az ínyt is ajánlatos átmasszírozni a fogkefével. A gyulladt íny ilyenkor vérzik, ettől nem kell megijedni. Ha azonban néhány nap után sem múlik el az ínyvérzés, ajánlatos felkeresni a fogorvost.
  6. Cseréljük gyakrabban!
    Ne várjuk meg, amíg a szanaszét álló sörték figyelmeztetnek rá, hogy régi a fogkefénk. Maximum 3, de inkább kéthavonta célszerű lecserélni, már csak azért is, mert egy idő után a baktériumok is elszaporodhatnak rajta.
  7. Nem úri huncutság
    Nem véletlen, hogy az összes fogorvos javasolja a fogselyem használatát. A fogak közé ugyanis sokszor olyan ételmaradékok ékelődnek, melyeket a legalaposabb fogmosással sem tudunk eltávolítani. Ezek egyrészt szájszagot okoznak, másrészt tápanyagot jelentenek a baktériumoknak, amelyek néhány nap alatt komolyan károsíthatják a fogakat. Dr. Sidó Levente elmondta, hogy akinek szorosan állnak a fogai, annak a vékonyabb fogselyem használata kényelmesebb, akinek nagyobbak a hézagai, annak viszont a vastagabb használata ajánlott. Akinek híd van a szájában, annak a superfloss típusú, kis damillal kiegészített fogselymet javasolják, amit a hídtest alá is be lehet vezetni. Mint sok más szájápolási kérdésben, ebben is érdemes a korábban említett időszakos kontrollvizsgálaton tanácsot kérni.

Fotó: shutterstock